Till senaste kommentaren

Varför behöver vissa kycklingdelar uppnå 82 grader?

Hej!
Ser att det står olika på olika ställen, varför måste vissa styckningsdelar av kycklingen få 82 grader och inte andra?

Kommentarer

  • Hej Malin!
    Tack för din fråga. Kyckling med ben tar längre tid att tillaga och behöver uppnå 82 grader i innertemperatur på tjockaste stället invid benet, för att köttet inte ska vara rosa och köttsaften ska vara klar.

    Hör av dig om det är något mer du undrar över!
    Anna
  • Vad spelar det för roll vilken färg köttet och saften har? Bakterierna dör tidigare. Det är graderna under viss tid som är viktig för att bakterier ska dö. Rosa kyckling är i regel inte farligt
    Christopher
  • Hej Christopher!
    Det är helt riktigt att temperaturen är det som gäller och inte färg eller köttsaft.
    vänligen,
    Anna
  • Det är för mig fortfarande oklart om rekommendationen 82 grader för kyckling med ben gäller det estetiska (rosa köttsaft vid lägre temperatur), livsmedelssäkerhet eller smaken på det tillagade köttet.

    Om det gäller livsmedelssäkerhet, varför behöver då temperaturen komma upp i 82 grader vid benet?

    Varför är det inte tillräckligt med 72 grader som rekommenderas för kycklingfilé?
    Arvid
  • Hej!
    Tack för din kloka fråga. Vid 72 grader genomstekning dör alla bakterier för kyckling utan ben. Det är en jämnare (uppvärmnings) process vid stekningen när man inte har ben. Vid benet blir det av naturliga skäl inte lika varmt och genomstekt på samma sätt så där krävs högre värme för att säkerställa att alla bakterier dör.
    Hoppas det var svaret på din fråga.
    Anna
  • Men det argumentet håller inte. Om vissa bakterierna dör vid 72grader, så betyder det att de dör vid 72 grader inne vid benet också. Vilka andra bakterier är det som inne vid benet överlever 72grader?
    Martin
  • Hej Martin!
    Tack för din fråga och ledsen att det dröjde innan jag kunde återkoppla. Kvalitetsavdelningen har kikat på den här tråden och de skrev att de skulle säga samma sak som jag skrev ovan i mitt svar dvs att det är lite mer ojämn stekning invid benet så för att vara på den säkra sidan bör produkter med ben stekas så att innertemperaturen är 82 grader invid benet.
    önskar dig en trevlig helg!

    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.