Tack för att du hör av dig till oss! Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring kyckling, våra produkter och Kronfågel. Du kan förvänta dig ett svar av oss inom max 2 vardagar. Frågor, svar och kommentarerar publiceras på den här sidan.
Vi hanterar dina personuppgifter i syfte att kunna hantera ditt ärende hos oss. Uppgifterna du delar med oss raderas efter maximalt ett år. Läs mer om vår GDPR policy HÄR.
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss här: Kronfagel.se
Vår vision ”En bättre kyckling för ett bättre liv” sammanfattar varför vi finns – att med vår produkt skapa förutsättningar för en välmående värld. För människan, djuren och klimatet.
Kronfågel är Sveriges marknadsledare inom kyckling med flera stora varumärken.
Tack för din fråga. Fodret till kycklingarna består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och ca 25 procent av proteinråvaror. Man måste ha någon typ av protein för att föda upp kyckling. Av prisskäl är användningen av proteinråvaror sparsam i svenska foderinblandningar för kyckling. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.
Proteinet i fodret kommer från olika grödor som t ex soja, raps, ärtor och åkerbönor. Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion. Bosarp tar sin soja från Italien och den är helt ekologisk.
Hör gärna av dig om du har fler funderingar.
Är detta svar fortfarande akutellt? Vill nämligen säkerställ att ni inte gått över till någon typ av fiskmjölsbaserat foder som verkar vara fallet med vissa kycklingar som producerar ekologiska ägg,
Mvh
J
Tack för din kloka fråga. KRAV-märkt kyckling får inte äta syntetiska aminosyror som de behöver för att kunna överleva öht. De aminosyrorna de behöver finns i fisk och därför får KRAV-märkta kycklingar fiskmjöl under den första tiden de lever. Fisken ska vara fångad i MSC-märkta hav men hör gärna av dig direkt till Bosarp gården så får du ett mer exakt svar.
Ekologisk kyckling är dock en bråkdel av vår produktion så det är inte många kycklingar detta handlar om.
Jag hoppas det är svar på din fråga.
Först vill jag säga att vi verkligen uppskattar att ni föredrar vår ekologiska kyckling och naturligtvis tar vi reda på svar så långt vi kan.
Frågan var dock rätt generellt ställd kring kycklingar som producerar ägg och fiskmjöl/foder och därav ett mera generellt svar. Och om man ska vara lite mer precis så är kycklingar inte könsmogna och kan inte producera ägg. Men jag tänkte att frågeställaren blandade ihop detta lite med hönor som producerar ägg för äggproduktion. Vilket händer då och då.
Så självklart att när vi får en mera precis fråga (som din fråga) med vad frågeställaren exakt vill veta tar vi reda på den info som efterfrågas. Jag ber att få återkomma när jag kollat upp detta.
vänligen,
Tack
mvh
J
Ja, deras foder innehåller fiskmjöl.
vänligen,
Tack för din fråga. Jag får höra med någon i vår organisation och ber att få återkomma till dig.
vänligen,
Tack för frågan. Ledsen att det är lite sent med svar.
Här är iallafall den info vi fått.
Då ekologiskt foder inte får innehålla syntetiska aminosyror tillsätts fiskmjöl för att säkerställa att kycklingarna har de aminosyror de behöver. Foderproducenterna kontrollerar varje batch med fiskmjöl som används i fodret för de ekologiska kycklingarna för att kontrollera nivåerna av PFAS. I vår danska verksamhet har test gjorts på ekologisk kyckling utan att PFAS påvisats, i Sverige håller vi på att ta fram rutiner för liknande stickprover.
vänligen
Hoppas jag förstår din fråga rätt nu. Svaret är detsamma som ligger längre upp i tråden.
Fodret till kycklingarna består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och ca 25 procent av proteinråvaror. Man måste ha någon typ av protein för att föda upp kyckling. Av prisskäl är användningen av proteinråvaror sparsam i svenska foderinblandningar för kyckling. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.
Proteinet i fodret kommer från olika grödor som t ex soja, raps, ärtor och åkerbönor. Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion. Bosarp tar sin soja från Italien och den är helt ekologisk.
vänligen,
Jag undrar över vad ni i branschen gör för att undvika detta fiskmjöl. Jag känner att detta måste upp på en högre nivå, t ex att man tillåter syntetiska aminosyror tills dess att bättre foder finns på marknaden. Har i princip i hela mitt vuxna liv ätit ekologiska ägg och kycklingar och känner nu lite olust då man fått höra om fiskmjöl som innehåller än det ena och än det andra. Skulle ett foder på insekter kunna vara framtiden? Vill verkligen stötta er till hundra procent. Men något måste göras verkar det som. Vem tar man kontakt med?
Tack för din fråga. Det är att vår kyckling är KRAV märkt som gör att vi måste ge kycklingarna fiskmjöl då själva KRAV-märkningen inte tillåter syntetiska aminosyror.
Kanske kan du kontakta KRAV.
vänligen,
Tack för att du ber om förtydligande. Fodret till kycklingarna består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och ca 25 procent av proteinråvaror (t ex soja). Man måste ha någon typ av protein för att föda upp kyckling. Av prisskäl är användningen av proteinråvaror sparsam i svenska foderinblandningar för kyckling. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.
Proteinet i fodret kommer från olika grödor som t ex soja, raps, ärtor och åkerbönor. Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion. Bosarp tar sin soja från Italien och den är helt ekologisk.
Sedan behöver kycklingen vissa enzymer som endast kan producerat syntetiskt eller finns i fiskmjöl. En kravmärkt kyckling får inte äta syntetiska enzymer och då ger man dem fiskmjöl. Detta är dock en väldigt liten del och endast i början när de ska växa. Utan enzymerna har kycklingarna ingen möjlighet att växa till.
Jag hoppas det är svar på din fråga och lite tydligare.
vänligen,