Sista förbrukningsdag har passerat, kan jag använda produkten?
Hej!
Jag har ett paket tunna kycklingfiléer i kylen som har sista förbruknings datum 29/5.Jag glömde laga dem igår
och undrar om det är ok att laga dem idag istället?
Jag har ett paket tunna kycklingfiléer i kylen som har sista förbruknings datum 29/5.Jag glömde laga dem igår
och undrar om det är ok att laga dem idag istället?
Följ inlägget
0
följare
Tack för din kloka fråga. Som företag kan vi bara garantera produkten t o m bäst föredag som står på förpackningen, då vi gör tester med hållbarhet i kombination med förpackning och livsmedelsgasblandning. Som producent av kyckling måste vi sätta ett slutdatum för förbrukning av produkten i enlighet med tester och inskickade prover till myndighet.
Dock kan man alltid som konsument använda sina sinnen och testa produkten i köket. Doftar kycklingen gott, ser den fin ut då är den troligtvis helt OK att äta. Och om man vill kan man genomsteka en liten bit och smaka. Doftar, ser den ut som den ska och smakar bra så är det helt OK att använda den efter bäst föredatum (säger jag som vanlig konsument), men som företag kan vi endast garantera att produkten är ok t o m datummärkningen på förpackningen.
För din info blir du inte sjuk (kan inte bli dålig) även om produkten skulle blivit dålig. Sålänge kycklingen är genomstekt så kan man äta den, men den smakar ju inte något vidare förstås om den blivit dålig. Då luktar den troligtvis inte gott och ser inte fin och fräsch ut heller.
Som tumregel för stekning så ska kyckling utan ben vara genomstekt när den håller 70 grader på tjockaste stället. För produkter med ben ska kycklingen nå 82 grader invid benet på tjockast stället för att vara genomstekt. Vid de temperaturerna dör alla typer av bakterier och du kan inte bli dålig av kycklingen.
Lycka till i köket!
Tveka inte att fråga igen om du har fler funderingar.