Hur gör jag en näringsberäkning?

Tjena, äter en hel del kyckling och behöver hålla koll på hur mycket näring den innehåller. Ser t ex att fryst kyckling innehåller saltlake. Är den med i beräkningen ni har på förpackningen?

Kommentarer

 • Hej Olle!
  Roligt att höra att du äter en hel del kyckling. Svar på din fråga är att näringsvärdet alltid beräknas på den produkten som säljs. Är det en produkt med saltlake i så är saltlaken med i beräkningarna, är det en stekt produkt så är det den färdigstekta produktens näringsvärde som står på förpackningen.
  Hoppas det är svar på din fråga, annars får du återkomma.
  Anna
 • Hej, jag har en annan fråga på samma spår, hoppas det är okej att jag skriver den här. Jag tror att du ni har svarat på den indirekt, men vill fråga ändå.
  När det kommer till näringsförtecknigen på den färska ostekta kycklingen, är siffrorna som redovisas för vikt när den är ostekt (alltså direkt ur förpackningen) eller efter man har lagat den?

  Mvh
 • Hej Måns!
  Tack för din fråga.

  Näringsmängden är densamma oavsett om produkten är stekt eller ej. Den är lättare men energitätare. Däremot har den förlorat vätska/vatten vid stekning så den väger mindre.
  Så om har en kycklingfilé på 100 g och tillagar den tills den bara väger 50 g (obs rekommenderas inte då det blir väldigt torrt)😀 så kommer den innehålla dubbelt så mycket näringsämnen/100 g. dvs 90 kcal i färsk ger 180 kcal i tillagat tillstånd (om tillagad tills den väger hälften så mycket).

  Hoppas detta blev lite tydligare.
  Tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor.
  Anna
 • Hej!

  Så kommer jag här, nästa ett år senare och fortsätter på denna tråd. Som jag förstått här så är deklareringen utifrån vad som är i påsen. Så om jag köper 1kg fryst kyckling, vars förteckning säger 120kcal/100g, kommer det vara motsvarande 1200kcal i den påsen, fryst.

  När denna påse sedan legat framme och tinat kan jag hälla bort 150g vätska, jag antar att detta är mest vatten och lite köttsaft som då förblir ganska nära 0kcal.

  Efter tillagning säger vi att jag har 700g kyckling. Den kycklingen innehåller då ca 170kcal/100g? Är jag ute rätt då?

  Mvh
  Alexander
 • Hej Alexander!
  Tack för din fråga. Den var lite trickig och jag måste faktist be en kollega om hjälp. Svarar så fort jag vet mer.
  vänligen,

  Anna
 • Hej Alexander!
  Min kollega skriver att din utgångspunkt i näringsvärde inte riktigt stämmer med den vi har på våra frysta förpackningar. Så vi kan inte hjälpa dig med just det här exemplet.

  När du steker kyckling så försvinner vattnet ur kycklingköttet, så koncentrationen av fett och protein blir mer koncentrerat efter stekning vilket höjer näringsinnehållet och kalorier per 100 gram.

  Jag hoppas det är svar på din fråga.
  vänligen,
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.