Hur gör jag en näringsberäkning?

Tjena, äter en hel del kyckling och behöver hålla koll på hur mycket näring den innehåller. Ser t ex att fryst kyckling innehåller saltlake. Är den med i beräkningen ni har på förpackningen?

Kommentarer

 • Hej Olle!
  Roligt att höra att du äter en hel del kyckling. Svar på din fråga är att näringsvärdet alltid beräknas på den produkten som säljs. Är det en produkt med saltlake i så är saltlaken med i beräkningarna, är det en stekt produkt så är det den färdigstekta produktens näringsvärde som står på förpackningen.
  Hoppas det är svar på din fråga, annars får du återkomma.
  Anna
 • Hej, jag har en annan fråga på samma spår, hoppas det är okej att jag skriver den här. Jag tror att du ni har svarat på den indirekt, men vill fråga ändå.
  När det kommer till näringsförtecknigen på den färska ostekta kycklingen, är siffrorna som redovisas för vikt när den är ostekt (alltså direkt ur förpackningen) eller efter man har lagat den?

  Mvh
  Måns
 • Hej Måns!
  Tack för din fråga.

  Näringsmängden är densamma oavsett om produkten är stekt eller ej. Den är lättare men energitätare. Däremot har den förlorat vätska/vatten vid stekning så den väger mindre.
  Så om har en kycklingfilé på 100 g och tillagar den tills den bara väger 50 g (obs rekommenderas inte då det blir väldigt torrt)😀 så kommer den innehålla dubbelt så mycket näringsämnen/100 g. dvs 90 kcal i färsk ger 180 kcal i tillagat tillstånd (om tillagad tills den väger hälften så mycket).

  Hoppas detta blev lite tydligare.
  Tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.