Hur går transporten av kycklingar till?

Hej!
Hur jobbar ni med tranporterna av kyckling? Vill ju veta att de har det bra...

Kommentarer

 • Hej Andra!
  Kycklingarna i Sverige lastas på gården under övervakning av djurägaren och personal. Majoriteten av branschens medlemmar använder i dag maskinlastning eftersom det såväl ur djurskyddshänseende som av arbetsskydd är bättre. Jordbruksverket har godkänt lastningsmaskinerna. För att få använda dem ställs en rad villkor från Jordbruksverket som måste följas, och personalen måste utbildas.

  Transporten är en viktig del i kedjan för att kyckling ska må väl. Transporten utförs i specialinredda bilar med styrning av ventilation och värme. Data från varje transport loggas så att vi kan följa vad som händer. Förarna genomgår regelbunden utbildning för att säkerställa en riktig skötsel.

  Målet är självklart att inga djur skadas eller avlider, och Kronfågel och de svenska bönderna sliter för att detta ska bli verklighet.

  Hör av dig om du har fler frågor.
  Anna
 • Hej!

  Jag undrar hur själva flytten från stallet till transporten går till. Vilka redskap används till exempel?

  Om jag skulle besöka några gårdar/transporter/slakterier kommer jag då få se den goda djurhållning som ni beskriver här?

  Hälsningar Marie
  Marie
 • Hej Marie!
  Tack för dina frågor. 

  1. För att undvika onödig stress samlas kycklingarna när stallet är nedsläckt och kycklingarna ligger still och vilar. Detta kan ske manuellt men även med maskin. Regler finns dock för hur mkt en person får bära. Ekologisk Bosarp Kyckling hanteras helt manuellt.

  2. Så svar på din andra fråga om du skulle besöka gård/slakteri så är svar ja, du skulle se god djurhållning.

  Så lite mer info till dig.
  Djurtransporter arbetar vi med kontinuerligt, för att ständigt förbättra. Bland annat har vi tillsammans med transportföretaget arbetat med att ta fram ett nytt transportfordon som ytterligare förbättrar miljön och de olika klimat som kycklingen kan utsättas för under lastning, transport och lossning. De första ekipagen var i drift 2018 och godkända av Länsstyrelsen. Resterande fordon byttes ut under 2019-2020, vilket också godkänts av Länsstyrelsen. Ventilationen är framtagen med expertis på områden och ytterligare förfining och justeringar görs kontinuerligt genom planer på förebyggande underhåll, teknik och handhavande. Detta för att säkerställa en så god ventilation som möjligt utifrån olika temperaturer, luftfuktighet och C02-nivåer.

  Djuromsorg är en mycket stor del av Kronfågels verksamhet och vi lägger ner mycket tid och resurser på att säkerställa djurens välbefinnande. Vi ansvarar för att svensk djurskyddslag upprätthålls hos våra uppfödare, på våra transporter samt på slakteriet. På slakteriet finns det även oberoende veterinärer som är anställda av Livsmedelsverket som bland annat har i uppdrag att säkerställa att djurskyddet upprätthålls.

  Jag hoppas det här var vad du ville veta. Tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor. 🙂

  med vänliga hälsningar
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.