När är något utgivet och spritt till allmänheten i Sverige?

För att något ska anses vara plikt måste materialet tillgängliggjorts för en allmänhet och vara utgiven. Just begreppet utgiven är central. I pliktexemplarslagen hänvisas man till tryckfrihetsförordningens 1 kapitel 2 §, men även det som står i 3 § är av vikt.

3 § En skrift anses som en tryckt skrift när den är utgiven. En skrift anses utgiven när den har lämnats ut till försäljning eller för spridning på annat sätt i Sverige. 
Detta gäller dock inte en myndighets tryckta handlingar, om de inte är tillgängliga för var och en.
Det innebär att en skrift är utgiven ifall man spridit den till en allmänhet. Spridning kan ske genom försäljning, utdelning eller på annat sätt. Dessa andra sätt kan t ex vara bibliotek eller liknande där allmänheten har tillgång.

För periodiska skrifter krävs det utgivningsbevis, vilket man ansöker om hos PRV. Utgivningsbeviset intygar att skriften är registrerad som en periodisk skrift och att den därmed uppfyller lagens krav på utgivning.

Man kan också säga att något är utgivet ifall det producerats i sådan mängd att den blivit tillgänglig för allmänheten genom utdelning eller annan form av distribution. Den finns ingen specifik siffra för hur många exemplar som krävs utan de ska bedömas utifrån om skriften mångfaldigats i tillräckligt många exemplar för att vara möjlig att sprida till allmänheten.

Kungliga biblioteket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.