Till senaste kommentaren

Anses en släktbok på 99 sidor tryckt 1951 i 125 exemplar som ett pliktexemplar?

Min farfar, far och hans kusin lät trycka en 99 sidig släktbok i 125 exemplar på Svantessons boktryckeri i Hässlehoim år 1951. Titeln är "En östgötasläkt" med undertiteln "Germund Westling från Wårdsberg och hans släkt".
Boken finns inte i Libris.
Jag har OCR:at boken, granskat och formaterat text och bilder samt skapat en PDF-fil som möjliggör sökning på innehållet (ctrl+f i Windows respektive cmd+f i Mac).
Faller trycket under dåvarande plikt-lagstiftning (1951)?
Borde trycket göras tillgängligt för släktforskning?
Det mesta av innehållet går ju ostrukturerat att finna i svenska arkiv, men en mindre del avser tryck av muntliga utsagor.
Är det lämpligast att jag lägger ut boken på min internet-hemsida, (som ju indexas av t.ex. google), eller borde svenska bibliotek katalogisera boken och göra innehållet tillgängligt?
Göran Krister Westling

Kommentarer

  • Ja, även i den äldre pliktlagstiftningen från 1949 skulle en bok som tryckts på ett svenskt tryckeri med spridning till den svenska allmänheten varit pliktmaterial. Det låter som att den var tänkt för spridning om man tryckte upp den i 125 exemplar.

    Om du har den tryckta versionen av boken kvar får du gärna skicka in den till KB som en gåva. Vi kommer då att katalogisera den och göra den tillgänglig i Libris.
    Kungliga biblioteket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.