Till senaste kommentaren

Var kan jag slänga asbest och eternit?

Tar ni emot det på sortergårdarna?

Kommentarer

 • Hej!

  Nej vi tar inte emot asbest eller eternit på sortergårdarna.

  Asbest och eternit är farligt för människor och miljö och ska därför lämnas till en avfallsanläggning med tillstånd för slutförvaring, så kallad deponi. Det är förbjudet att lämna asbest/eternit på våra sortergårdar. Det gäller både för privatpersoner samt verksamheter.

  Privatpersoner kan lämna asbest/eternit till en avfallsanläggning. Du har ansvar för att den är ordentligt inplastad och paketerad. Det är ett krav eftersom den ska deponeras och inte får spridas till omgivningen. Läckande eller trasiga inplastningar innebär dessutom en hälsorisk för både dig och personalen.

  Verksamheter som lämnar asbest ska även lämna in deklaration för deponi samt transportdokument farligt avfall. Rapportering ska ske till Naturvårdsverkets avfallsregister. För mer information samt blanketter för verksamheter om deponi av farligt avfall besök Jönköpings kommun hemsida. 

  Olika typer av avfall som vi hanterar på Miljöhantering i Jönköping

  Asbest och eternit ingår i asbestliknande avfall.

  Avgifter för deponi

  Det är gratis att lämna viss mängd asbest för privatpersoner. PreZero i Jönköping tar emot upp till 10 kilo som du lämnar i en container. Miljöhantering i Jönköping tar emot upp till 100 kilo. Har du större avfallsmängd gäller prislistan på Jönköpings kommuns webbplats. Hör gärna av dig till den avfallsanläggning du tänker besöka innan du kör dit.

  Oavsett var du ska lämna asbest/eternit, ska det vara väl förpackat.

  Riktprislista för företag, Miljöhantering i Jönköping

  Miljöhantering i Jönköping

  Ha en bra dag!

  Ann-Sofie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla men din e-post visas aldrig publikt.