Till senaste kommentaren

Får privatpersoner sälja växter till andra privatpersoner?

De nya reglerna för växtpass, innebär det att privatpersoner inte längre får sälja växter till andra privatpersoner? Exempelvis via Tradera eller andra forum?
Nilsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hejsan!

  Det kommer även efter 14 december vara tillåtet för privatpersoner att sälja växter, och det kommer inte krävas växtpass i de situationerna. Med det sagt är det ändå bra att vara medveten om riskerna som alltid finns när man skickar eller förflyttar växter. Smittat växtmaterial är en av de främsta spridningsvägarna för nya växtskadegörare, så var gärna uppmärksam och se till att dina växter kommer från källor med sunt växtmaterial.

  När det gäller de nya reglerna om växtpass så gäller de dem som har yrkesmässig verksamhet där de t.ex. säljer plantor, sticklingar, lökar eller vissa fröer. Växtpassen är en sorts sundhetsmärkning, och ska sättas på växterna efter att man kontrollerat att de inte bär med sig allvarliga skadegörare (sådana som är reglerade i EU:s regelverk). Växtpassen ska då sitta på de förpackningar av växter som skickas mellan yrkesmässiga verksamheter. De ska också finnas på växter som skickas från en yrkesverksamhet till privatpersoner om handeln sker via e-handel, postorder eller någon annan form av distansavtal.

  Eftersom risken för att sprida allvarliga skadegörare ökar ju längre växterna färdas, fokuserar alltså reglerna och växtpassen på de situationer som kan innebära att växterna skickas i större mängder samt över större avstånd.
  Anna Kundtjänst
 • Hej!

  Så efter att man gått e-utbildningen får manutföra certifikatet själv och sätta på lådan med växten i?

  Allt gott,
  Oskar
  Oskar
 • Hej! Kan man som privatperson sälja växter på tex tradera och sedan skicka dem inom Sverige utan sundhetscertifikat?

  Mvh, Martina
  Martina
 • Så trött respons här. Men yes Martina det kan man. Är utanför Sverige som det behövs cert.

  Allt gott
  Oskar
  Oskar Widmark
 • Okej, det var skönt att höra! det jag har läst innan har varit mer förvirrande än det har klarat upp!
  Och tack för svaret!

  Mvh, Martina
  Martina
 • Hejsan!

  Hobbyodlare och privatpersoner omfattas inte av de nya reglerna. Därför gäller inte kraven att vara registrerad hos Jordbruksverket, kraven på spårbarhet eller kraven för tillstånd att utfärda växtpass för dig som hobbyodlare.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.