Till senaste kommentaren

Får privatpersoner sälja växter till andra privatpersoner?

De nya reglerna för växtpass, innebär det att privatpersoner inte längre får sälja växter till andra privatpersoner? Exempelvis via Tradera eller andra forum?

Kommentarer

  • Hejsan!

    Det kommer även efter 14 december vara tillåtet för privatpersoner att sälja växter, och det kommer inte krävas växtpass i de situationerna. Med det sagt är det ändå bra att vara medveten om riskerna som alltid finns när man skickar eller förflyttar växter. Smittat växtmaterial är en av de främsta spridningsvägarna för nya växtskadegörare, så var gärna uppmärksam och se till att dina växter kommer från källor med sunt växtmaterial.

    När det gäller de nya reglerna om växtpass så gäller de dem som har yrkesmässig verksamhet där de t.ex. säljer plantor, sticklingar, lökar eller vissa fröer. Växtpassen är en sorts sundhetsmärkning, och ska sättas på växterna efter att man kontrollerat att de inte bär med sig allvarliga skadegörare (sådana som är reglerade i EU:s regelverk). Växtpassen ska då sitta på de förpackningar av växter som skickas mellan yrkesmässiga verksamheter. De ska också finnas på växter som skickas från en yrkesverksamhet till privatpersoner om handeln sker via e-handel, postorder eller någon annan form av distansavtal.

    Eftersom risken för att sprida allvarliga skadegörare ökar ju längre växterna färdas, fokuserar alltså reglerna och växtpassen på de situationer som kan innebära att växterna skickas i större mängder samt över större avstånd.
    Anna Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.