Ska du ta med din hund eller katt på campingsemester? Här hittar du vad som gäller

Hundar och katter kan tillfälligt förvaras lösgående i mindre utrymmen
Lösgående betyder "inte bundna, inte fixerade”, och i praktiken innebär det i bur (vid till exempel transport, eller på en utställning) eller helt enkelt i mindre boxar eller mindre rastgårdar. Detta är okej vid kortare resor i samband med semester, resor till och från utställningar, tävlingar, träningar med djur och liknande.

Hundar (inte katter!) kan hållas tillfälligt bundna
För tillfällig rastning av hundar, på tävlingsområde med hundar, vid jakt och annat liknande sysselsättning, för vila eller vid övernattning om man t.ex. vandrar och campar med hundar, eller om hundar inte kan komma in på ett visst område (t ex gå och handla med hund, kan lämna den tillfälligt bunden eller i en mindre bur). Tanken är att hunden aktiveras på olika sätt vilket är positivt men att det kan kräva tillfälliga lösningar som är en kompromiss för att detta ska kunna ordnas.

Katter får inte vara bundna. Det är okej att gå med dem i koppel, det räknas inte som att de är bundna.

Box, bostad, rastgård, bostadstomt, sommarstuga, båt, husbil
Alla dessa utrymmen kan bli ett förvaringsutrymme för hundar och katter.
Har man en hund i en sommarstuga under semestern så blir stugan hundens inomhusutrymme, kallas också box. I måttabellen i föreskriften kan man läsa att ett sådant utrymme ska vara minst 2 kvadratmeter som de minsta hundarna och minst 5,5 kvadratmeter som de allra största hundarna (över 65 cm i mankhöjd). Det ska alltså inte vara något problem att lösa detta.

En ofta-fråga under sommaren är också vad som gäller för husbil
En husbil räknas som ett transportfordon vid transport på väg (där alla transportföreskrifter gäller: minsta mått av bur eller annat utrymme, bilbälte till hund är okej, djur skyddas under transport från kraftiga inbromsningar m.m.) När man kommit fram till campingplatsen kan husbilen vara hundens förvaringsutrymme och då gäller samma mått för inomhus/box som ovan. Om den här förvaringen i husbil eller båt bara är tillfälligt, enstaka dagar under en resa och liknande, kan måtten vara tillfälligt mindre se under första rubriken ovan. Läs mer om att transportera hundar och katter på vår webbplats.

Tänk på att om du ska resa utomlands med ditt djur måste du dessutom tänka på vilka införselregler som finns till landet du ska åka till och vad som gäller tillbaka till Sverige.
Kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.