Ska du resa utomlands med din hund eller katt?

Vi kan berätta vad som gäller när du ska resa tillbaka till Sverige, men det är landet du ska resa till du behöver kontakta för att få veta vad de har för införselkrav. Kontakta myndigheterna i landet du ska resa till eller deras ambassad här i Sverige.

Ska du bila eller åka genom flera länder, så behöver du kontakta alla länder du ska resa igenom. Reser du utanför EU så tänk på att du behöver resa tillbaka genom en så kallad Entry Point och se till att du följer regelverket för vad som gäller om du rest utanför EU med ditt husdjur.

Om du använder vår reseguide för hundar och katter får du svar på vad som gäller tillbaka till Sverige i de fall då djuret reser tillsammans med sin ägare.

Reser djuret med någon annan än sin ägare, eller fler än fem dagar ifrån ägarens resa, reser djuret under regelverket för handelsdjur. Du kan läsa mer om dessa regler under avsnittet "Fler regler för djur som ska byta ägare, reser utan sin ägare eller reser i en grupp på fler än 5 djur" på respektive sida beroende på vart du reser i från.

Det finns inget undantag från kravet på rabiesvaccination och man kan inte söka dispens för att resa med en hund eller katt till Sverige innan de rabiesvaccinerats, men det kan finnas undantag i landet du ska resa till. Därför ska du kontakta det landets myndigheter för att få veta vad som gäller.

Det enda land som man kan resa med en hund eller katt som inte är rabiesvaccinerad är från Norge.


Detta gäller tillbaka till Sverige
För katter:
Från annat EU-land och länder med EU-villkor
Från länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs
Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll

För hundar:
Från ett annat EU-land och länder med EU-villkor
Från länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs
Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll


Användbara länkar
Reseguiden
Tullverket
Intygsblanketter
Entry Points i EU
Gränskontroll i Sverige
Gränskontroller inom EU
Kundtjänst (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.