Till senaste kommentaren

Jag vill hyra ut i andrahand - hur gör jag?

Här hittar du ansökan och andrahandsavtal för att hyra ut din lägenhet i andrahand.
Ernst Rosén

Kommentarer

 • Du kan få hyra ut din lägenhet i andra hand om du har beaktansvärda skäl. Vi följer branschorganisationen Fastighetsägarnas riktlinjer.

  Ansök i god tid, handläggningstiden är vanligtvis 4-6 veckor. Under juni, juli och augusti är handläggningstiden 8-10 veckor.

  Blanketter för Andrahandsansökan & Andrahandsavtal samt andra intyg såsom Samboprövning, Fullmaktsblankett och hur du gör hittar du under blanketter och dokument.
  Uthyrningsperioden vi kan godkänna är 1 år. Eventuella intyg skall stämma överens med denna tid.

  Du mailar in din ansökan till andrahand@ernstrosen.se 

  Läs igenom och fyll i Andrahandsansökan & Andrahandsavtal.
  Ansökan för tillfälligt arbete/studier på annan ort: Skicka med intyg från arbetsgivare eller skola för den tid du vill hyra ut lägenheten. Intygen skall överensstämma med den tid du vill hyra ut. Är ni två som hyr lägenheten behöver intyg skickas in för båda. Har du andra skäl, skriv ned dem och skicka med.

  Ansökan för att sambopröva: Bifoga en ifylld blankett "intyg om provsamboende" som du hittar i länken ovan.

  Andrahandsavtalet är mellan dig och din andrahandshyresgäst och detta behöver vi för att kunna behandla din ansökan.

  Har du under uthyrningsperioden inte möjlighet att sköta dina åtaganden behöver du skicka in en fullmakt på någon som kan göra det åt dig. Detta är särskilt viktigt om du befinner dig utomlands.

  Högre hyra än du själv betalar?

  Vid en andrahandsuthyrning får du inte ta ut en högre hyra från andrahandshyresgästen än den du betalar till oss. Om lägenheten hyrs ut med möbler och annan utrustning som exempelvis köksutrustning får du göra ett påslag på hyran med 0-15%. Du har också rätt att ta ut faktiska kostnader för exempelvis el, vatten, bredband och tv-kanaler. För att en ansökan ska godkännas behöver du därför specificera den hyra du ska ta ut av din andrahandshyresgäst. Detta kan du göra under särskilda villkor i avtalet.

  Om du tar ut för hög hyra av din andrahandshyresgäst riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt. Du riskerar också att få betala tillbaka den del av hyran som är oskälig. Tänk på att det fortfarande är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten. Så både du och andrahandshyresgästen behöver ha hemförsäkring. Blir det skador eller om utryckningskostnad för störningar så är det du som är ansvarig.
  Ernst Rosén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.