Hyresförhandling 2023

Hur går en hyresförhandling till?
Fastighetsägarna GFR har påkallat om nya hyror från 1 januari 2023. Nu sitter de tillsammans med Hyresgästföreningen, som företräder alla hyresgäster, för att komma fram till vad den årliga höjningen ska bli.

Vad förhandlar parterna om år 2023?
Det är ett turbulent år i vår omvärld och många kostnadsökningar i samhället vilket gör det utmanande att komma överens. Fastighetsägarna, Sveriges allmännytta och Hyresgästföreningen var i våras överens om en modell, den så kallade trepartsöverenskommelsen, över vilka faktorer som ska styra i de årliga förhandlingarna.
Läs mer här:
Trepartsöverenskommelsen - om de årliga hyresförhandlingarna (sverigesallmannytta.se)

Vad blir min nya hyra?
Förhandlingarna för 2023 är klara, här finns information om din nya hyra

Vad är en retroaktiv höjning?
Varje år sker hyresförhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Det är inte ovanligt att de drar ut på tiden. I förhandlingsöverenskommelsen framgår även från vilket datum den nya hyran ska gälla. Detta kan ibland betyda att du som hyresgäst får betala själva hyreshöjningen retroaktivt för de månader som redan har passerat.

Årets hyra gäller fr o m 1 april 2023. På din hyresavi framgår hur mycket den retroaktiva hyran är. På avierna juli, augusti och september kan du se både din gällande hyra och hur mycket den retroaktiva hyran är. Juli visar retroaktiv hyra för april, Augusti visar retroaktiv hyra för maj och på September avin ser du junis retroktiva hyra.
Ernst Rosén (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.