Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Nu är ju tanken med en öppen frågespalt att frågor och svar skall vara till allmän beskådan, så att alla kan ta del.
Förstår jag rätt, så gäller din fråga vårmusseroner? Jag tycker personligen att det är en härlig matsvamp!
Ny säsong och dags att börja leta! Vad är din fråga?
Staffan., Jag tar mig friheten att publicera din dikt om denna
utsökta matsvamp!
Vi hade ett givande samtal om vårmusseroner på telefon, om möjliga ställen att hitta den i västra Sverige. Vi konstaterar att den drar nytta av kalk från såväl skalgrus som gamla murverk. Jag avslöjade ett av mina plockställen, vid ett av västkustens befästningsverk. Som tack får du bjuda läsarna på din utsökta dikt!
Vårens första musseron
Hyllningsdikt till en person som i Värmlands region
med den högsta profession och med utsökt precision
fullgjort hela sin mission, lett mig i en exkursion
in i svampvegetation.
Snart skall våren komma efter vinterns sista eruption,
våren är ju alltid fylld med vin och mat och het passion!
Lyckan är att råka finna årets första musseron,
inte någonting kan liknas vid en sådan attraktion!
Sedan kokkonstkonception kan ge en kräslig kreation.
Vad man sedan vill se fram mot är en salig matsession,
invention med mycket klös från kökets första division,
kulinarisk tradition helt utan nån komparation!
Varje smaklök förberedes på en ljuvlig sensation
när den bästa kocken diskuterar med sin kompanjon
hur han med variation skall lösa denna ekvation,
skapa smakkonfrontation i makalös kombination!
Detta stora steg i människans kulturevolution,
sammanställd och komponerad till en drömkonstellation,
fantasi och emotion, veritabel explosion
ojämförlig impression av känsla, dofter, smak och ton.
Och som alltid kvällens höjdpunkt: kökskonstnärers prestation
ger en tydlig konklusion: Gastronom-inovation
är ju bäst som konkretion i livets stora abstraktion!