Snöklocka Inte fridlyst men Tradera påstår det
La ut annons om några plantor snöklocka, Leucojum vernum, på Tradera. Annonsen togs ner av Tradera, med otydlig hänvisning till elfenben och trad med ovanliga växter, Efter brevväxlign med tradera gixk jag besked att vild snöklocka är fridlyst. - Men efter vad jag kan se är snöklocka INTE fridlyst. oavsett om "vild" eller "tam". Vad säger experten på Botaniska?
Följ inlägget
0
följare
Nej, snöklocka är inte fridlyst i Sverige. Här kommer en länk till alla fridlysta växter i Sverige.
Fridlysta blomväxter, omrbunkar, lummer-, fräken och barrväxter. (naturvardsverket.se)
Det är en införd växt som ursprungligen kommer Mellan- och Sydeuropa, den kan inte anses som vild här snarare naturaliserad (dvs. bofast och reproducerande).
Leucojum vernum L. | Plants of the World Online | Kew Science
Jag kan inte traderas regler för växtförsäljning så det kanske har blivit ett missförstånd kring varför den inte får säljas hos dem.
Angående skyddstatus på snöklocka har jag inte kunnat hitta något listat skydd i Sverige.
SLUs artfakta
Vanlig snöklocka - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)
Den finns inte heller med på CITES lista över växter som ej får säljas internationellt.
Checklist of CITES species Notification to the Parties 2022 (cites.org)
Inte heller har den fått någon hotstatus på IUCNs lista (internationella rödlistan)
Leucojum vernum (Spring Snowflake ) (iucnredlist.org)
Nu när jag sökt runt lite för att hitta om den står listad som skyddad någonstans är det enda jag kan hitta att impecta har satt den som fridlyst i sin webshop. Oklart varför, men det är kanske därifrån tradera hämtat sin information. Om det är fridlysning som är problemet så kan jag inte hitta belägg för att det finns något skydd för snöklocka i Sverige eller internationellt ännu.
En möjlig förklaring kan kanske vara att dess nära släkting Galanthus dvs. snödroppar ligger på CITES appendix II. Snödroppar - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)