Till senaste kommentaren

Ja-svar är bindande - kan jag svara 'ja' på flera lägenheter ändå?

Boplatse skriver underståande:

"Du är bunden vid ditt ja-svar
Om du svarar ja till en lägenhet efter att du varit på visning och blir först i kön så granskar vi dina lämnade intyg. Om vi godkänner dina intyg, lämnar vi dina kontaktuppgifter till hyresvärden och dina övriga intresseanmälningar raderas. När hyresvärden gjort sina kontroller och godkänt dig som hyresgäst, kommer du att tilldelas kontraktet. När du har skrivit kontrakt nollställs dina ködagar hos Boplats. Undantag: Om du skriver korttidskontrakt utan besittningsrätt behåller du ködagarna."

Boplats säger att om du svarar ja på en lägenhet och du är den första i kön måste du ladda upp dina intyg. Från det ögonblicket kommer alla andra intresseanmälningar raderas. Vad om jag inte får lägenheten, jag tappar min chans att få de andra också?

Men jag kan svara 'ja' på flera lägenheter iaf? Så att öka min chans att få en?

Mvh,
Bram

Kommentarer

 • Hej Bram, tack för din fråga!

  Ja, du kan svara Ja till flera lägenheter samtidigt! Det är bara om du erbjuds att skriva kontrakt som ditt Ja-svar blir bindande.

  Du kan tacka Ja till hur många lägenheter du vill, men det går inte att bli erbjuden mer än ett kontrakt samtidigt via Boplats. Tänk därför på att du bara ska tacka Ja till de lägenheter som du är intresserad av att skriva kontrakt på. När du får ett kontrakt raderas dina övriga ansökningar.

  Om du har tackat ja till fler än en lägenhet är det den hyresvärd som erbjuder dig ett kontrakt först som avgör vilken lägenhet du får kontrakt på. Du kan alltså inte rangordna vilken lägenhet du är mest intresserad av. Därför är det viktigt att du endast tackar ja till de lägenheter som du verkligen vill skriva kontrakt på.

  Klicka här för att läsa mer om uthyrningsprocessen.
  Elin, Boplats Göteborg
 • Jag utgår ifrån att ingen är bunden av en lägenhet innan ett kontrakt undertecknads av hyresvärd och hyresgäst.
  Att påstå ett ja svar är bindande kan lätt misstolkas för att erhålla en lägenhet.
  Sten
 • Hej Sten!

  Från och med den 1 juni 2021 har vi förtydligat regeln om bindande Ja-svar.

  Den uppdaterade regeln innebär att om du har svarat Ja till att skriva kontrakt, men sedan ändrar dig och inte vill skriva på kontraktet, kan du bli spärrad från att söka lägenheter i tre (3) månader.

  Det ja-svar som anses bindande är det muntliga ja-svar till förmedlare som vi alltid tar in innan den bostadssökandes uppgifter delas med hyresvärden. Att klicka på knappen ”Ja, jag är intresserad” på boplats.se som "Svar efter visning" räknas inte som bindande i sig. Du kan fortsatt svara ja till flera lägenheter samtidigt på Mina Sidor, utan att riskera att bli spärrad.

  Läs mer i den här nyhetsartikeln och i  Boplats förmedlingsregler
  Elin, Boplats Göteborg
 • Ni motiverar spärren bl.a med att det är orättvist mot andra sökande som riskerar att betala dubbla hyror på grund av att tilldelningsprocessen försenas och riskerar att komma för nära inpå datumet för inflyttning. Då undrar jag varför ni tillåter t.ex Poseidon att konsekvent sätta datum för tillträde 3 veckor efter visning. Är inte det att garantera dubbla hyror för oss sökande?
  Simon
 • Hej Simon, tack för din fråga!

  Kika gärna på svaren i den här frågetråden, där står det förklarat varför allmännyttan ofta lägger ut lägenheter med kort tid till inflyttning på boplats.se:

  Varför är det så kort tid till inflyttning?
  Elin, Boplats Göteborg
 • Precis min poäng. Allmännyttan sätter i regel datum för inflyttning på ett sådant sätt att det garanterar dubbla hyror för de sökande. Min fråga är då hur ni kan motivera en avstängning med att andra sökande riskerar att betala dubbla hyror på grund av den avstängdes villrådighet? Tycker du själv inte att det är ett dåligt argument med tanke på att i stort sätt alla redan kommer att behöva betala dubbla hyror oavsett någon annan sökandes agerande?
  Simon
 • Hej Simon!

  Att en sökande riskerar att bli spärrad om hen hoppar av kontraktsskrivningen i sista stund, är menat att få sökande att tänka igenom sitt beslut mer nogsamt innan hen tackar Ja till att skriva kontrakt. Du ska bara tacka Ja till att skriva kontrakt om du är säker på att du vill ha lägenheten.

  Det stämmer att en konsekvens av sena kontraktsavhopp kan bli att den sökande som är näst på tur riskerar en extra dubbelhyra ifall uthyrningen blir försenad. Vi håller med om att det bästa vore om sökande inte skulle behöva få någon dubbelhyra alls, vilket Boplats påtalat för hyresvärdarna flertalet gånger. Men det blir än värre ifall den sökande ska betala en extra dubbelhyra jämfört med vad hen annars skulle ha gjort, för att uthyrningen blivit försenad. 

  En annan konsekvens av sena kontraktsavhopp är att förmedlingsprocessen tar längre tid, vilket ger en ökad kostnad för förmedlingen.
  Elin, Boplats Göteborg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.