Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skivbromsar tillåtna eller inte?

Hej,
Läste just att det pratas om att förbjuda skivbromsar för landsvägscykling. Vi är många som kör cyclocross med skivbroms. Cyclocross är perfekt för pendling, grusiga vägar, lättare terräng och inte minst landsväg. Jag hoppas nu verkligen att detta inte sprider sig och att skivorna förbjuds på vättern för då är vi många som måste köpa nya cyklar. Är det något på gång i detta avseende gällande rundan? Mvh Pelle

Kommentarer

 • Hej,
  Vätternrundan har inga planer på att förbjuda cyklar med skivbromsar.

  Mvh

  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Hej Anna,
  Vad bra! Jag har inte helt följt skälet till varför dessa antagligen på kort sikt förbjuds av UCI. De har ju redan en massa cyclocrosstävlingar där samtliga cyklar har discbroms.
  Jag tror nog att det kommer att vara standard även för landsväg så småningom eftersom de ju är mycket mycket säkrare med avseende på bromförmågan!
  Vi ses den 18:e juni!

 • Hej Per,
  min gissning är att det har att göra med den crash som inträffade under Paris Roubaix häromdagen, då en deltagare fick en skada orsakad av en skivbroms. Dessa skador hör ju tack och lov inte till de vanliga.

  Mvh

  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Hej
  Jag såg också det nu. Har tydligen redan innan funnits ett kompakt motstånd mot skivbroms för landsvägscyklarna så denna mycket olyckliga skada - som lika gärna hade kunna orsakas av vassa pedaler, trasiga ekrar eller ngt annat vasst som finns på en cykel - togs mycket snabbt som skäl nog för att förbjuda dem.
  Mvh
  Pelle

 • Hej med jer , Ang. Skivebremser er problemet også at traditionelle bremser og skivebremser fungere forskelligt , skivebremser bremser meget hurtig , derfor kan der opstå problemmer når rytterne i felterne  har forskellig bremselængde , skivebremser er forbudt også i Eliteløb i Danmark oandre lande som er medlem hos UCI ,det er stadig på forsøgsbassis på PRO-Touren men de er  ikke tilladt i alle løb.
 • Hej Per,
  tack för dina synpunkter och för informationen. Organisationen i motionsloppet Vätternrundan följer diskussionerna huruvida man helt och hållet ska förbjuda skivbromsar i cykellopp eller inte.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Hej
  Att ange skälet att skivbromsar tar för bra är inte direkt smart. Det handlar om hur de är ställda och att cyklisten känner till och har tränat med dem. Vanliga bromsar går ju också att ställa för hårt. Att skivbromsar är oöverträffade i regn är tveklöst. Förbudet är väl borta eller ? Har för mig att jag sett att det inte är helst bevisat att det var bromsskivor som orsakade skadorna i Roubaix. Jag menar att det är sträva bakåt att ev förbjuda skivbromsar på VR. Mvh Pelle
 • Hej Per,
  vi tillåter skivbromsar i Vätternrundans lopp tills vi får ett förbud eller av annan anledning anser det olämpligt med skivbromsar.

  Med vänlig hälsning
  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Hej Anna,
  Låter bra. Läste att förbudet mot skrivbromsar av UCI hävdes redan år 2016 eftersom skadan under Paris Roubaix berodde på tänderna på ett kugghjul. I år körde bla Marcel Kittel med skivbromsar på Tour de France. Småningom tror jag att merparten av tourerna innebär att cyklisterna har skivor vid regn och väta.

  :-) Pelle
 • Hej Per,
  ja, jag läste om det också 😉

  Med vänlig hälsning
  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Då håller vi tummarna för kalasväder den 10 juni nästa år....anmälde mig precis till min första Halvvättern. Har kört fullvarvet 2ggr och nu får halva räcka denna gång! Vi Ses! :-)
 • Halvvättern är ett riktigt fint lopp på en härlig bana!

  Lycka till!
  Anna Öhrström Kundtjänst
 • Ska bli riktigt spännande i synnerhet som jag helgen innan springer min sjätte Stockholm Marathon. Turligen går det utmärkt att cykla en mara i benen. Perfekt med ett lätt cykelpass veckan innan bara så kör vi så det ryker sedan! :-)
 • Hej,
  Gäller detta med skivbromsar fortfarande så det är ok att använda?
 • Absolut! Skivbromsar är tillåtet på alla tourer.....och Vätternrundan. Det visade ju sig att skadan som orsakade ett temporärt stopp på proffstourer(2016) inte berodde på skivbromsarna. Idag är det inte ovanligt att proffsen kör med skivbroms på ett av hjulen. Dessutom är de hydraliska/mekaniska skivbromsarna outstanding vid blött väder....
 • Hej på er,
  vi tillåter än så länge skivbromsar ja.

  Lycka till!
  Anna Öhrström Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.