Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Olycksstatistik under Vätternrundan? Orsaker och åtgärder?

Hej,
jag blir lite undrande när jag läser detta i ett tidningsreferat från årets (2016) Vätternrunda :
"Enligt arrangörerna ska inga allvarligare olyckor ha rapporterats".

Jag cyklade förbi åtminstone 4st olyckor där en eller flera cyklister gått omkull och togs omhand, varav det på några såg ut som man inte vågade flytta personen från vägbanan utan väntade på ambulans. Min fru såg ytterligare två olycksplatser när hon körde förbi med bil.
En omkullkörning med cykel i dessa farter kallar iallafall jag en allvarlig olycka...

Ni behöver ta detta på allvar och samla in data från dessa, intervjua de inblandade och ta reda på de VERKLIGA ORSAKERNA så att ni kan åtgärda dem.

Jag kan direkt peka på en stor riskfaktor, det är de "sub-grupper" av snabba cyklister som kommer i stora klungor och inte saktar ner för något. Ofta är de två i spets som har god marginal, men sedan blir klungan bredare längre bak där kanske fem cyklister i bredd ska köra förbi -där blir det problem. De borde givetvis starta först och inte sist...

Mina förslag:
1) hemlighåll inte olycksstatistiken, informera om den istället.
2) tillsätt en "haverikomission" som ansvarar för att utreda orsakerna till olyckorna och att införa åtgärder..

Gert-Ove Wahlström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gert-Ove!

  Tack för dina synpunkter!
  Säkerheten under rundorna är vår viktigaste och svåraste fråga!
  Olycksstatistiken är inget vi hemlighåller men vi kan hålla med om att vi inte varit tydliga med risken som faktiskt finns att cykla. När vi nu sitter och sammanfattar årets lopp tar vi med oss detta inför kommande arrangemang.
  En av våra läkare sitter i skrivande stund och dokumenterar och utreder de olyckor som skett. De cyklisterna som finns i dessa listor kommer att få chansen att fylla i en enkät. Allt detta så vi kan kartlägga när var och hur olyckan/olyckor sker så att vi kan bli bättre och tydligare i vår kommunikation med alla cyklister.

  Ha en fin dag!
  Med Vänliga Hälsningar!

  Anna Tybring Kundtjänst
 • Bra Anna Tybring att ni skickar ut en enkät MEN när kommer den?? Min hustru Gunilla Palmgren blev på Vätternrundan 2016-06-18 omkr kl 1330-1340 vid Hammar AVTRÄNGD av vägen med åtföljande skador på ben, huvud, armar och händer. Jag har "anmält" den skadan till er ledning med begäran om att ni sparar det mailet. Hon har röntgats mm via remiss från Närhälsans Vårdcentral I Karlsborg. Hon har fortfarande bestående skador/avvikelser i funktion på främst knäna! Har varit i ytterligare kontakt med er via mail i ärendet, Vad gäller för "anmälan" av skador?? Enligt mitt sätt att se det så måste väl tävlingsledningen anmäla att en skada skett, jag kan ju som ombud för min hustru inte ensam anmäla skadan till Folksam, ni måste ju via era rapporteringssystem ange att olyckan verkligen skett?! Upplägget av det här verkar inte särskilt genomtänkt från er sida?? Min hustru har utstått både fysiska skador, "sveda och värk" samt förstörd mtrl ("pajad" hjälm /den gamla kasserad och ny inköpt/. Rep av cykel!).Jag vill nu (ganska omedelbart!) ha ett mail-svar på hur ni/jag vidare skall handlägga detta ärende. OBS Jag/Vi är inte ute efter att få stora ersättningar MEN rätt skall vara rätt, finns det olycksfallsförsäkring så skall det åtminstone vara värd namnet!
  Forsvik 2016-12-30 tecknar Christer Palmgren

  Christer Uno Palmgren
 • Hej Christer!
  Tack för dina synpunkter. Så tråkigt att höra ang. din frus olycka.
  Vi är såklart medvetna om att det sker olyckor längs vägarna. Och som jag skrev tidigare är ju säkerheten vår viktigaste men också vår svåraste fråga då vi har flera olika fordon längs våra vägar att ta hänsyn till.
  Jag ber att vår arrangemangsansvarig Sven Montelius kontaktar dig and detta.

  Hälsa fru Gunilla krya på sig ifrån oss!
  Mvh

  Anna Tybring Kundtjänst
 • Hen
  Susanne berner
 • Hehej! Behöver hjälp med att ändra mailadress från den jag uppgav då jag skulle anmäla mig till den jag uppgav nu! Hur gör jag? Kan ju inte fortsätta min anmälan utan kundnummer  Mvh susanne
  Susanne berner
 • Hejsan Susanne!

  Mejla ditt fullständiga personnummer till info@vatternrundan.se så kan vi hjälpa dig att byta e-post.

  Mvh
  Carola Vikman Kundtjänst
 • Halv Vättern. Det finns tre ställen ute på banan där deltagaren registreras, plus start och målgång. Hur gör man för att ta del av den informationen?

  Mvh Leif
  Leif Brander
 • Hej
  Jag bor i Skedet, söder om Vadstena. Under både tjejvättern och vätternrundan uppkommer problemet att jag inte vet hur jag ska ta mig till och från mitt hem.  Detta är inte första året som det problemet uppstår. Jag har inget emot att ni stänger av rv.50 men jag vill veta hur ni har tänkt att jag ska köra eller vara tydliga med att jag får köra trots rundorna. Nu är det bara förvirrande vilket leder till frustration.
  Tacksam för svar. 
  Mvh
  Caroline
  Jag önskar att ni jobbade mer under devisen "Det ska vara lätt att göra rätt"
  Caroline Johansson
 • Hej Caroline
  Tack för ditt mail. Under Tjejvättern och Halvvättern så är inte vägarna avstängda och de är öppen för allmän trafik, den enda sträcka som är avstängd är när man cyklar över Omberg. Under Vätternrundan som körs fre-lör nästa helg är gamla vägen däremot avstängd för obehörig trafik. Du som bor längs vägen har däremot rätt att köra, detta har informerats om genom ett utskick till alla boende som påverkas
  Det vi ändå uppmanar alla som bor längs med vägen är att man om möjligt undviker att köra på vägarna där loppet går för att säkerheten för deltagarna ska bli så bra som möjligt.
  Hoppas att det är svar på din frågor.
  Mvh Sven
  Sven Montelius Arrangemangschef
 • Hej
  Stort tack för förtydligande. Hjälper otroligt mycket.  
   Dock  har jag inte fått någon information. När skulle jag ha fått det och på vilket sätt? Mvh
  Caroline
  Caroline Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy