Datakällor för Sjöinformation

Hej,

Jag arbetar med ta fram dataunderlag för revidering av den regionala vattenförsörjningsplanen i Västernorrland och håller på att samla ihop bakgrundsinformation för de olika vattenförekomsterna i länet. För detta ändamål laddade jag ned produkten Sjöinformation från Vattenwebb.

Vid närmare granskning av av datamängden upptäckte jag att medeldjupen för många av sjöarna avviker från uppgifterna i Sjöregistret (som sammanställts inom arbetet med sjötypningen av vattenförekomster i förvaltningscykel 3). För att kunna bedöma tillförlitligheten i de olika datakällorna behöver jag veta vilka typer av data som används för att beräkna r djupuppgifterna i Sjöinformation. Är det modelldata eller data från nyare mätningar än de som uppgifterna i Sjöregistret bygger på ?

Tackar på förhand,

Andreas K. Tiselius,
miljöhandläggare vid Länsstyrelsen Västernorrland

Andreas Karlsson Tiselius

Kommentarer

  • Hej Andreas!
    Jag har pratat med en av utvecklarna för S-hype och ha förklarar medeldjupen så här:

    "Medeldjupsvärdena är modellerade medeldjup. De bygger dock på djupuppgifter från olika källor som används som indata till modellen. Många sjöar har information från sjödjupskartor som digitaliserats (kartorna finns på vattenwebb men kan inte på rak arm säga hur många som digitaliserats, https://vattenwebb.smhi.se/svarwebb/, detta bör vara de i sjöregistret). För sjöar utan information används ett statistiskt samband baserat på area och region. Dessa värden (från sjöregistret eller uppskattade) ansätts som ”tröskeldjup” i modellen. Sedan simuleras vattennivån dynamiskt. Ofta är medelnivån en bit över tröskeln varför värdena i excelfilen kan vara något högre än t.ex. värdena i sjöregistret. Dock kan vissa reglerade magasin ha ett medelvärde under ingångsvärdet då vattennivån i regel ligger mellan dämnings- och sänkningsgräns."

    Vänliga hälsningar
    Maud Hydrolog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.