Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vita maskar i nya matavfallsfacket!

Hej
Vi fick våra fyrfackskärl för en dryg vecka sedan. Nu upptäcker vi att matavfallskärlet kryllar av vita maskar. Detta har aldrig tidigare hänt - trots den rekordvarma sommaren förra året. Det nya kärlet står alltså på samma plats som förra året. 

Förutom att sköta matavfallet på rätt sätt - vad är det med det nya kärlet som gynnar maskarna? Kan det vara att dom är svarta nu = drar åt sig mer värme?
Kan vi i så fall måla hela kärlet i lämplig ljus färg?

Med vänlig hälsning 
Magdalena

Kommentarer

 • Hej Magdalena!

  Tack för din fråga. De djur du drabbats av är fluglarver. Du kan inte måla om kärlet, utan de råd vi kan ge är att
  • försluta påsarna noga
  • använda dubbla påsar vid behov
  • skölja ur kärlet med hett vatten och låt lufttorka
  • stryka ättikslösning inuti kärlet
  Hoppas dessa tips hjälper!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Tack för info och tips. Jag testar när vi fått tömt nästa gång. En fråga till bara: kan jag lyfta ur matavfallsdelen från kärlet?

  Med vänlig hälsning
  Magdalena
  Magdalena
 • Hej!

  Ja, det går bra! Enklare att tvätta då också 😀

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej!
  Vi har samma problem med vårt kärl. Det blev fluglarver efter några dagar trots väl inslagna sopor. Tvättade och lufttorkade kärlet efter tömning och använde dubbla påsar omlott så det inte blir glipor. Verkar inte alls hjälpa. Tunnans täta lock gör att den är helt blöt av kondens på insidan och luktar illa. Det går inte att hålla tunnan torr.
  Lisa
 • Hej Lisa!

  Tack för din undran. Fluglarver kan komma även om man är noggrann, och ibland kommer de fast man inte är noggrann. Kondensen i facket ska inte ha någon betydelse för just larverna. Spraya gärna lite ättikslösning i kärlet ibland, det kan hjälpa mot både larver och doft.

  Locket går att ta av om man vill, men risken är då att eventuella larver sprider sig i hela tunnan, samt att det kan regna in om det blir ett stort slagregn.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Vi har samma problem som är beskrivit ovan. Fluglarverna sprider sig till plast, rest och glas avfall, mycket otrevlig!
  Kanske man kunne få tillbaka matavfall kärlen? Skall försöka med att ta ur matavfall kärlet men inte en hållbar lösning!?
  Frida
 • Hej! Vi har haft våra nya kärl i en vecka och det kryllar redan av fluglarver. Det har spridit sig till hela tunnan trots alltid dubbla påsar till matavfall, sprayade ättika i kärlen och dom står i skuggan. Vi är positiva till dom nya kärlen men detta problemet känns inte bra. Det rinner kondens i matavfallsbehållaren. Känns inte helt genomtänkt att den är så tätt försluten. Nu blir det till att tömma hela tunnan för att göra rent den. Inte såhär jag tänkt spendera min dag..
  Anna Mohlin
 • Hej Frida och Anna!

  Vi beklagar att ni har problem med fluglarver i kärlen. Att kondens kan bildas i kärlen för att locket sluter tätt stämmer. Varför vissa hushåll drabbas av larverna är svårt att svara på, det brukar variera år från år, även i de bruna tunnorna där fluglarver också förekommer om sommaren.

  Jag kan bara råda att försöka hålla torrt och rent och vädra, precis som ni gör. Ni kan testa med att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad. Locket är där för att förhindra odör, och larvspridning, men då ni redan har problem så kan detta vara värt ett försök.

  Tack för att ni tog er tid att skriva till oss.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Jag kan bara instämma i alla andras inlägg om de nya matavfallsbehållarna i fyrfackskärlen. Vi har aldrig haft sådana besvär som nu med matavfallet mycket äckligt och inte alls trevligt med alla larver och flugor. Inget hjälper och det blir en otrevlig upplevelse för alla som kommer på besök hem till oss då de står utanför ingången till hemmet. Ni måste finna en lösning på detta för annars slutar jag slänga matavfall vilket inte är något jag vill.Hade sett fram mot att kunna sortera rakt utanför min dörr och är väldigt nöjd med alla andra fack utom just matavfallet. Hoppas ni finner en lösning snart Jenny
  Jenny Persson
 • Hej Jenny!

  Stort tack för att du hörde av dig. Vi samlar alla dessa kommentarer och tar det vidare med vår driftavdelning för avfall. Ha en fin vecka!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej,
  Jag håller med om vad alla tidigare har skrivit. Har samma problem och tycker det är olidligt med larverna trots att locket är på så tar de sig ut och kryllar runt i hela kärlet. Inget trevligt att stå och sortera på det här viset. Jag kommer inte att fortsätta att sortera mitt matavfall om det ska vara så här. Jag vet att fler som jag har pratat med har samma problem och vet att flera struntar i att sorters matavfallet på grund av att det blir så här.

  Blir ju kontraproduktivt istället.

  Kan ni inte se över om det går att ha en fristående lösning till just matavfallet?

  Erica
 • Hej Erica!

  Tack även för din kommentar. Fyrfacksbilarna har inte möjlighet att tömma ett separat matavfallskärl. Du kan testa att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad. Locket är där för att förhindra odör, och larvspridning, men då du redan har problem så kan detta vara värt ett försök.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  instämmer med alla föregående inlägg kommer ni inte med någon lösning på problemet så tänker inte jag sortera matavfall har sorterat i flera år utan problem med den andra tunnan
  Lars Gaeyner
 • Hej
  Instämmer med alla föregående inlägg kom med någon bättre lösning
  Lars
 • Hej
  Instämmer med alla föregående inlägg. Dessutom är det så att det alltid är fuktigt i matkärlet även om jag lagt i en helt torr påse. Fuktigt på alla väggarna var gång jag öppnar locket på matkärlet. Ser ut som kondens. Måste vara felkonstruerat.
  Inte rimligt att behöva tvätta kärlen efter varje tömning. Behövdes inte med de gamla kärlen.
  Guido
 • Hej Guido!

  Du kan testa att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad med kondensen. Locket är där för att förhindra odör och larvspridning, men testa gärna.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Undrar om ni som svarar från VA Syd har testat sopkärlen själva?
  Varför inte inse att det måste vara något fel på konstruktionen. Hade inte alls samma problem med de gamla gröna kärlen. Behövde inte tvätta dem efter varje tömning.

  Guido
  Guido
 • Hej igen Guido!

  Jo, flera av oss har fyrfackskärlen redan och vet att det kan bli kondens. Som tidigare nämnts i denna tråd så samlar vi ihop kommentarer och klagomål som vår driftavdelning för avfall får ta ställning till.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Jag har testat att ta av locket och då sprider larverna sig ännu fortare runt! Nu har jag tvättat kärlen igen och fått det där gå bort fluga typ waunderbaum för kärlet ifrån er. Testar det så får vi se hur et går annars kommer matavfall i framtiden att hamna med restavfall, så får vi ha så lite som möjligt av matsvfall eller egen kompost!
  Frida
 • Hej igen Anna

  Kan man använda nedbrytningsbara plastpåsar, som går att försluta bättre, istället för papperspåsarna? Jag tänker mig påsar som är gjorda av stärkelse, vegetabilisk olja och komposterbar polyester?
  De borde väl brytas ner i biogastillverkningen också?
  Guido
 • Hej Guido!

  I den typ av anläggning som används för behandling av vårt matavfall i Malmö och Burlöv fungerar inga typer av bio- eller komposterbara plastpåsar som du nämner. De fungerar inte i den rötningsprocess som används. Dels så kan påsarna orsaka driftstopp i maskineriet, dels så kan plast följa med ut i den biogödsel som också produceras.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.