Till senaste kommentaren

Vita maskar i nya matavfallsfacket!

Hej
Vi fick våra fyrfackskärl för en dryg vecka sedan. Nu upptäcker vi att matavfallskärlet kryllar av vita maskar. Detta har aldrig tidigare hänt - trots den rekordvarma sommaren förra året. Det nya kärlet står alltså på samma plats som förra året. 

Förutom att sköta matavfallet på rätt sätt - vad är det med det nya kärlet som gynnar maskarna? Kan det vara att dom är svarta nu = drar åt sig mer värme?
Kan vi i så fall måla hela kärlet i lämplig ljus färg?

Med vänlig hälsning 
Magdalena
Magdalena Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Magdalena!

  Tack för din fråga. De djur du drabbats av är fluglarver. Du kan inte måla om kärlet, utan de råd vi kan ge är att
  • försluta påsarna noga
  • använda dubbla påsar vid behov
  • skölja ur kärlet med hett vatten och låt lufttorka
  • stryka ättikslösning inuti kärlet
  Hoppas dessa tips hjälper!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Tack för info och tips. Jag testar när vi fått tömt nästa gång. En fråga till bara: kan jag lyfta ur matavfallsdelen från kärlet?

  Med vänlig hälsning
  Magdalena
  Magdalena
 • Hej!

  Ja, det går bra! Enklare att tvätta då också 😀

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej!
  Vi har samma problem med vårt kärl. Det blev fluglarver efter några dagar trots väl inslagna sopor. Tvättade och lufttorkade kärlet efter tömning och använde dubbla påsar omlott så det inte blir glipor. Verkar inte alls hjälpa. Tunnans täta lock gör att den är helt blöt av kondens på insidan och luktar illa. Det går inte att hålla tunnan torr.
  Lisa
 • Hej Lisa!

  Tack för din undran. Fluglarver kan komma även om man är noggrann, och ibland kommer de fast man inte är noggrann. Kondensen i facket ska inte ha någon betydelse för just larverna. Spraya gärna lite ättikslösning i kärlet ibland, det kan hjälpa mot både larver och doft.

  Locket går att ta av om man vill, men risken är då att eventuella larver sprider sig i hela tunnan, samt att det kan regna in om det blir ett stort slagregn.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Vi har samma problem som är beskrivit ovan. Fluglarverna sprider sig till plast, rest och glas avfall, mycket otrevlig!
  Kanske man kunne få tillbaka matavfall kärlen? Skall försöka med att ta ur matavfall kärlet men inte en hållbar lösning!?
  Frida
 • Hej! Vi har haft våra nya kärl i en vecka och det kryllar redan av fluglarver. Det har spridit sig till hela tunnan trots alltid dubbla påsar till matavfall, sprayade ättika i kärlen och dom står i skuggan. Vi är positiva till dom nya kärlen men detta problemet känns inte bra. Det rinner kondens i matavfallsbehållaren. Känns inte helt genomtänkt att den är så tätt försluten. Nu blir det till att tömma hela tunnan för att göra rent den. Inte såhär jag tänkt spendera min dag..
  Anna Mohlin
 • Hej Frida och Anna!

  Vi beklagar att ni har problem med fluglarver i kärlen. Att kondens kan bildas i kärlen för att locket sluter tätt stämmer. Varför vissa hushåll drabbas av larverna är svårt att svara på, det brukar variera år från år, även i de bruna tunnorna där fluglarver också förekommer om sommaren.

  Jag kan bara råda att försöka hålla torrt och rent och vädra, precis som ni gör. Ni kan testa med att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad. Locket är där för att förhindra odör, och larvspridning, men då ni redan har problem så kan detta vara värt ett försök.

  Tack för att ni tog er tid att skriva till oss.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Jag kan bara instämma i alla andras inlägg om de nya matavfallsbehållarna i fyrfackskärlen. Vi har aldrig haft sådana besvär som nu med matavfallet mycket äckligt och inte alls trevligt med alla larver och flugor. Inget hjälper och det blir en otrevlig upplevelse för alla som kommer på besök hem till oss då de står utanför ingången till hemmet. Ni måste finna en lösning på detta för annars slutar jag slänga matavfall vilket inte är något jag vill.Hade sett fram mot att kunna sortera rakt utanför min dörr och är väldigt nöjd med alla andra fack utom just matavfallet. Hoppas ni finner en lösning snart Jenny
  Jenny Persson
 • Hej Jenny!

  Stort tack för att du hörde av dig. Vi samlar alla dessa kommentarer och tar det vidare med vår driftavdelning för avfall. Ha en fin vecka!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej,
  Jag håller med om vad alla tidigare har skrivit. Har samma problem och tycker det är olidligt med larverna trots att locket är på så tar de sig ut och kryllar runt i hela kärlet. Inget trevligt att stå och sortera på det här viset. Jag kommer inte att fortsätta att sortera mitt matavfall om det ska vara så här. Jag vet att fler som jag har pratat med har samma problem och vet att flera struntar i att sorters matavfallet på grund av att det blir så här.

  Blir ju kontraproduktivt istället.

  Kan ni inte se över om det går att ha en fristående lösning till just matavfallet?

  Erica
 • Hej Erica!

  Tack även för din kommentar. Fyrfacksbilarna har inte möjlighet att tömma ett separat matavfallskärl. Du kan testa att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad. Locket är där för att förhindra odör, och larvspridning, men då du redan har problem så kan detta vara värt ett försök.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  instämmer med alla föregående inlägg kommer ni inte med någon lösning på problemet så tänker inte jag sortera matavfall har sorterat i flera år utan problem med den andra tunnan
  Lars Gaeyner
 • Hej
  Instämmer med alla föregående inlägg kom med någon bättre lösning
  Lars
 • Hej
  Instämmer med alla föregående inlägg. Dessutom är det så att det alltid är fuktigt i matkärlet även om jag lagt i en helt torr påse. Fuktigt på alla väggarna var gång jag öppnar locket på matkärlet. Ser ut som kondens. Måste vara felkonstruerat.
  Inte rimligt att behöva tvätta kärlen efter varje tömning. Behövdes inte med de gamla kärlen.
  Guido
 • Hej Guido!

  Du kan testa att ta av locket på facket en tid för att se om det gör skillnad med kondensen. Locket är där för att förhindra odör och larvspridning, men testa gärna.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Undrar om ni som svarar från VA Syd har testat sopkärlen själva?
  Varför inte inse att det måste vara något fel på konstruktionen. Hade inte alls samma problem med de gamla gröna kärlen. Behövde inte tvätta dem efter varje tömning.

  Guido
  Guido
 • Hej igen Guido!

  Jo, flera av oss har fyrfackskärlen redan och vet att det kan bli kondens. Som tidigare nämnts i denna tråd så samlar vi ihop kommentarer och klagomål som vår driftavdelning för avfall får ta ställning till.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Jag har testat att ta av locket och då sprider larverna sig ännu fortare runt! Nu har jag tvättat kärlen igen och fått det där gå bort fluga typ waunderbaum för kärlet ifrån er. Testar det så får vi se hur et går annars kommer matavfall i framtiden att hamna med restavfall, så får vi ha så lite som möjligt av matsvfall eller egen kompost!
  Frida
 • Hej igen Anna

  Kan man använda nedbrytningsbara plastpåsar, som går att försluta bättre, istället för papperspåsarna? Jag tänker mig påsar som är gjorda av stärkelse, vegetabilisk olja och komposterbar polyester?
  De borde väl brytas ner i biogastillverkningen också?
  Guido
 • Hej Guido!

  I den typ av anläggning som används för behandling av vårt matavfall i Malmö och Burlöv fungerar inga typer av bio- eller komposterbara plastpåsar som du nämner. De fungerar inte i den rötningsprocess som används. Dels så kan påsarna orsaka driftstopp i maskineriet, dels så kan plast följa med ut i den biogödsel som också produceras.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej!
  De nya fyrfackstunnorna.
  Vi har, som många andra, problem med facket för matavfall. Det bildas kondens på väggarna och t o m vatten i botten trots att vi är noga med att försluta påsarna väl, använda dubbla påsar och inte lägga i blött avfall. De gamla, bruna, mattunnorna hade inte dessa problem, så dem saknar vi faktiskt. Någon luftcirkulation borde finnas för matavfallet. Det hjälper bara för stunden att öppna locket och lufta.
  Problem med låst hjul på de nya tunnorna
  Ett annat problem med de nya tunnorna är att om man låser det främre hjulet så är det omöjligt att lossa det. Det finns inte skrivet någonstans i er information om att detta kan vara ett problem och inget tips om hur man ska lossa låset. Eller så kunde ni talat om att man inte ska låsa hjulet.  Kerstin
 • Hej Kerstin!

  Tack för din kommentar. Och tack för att du sorterar ut ditt matavfall, trots att lösningen inte är perfekt, vi är medvetna om att det kan bildas kondens.

  Angående tredje hjulet så ska man absolut låsa det för att hindra tunnorna från att rulla iväg. Vi har gjort en liten film för att illustrerar hur det ska gå till att låsa och låsa upp spärren på hjulet. Om detta inte funkar och du tror hjulet är defekt, så kontakta vår kundservice direkt på kund@vasyd.se.

  Filmen kan du se här: https://youtu.be/1cInU_cRJic  Med vänlig hälsning

  Anna Kommunikatör
 • Angående upplåsning av hjulet så ser det väldigt lätt ut på filmen, men i verkligheten fick vi banka med hammare en god stund för att låset skulle ge med sig.
  Kerstin
 • Hej!
  Vill bara tipsa er här om en lösning som funkar mot larverna. Jag blandade ättika med vatten i sprayflaska. Sprayat insida av kärlet samt hela locket. Larverna dör och går lätt att tvätta av, sedan har jag flaskan i närheten och sprayar då och då för att hålla larverna borta.
  Tove
 • Ett tips till förvaring av matavfall.  Har för mig att det finns  plastpåsar som är återvinningsbara.
  Isåfall kunde de ju användas till att sättas i papperspåsen under sommarmånaderna ,så slipper man larverna.  Majvie
 • Hej Tove!

  Tack för ditt tips och vad bra att det fungerade! Det gäller att vara ihärdig 😀

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej Majvie!

  Det går tyvärr inte att använda någon form av plastpåsar till matavfallet, varken vanliga, återvinningsbara eller komposterbara. Den process som hanterar vårt matavfall i Burlöv och Malmö kan endast hantera papperspåsarna.

  Plast kan dels fastna i maskineriet och orsaka driftstopp, dels så kan plast följa med ut på åkermarken då det också produceras biogödsel av matavfallet.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Tack för ett snabbt svar. Då förstår jag det.
  Majvie


  Majvie
 • Hej! Har samma problem med matavfallet som beskrivs i de föregående inläggen. Har sett återvinningsbara matavfallspåsar av plast i ett nybyggt område i Linköping. Varför kan de användas där och inte i Malmö?
  Rolf
 • Varför finns inte klisterlapparna kvar på matavfallspåsarna? Skulle sådana klisterlappar, gärna i större format, kunna hindra maskarna?
  Rolf
 • Hej Rolf!

  Angående plastpåsar för matavfall så finner du svaret ovan i denna tråd. Alla kommuner har inte samma slags anläggningar och fungerar därför inte likadant.

  För cirka fem år sedan tog vi bort klisterremsan på matavfallspåsen, då vi fick en hel del klagomål från kunderna gällande remsan. Vi gjorde därför som flera andra kommuner och tog bort remsan. Fyll bara påsen upp till den streckade linjen så att det finns möjlighet att vika kanten flera gånger, vid behov använd dubbla påsar. Tips för att förhindra fluglarver är att blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya kärlet invändigt och vid kanterna och locket och sedan låta det torka in. Detta kan behövas flera gånger.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hur tusan skall man få ättikan och vattnet att torka då det finns kondens hela tiden i kärlet??
  Guido
 • Vad bra att kommentarerna skickas vidare till driftavdelningen. Finns det någon slags feedback från dom? Nu har vi ju haft de här tunnorna ett tag och många rapporterar om problem med matavfallet.
  Svante
 • Hej Svante!

  De sista tunnorna byttes ut först i oktober så det är tidigt att utvärdera. Vi har mycket riktigt sparat på kommentarer som kommit in, både negativa och positiva. Vi kommer inte att genomföra några ändringar i dagsläget.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Jag har provat med att hänga in en sladdlampa med en LED-lampa in i kärlet. Fluglarverna (eller flugorna som lägger äggen?) verkar inte gilla när det är ljust och det blev betydligt färre fluglarver.
  Per Ljungberg
 • Hej Per!

  Vi tackar för detta tips! Detta är inget vi här har testat, men kan vara väl värt ett försök.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Även vi har nu fått problem med vita larver /maskar. Oerhört vidrigt. Var betydligt bättre med de bruna tunnorna som vi hade tömning på en gång /vecka. Under maj - september borde de nya tunnorna vara en rutin för er att tömma varje vecka för att försöka få bukt på larverna som ställer till det för mga hushåll. Precis som mga andra skrivit så funderar vi starkt på att sluta sortera matavfall under den varmare årstiden då det är då som problemen tycks uppstå.
  Mvh Lasse och Susanne
  Lars Nilsson
 • Hej Lars,

  Tack för era synpunkter. Vi vet att larver kan vara ett gissel, och var för några ett problem även med de bruna kärlen. Att tömma kärlen oftare är inte något vi har planer på i dagsläget, det är sämre för miljön och skulle bli dyrare för alla.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Tycker synd om de som tömmer våra sopor,kan inte vara roligt.

  Majvie
 • Hej

  Vill bara flika in och säga att vi har samma
  problem som övriga i tråden. Vi hade aldrig maskar med dom gamla kärlen. Det är vår första sommar med de nya kärlen och har fullt med maskar..


  Christoffer
 • Hej Christoffer,
  tråkigt att höra. På instagram tipsar @ekotipset om detta, kanske kan det vara värt ett försök?

  DU BEHÖVER:
  • Fönsterputs bestående av: 1 dl ättika 24%, 4 dl vatten och 5 droppar diskmedel (eller 2 dl ättikssprit 12%, 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel).
  GÖR SÅ HÄR:
  1. Spraya rejält med fönsterputsen i hela soptunnan. (Här är det en fördel med spraymunstycken som ger ”moln” och inte ”sprut”.
  2. Stäng locket.
  3. Klart!
  Upprepa därefter proceduren efter varje tömning. Vid behov, spraya även i soptunnan mellan tömningarna rakt på soporna. Orkar man så kan man skölja ur soptunnan innan man sprayar, det är dock inget måste.
  Om möjligt, placera gärna soptunnan i skuggan. Var också noga med att stäng soppåsarna ordentligt.

  Lycka till!
  Emilia Kommunikatör
 • Ja bra tips. Problemet är att det verkar som väldigt många läst det för all ättika var slut på Ica maxi:)
  Christoffer
 • Hoppsan! Hoppas det kommer in snart igen eller att du hittar ättika i någon annan butik =)

  Kul att många väljer att städa miljövänligt i alla fall!

  Önskar dig en fin dag.
  Emilia Kommunikatör
 • Vita maskar
  Tvätta tunnan spruta den med ättika. Jag kör outspädd
  Lägg 2 soppåsar i botten.Vik ihop en tidning och lägg mellan locket och tunnan så det kommer luft till.
  När du skall kasta din påse,stoppa den i en påse till.
  Inga maskar sen
  Har testat detta hela sommaren och sluppit besväret.


  Majvie
 • Hej Majvie!

  Tack för dina tips!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Instämmer problemet med kärlen allt ovan skriver. Det är inte hållbart som det är nu och kräven en förändring. Frågan är varför där inte är ventelation i kärlet över huvud taget. Om inte detta byts ut till en bättre lösning kommer jag inte slänga matavfall där längre.
  Lösningar skulle kunna vara efter ni bytt till en tunna med ventelation,
  Fler tömningar på sommaren,
  Seperata tunnor med ventelation.
  Just nu står mina tunnor med fem liter vatten i sig för o lossa dyngan som blivit i kärlet. Inte kul att betala massor för sanitärt ohållbart område. 

  Anette
 • Hej Anette!

  Tack för din respons.

  Vi har infört fyrfackskärl för att öka möjligheten att sortera ut även förpackningar och tidningar. Vi fick också veta att många av våra kunder upplevde att 140-literskärlen var alldeles för stora och att man hellre önskade mindre kärl. Vi har därför som alla kommuner som har fyrfackslösningen integrerat matavfallsdelen i det kärl som töms var 14:de dag. För att minska transporterna och trafiken på villagatorna har vi gått över till 14 dagars tömning då cirka 90% av våra kunder redan valt att ha tömning var 14:de dag istället för veckotömning.

  Vi ser i de tidigare kommentarerna ovan hur man kan hantera matavfallet på ett bra sätt, där bland annat Majvie har skrivit lite olika tips. Fungerar inte hennes tips så prova med att ta av locket och se om det fungerar bättre.

  Allt gott!
  Andreas Kundrådgivare
 • Hej!
  Har också problem med fluglarver och vill ha tips som fungerar. Står på ett skuggigt ställe, jag tvättar den efter var tömning, jag sprejar med ättika, har er "wunderbaum" i. Vad ska jag göra mer?
  Lars
  Lars Göran Alm
 • Hej Lars Göran!

  Tack för att du kontaktar oss!

  Utöver det du redan gör, har du testat några av de andra tipsen ovan? Jag tänker på att använda dubbla påsar och att lägga en tidning i botten för att motverka fukt. Kanske kan du även försöka dig på tipset som Emilia delar om fönsterputs i stället för ren ättikslösning?

  Därutöver:

  • Se till att matavfallet rinner av ordentligt innan du lägger det i papperspåsen
  • Stäng påsarna noga
  • Slå in mat som luktar mycket i lite tidningspapper innan du lägger det i påsen och bär ut direkt eller frys in t.ex. räkskal tills det är dags för tömning.
  • Byt påse ofta.

  Förhoppningsvis hittar du något som fungerar.

  Allt gott!
  Andreas Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.