Till senaste kommentaren

Varför ska jag ha fettavskiljare?

Varför kräver VA SYD att jag ska ha fettavskiljare?
VA SYD Kundservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Privatpersoner behöver inte ha fettavskiljare, däremot måste du som driver café, restaurang eller gatukök ha en fettavskiljare för att hindra att fettet hamnar i avloppsledningarna. Detta gäller i hela Sverige.

  Fett ställer till med problem när det hamnar i avloppsledningarna då det orsakar stopp, vilket i sin tur kan leda till källaröversvämningar. Det drar också till sig råttor. Läs mer om fett i avloppet och fettavskiljare på vasyd.se.


 • Hej!
  Har hittat en lokal som saknar fettavskiljare, där jag tänker starta upp ett café.
  Finns det några hinder/problem för att installera en fettavskiljare? Idag finns det inget enskilt rum, men går att ordna ett separat utrymme, där man i så fall kan tömma utan att passera restaurangverksamheten. Detta är en nybyggd lokal som inte är inredd ännu.
  Bengt
 • Hej Bengt!

  Tack för din fråga. Jag har skickad den vidare till min kollega Mats som kan ge information om nyinstallation och besiktning av fettavskiljare. Han kommer att kontakta dig via mejl.

  Med vänlig hälsning

  Madeléine Kundrådgivare
 • Hej
  Vi har en ca 100 år gammal fastighet där det finns ett kök som just nu inte används. I köket har fram till ca 2004 lagats mat i huvudsak till en föreningslokal i samma fastighet. Vi funderar på att starta upp serveringen igen men är tveksamma eftersom det inte finns någon fettavskiljare. Uppstarten kan ske antingen som ett varmhållningskök där mat tillagas på annat håll men någon gång då och då kan vi tänkas vilja tillaga mat från grunden. Behövs fettavskiljare för ett kök där mat inte tillagas, bara varmhålls, och vilket krav finns på fettavskiljare till ett "sporadiskt" tillagningskök?
  Mvh
  Sven
  Sven Lamme
 • Hej Sven!

  Tack för att du kontaktar oss!

  Fettavskiljare behövs för den som hanterar och bereder livsmedel. Även den som endast har diskmaskin kan komma få krav på sig att installera fettavskiljare.

  VA SYD är enligt lag endast skyldiga att ta emot spillvatten från hushåll(av hushållskaraktär). Verksamheter ska alltså installera fettavskiljare om man bereder och hanterar livsmedel.

  Se även informationsmaterialet om ”Krav på installation av fettavskiljare” på vår hemsida samt ABVA och tilläggsbestämmelserna till ABVA, där VA SYD angett gränsvärden för utsläpp av spillvatten till VA SYDs ledningsnät.

  Även ett litet kök, med liten verksamhet, kan ha stora utsläpp av fett och slam.

  Ha en fin eftermiddag!
  Andreas Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.