Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför höjs VA-taxan i Lomma?

Varför höjs VA-taxan när Lomma kommun går med i VA SYD?
VA SYD Kundservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Underhållet av VA-infrastrukturen är eftersatt i Lomma kommun, precis som i många delar av landet. Det innebär, oavsett om VA-verksamheten hade varit kvar i kommunal regi eller inte, att taxan behöver höjas på grund av ökade utgifter som tillkommer när ledningsnätet och dess anläggningar både ska förnyas och förbättras.

  Lomma kommun gjorde en grundlig förstudie kring hur detta arbete skulle gå till och bedömde att bästa lösningen var att gå med i VA SYD. Anledningarna är flera:

  • En regional, stor VA-organisation har den expertis och kompetens som krävs för att förnya och underhålla på den nivå som krävs idag.
  • Lomma kommun växer vilket kräver stora insatser för att VA-nätet ska anpassas och bli större och då är VA SYD bättre bemannad för att möta dessa behov.
  • VA SYD möjliggör nya sätt att arbeta med drift och underhållsfrågor. VA SYD har till exempel betydligt större resurser än vad Lomma har idag med egna spolbilar, möjligheter till filmning av ledningsnätet och att utföra ledningsnätsarbeten i egen regi.
  • Även om verksamheten övergår till VA SYD så är det fortfarande Lomma kommun tar beslut om taxan för vatten och avlopp. En föreslagen taxehöjning ska naturligtvis alltid föregås av en behovs- och åtgärdsutredning.
  Anna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.