Var slänger jag vanliga böcker?

Vadå beskrivning? Jag sorterar nu bort gamla böcker och vet att man inte ska slänga dem bland tidningar. Men någon har sagt att de heller inte ska läggas i pappersinsamlingen. Var ska jag då slänga dem???
Birgitta Bergkvist Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Birgitta,

  Tack för din fråga. Det stämmer att vanliga, inbundna böcker inte ska slängas varken bland tidningar eller pappersförpackningar. Pocketböcker går bra i tidningsinsamlingen.

  Hela böcker är kanske synd att slänga, kanske går de att lämna till exempelvis en second hand-butik eller återbrukshönan på återvinningscentralen?

  I annat fall ska inbundna böcker slängas i vanlig soppåse, restavfallet. Eller det som kallas brännbart på återvinningscentralen.

  Med vänlig hälsning

  Anna Kommunikatör
 • Skulle det vara möjligt att riva inlagan ur böckerna och slänga den bland tidningar, samt pärmarna bland pappersförpackningar (förutsatt att de är av papp)? Om inte, varför?
  Anders Püschel
 • Hej Anders!

  Icke pocketböcker kan ju vara inbundna på olika sätt. Skulle de vara limbundna så kan limmet förstöra kvalitén på pappersmassan när sidorna återvinns. Då vi inte är experter på alla sätt böcker binds idag, och för att det inte ska bli pedagogiskt krångligt, rekommenderar vi att kasta vanliga böcker i restavfallet. Om du inte kan ge dem vidare på något sätt, så klart!
  Anna Kommunikatör
 • Hej!
  Böcker: Men pocketböcker kan vel også vara limbundna?
  Fråga om papper: Tidningar inkluderer formentligen vanligt papper?
  Thorkild Saxe
 • Hej Thorkild!

  Jag har kollat upp detta mer, och det är snarare de hårda pärmarna i inbundna böcker som är den största anledningen till att de inte ska kastas bland tidningar. Men pocketböcker är helt ok att slänga bland tidningar.

  Bland tidningar kan du också slänga vanliga pappersark, kataloger, reklamblad och anteckningsböcker och -block.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Vart sorterar jag vanligt skrivpapper, printerpapper och papper från skrivblock?
  Leif S
 • Hej Leif!

  Detta ska du sortera bland tidningar.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Tak for svaret. Men det undrer mig at man kan kasta limbundna pocketböcker bland tidninger/papper. Man får jo inte kasta kuverter, og det er vel fordi der er lim i kuverterne?
  Thorkild
 • Hej Thorkild!

  I många kuvert används fuktavstötande lim som förstör pappret i återvinningsprocessen. Detta används uppenbarligen inte i pocketböcker så därför är sådana okej att kasta bland tidningar. Skillnaden ligger alltså i vilket lim som används. Hoppas detta till slut gjort saken klarare!

  Med vänlig hälsning

  Anna Kommunikatör
 • Hej!
  Kan jag alltså slänga 6 kassar med pocketböcker i vårt soprum i containern för tidningar? De inbundna ska jag alltså köra till återvinningen för brännbart? Tyvärr ville ingen second handbutik ta emot ngt.
  Mvh Ann
  Ann Westring
 • Hej Ann!

  Det stämmer att du kan kasta pocketböckerna bland tidningsinsamlingen. Inbundna böcker slängs som brännbart restavfall på en återvinningscentral.

  Med vänlig hälsning
  Josefin Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.