Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Tömning varje vecka

Hej,
Vi har idag tömning av hushållssopor varje vecka och vill gärna ha kvar det. Vad kommer kostnaden för detta bli framöver?
Louise Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Louise!
  Efter införandet av fyrfackskärl under 2019 finns bara möjlighet till tömning varannan vecka (av kärl 1 där hushållssopor ingår). Kärl 2 töms var fjärde vecka. Fram tills du har de nya kärlen på plats så går det bra. Om du har ett 190 liter kärl för hushållsavfall kostar det 3 330 kr per år från 1/1 2019. Läs mer om fyrfackskärlen på vasyd.se/fyrfack

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej,
  Hur gör jag för att sopkärl 1 skall tömmas varje vecka?
  Vet att det kostar extra för att få ” extra tömning ”.
  Var beställer jag detta för att kunna få tömt under perioden 15 april till 15 okt.
  Vidare undrar jag hur jag skall kunna få dispans för att ha kvar de mindre kärlen.Vet att man i vissa delar av Malmö fått detta. Anledning till att jag vill ha kvar tidigare kärl är att vi bor i ett område där det inte finns plats för de stora kärlen.
  Kerstin
  Kerstin Bassmann
 • Hej Kerstin!

  Tack för din fråga. Det går att beställa extratömning av kärlen vid behov. Detta kan man dock inte "abonnera" på, utan en sådan får du beställa till varje tillfälle. En extratömning kostar 70 per tillfälle och kärl (2019 års taxa).

  Jag vet inte om du redan fått kärlen? Det går bra att välja bort kärl 2 om man saknar plats. Man kan också låta kärl två, som endast töms varannan vecka, stå på annan plats fram tills tömningsdagen. Om du upplever det helt omöjligt så kan vi i vissa fall komma ut och rådgöra. Hör av dig till Kundservice, kund@vasyd.se

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Har ni funderat på att ha tömning varannan vecka på även på kärl 2? Man har ju minst lika mycket om inte mer, pappersavfall som man har plastavfall, med alla mjölkpaket m.m inräknade. Nu blir jag ju tvungen att lägga pappersavfallet i restavfallet istället, fast jag gärna vill sortera. Samtidigt som de stora byttorna för glasavfallen är i princip tomma. Har ni tagit efter någon fransk/engelsk modell där man tror att alla människor dricker öl eller vin till varje måltid?
  Karin
 • Hej Karin,

  Inte i dagsläget tyvärr.

  Burlöv och Malmö Kommun är långt ifrån tidiga med detta system och fördelen med det är att vi har kunnat kolla på andra kommuner hur deras fördelning ser ut. De flesta fyller faktiskt plastfacket snabbare än papper, men jag förstår att det inte är perfekt för alla familjer. Om man har väldigt mycket av någon fraktion så kan man såklart fortfarande återvinna på t ex FTI's återvinningsstationer som finns runt om i städerna. För närmsta FTI station så kolla här: www.ftiab.se 

  Vänliga hälsningar,
  Michelle Kundrådgivare
 • Hej,
  Jag tycker att grundtanken, med sortering direkt i sopkärlen, är väldigt bra men däremot så skulle det självklart finnas valmöjlighet gällande tömningsfrekvensen (utan att man ska behöva gå in och beställa det varje gång). Det säger sig själv att en stor familj på 5-6 personer, kanske med blöjbarn, behöver ha tömning oftare än t.ex ett par eller en ensamstående. När det gäller egna turer för att kasta det som inte får plats i tunnorna så måste, iallafall jag, köra betydligt många fler kilometer för att kunna kasta mat- och restavfall än för att kasta glas,tidningar, papper m.m som ju finns på mindre stationer betydligt närmare.
  En risk med överfulla soptunnor, som jag ser ibland, är ju också att de drar till sig råttor och fåglar samt att skräpet då istället kanske hamnar på gatan och det är ju inte heller hållbart.
  Louise Ahrens
 • Hej! Vi har nästan inget rest avfall. Det som blir mer än fullt är ju plast & papp. Känns inte som att det är rätt fördelning i kärlen.
  Diana
 • Hej Diana!

  Vi har tagit fram en modell som ska passa de flesta villahushållen, ibland kanske det inte är optimalt för alla.

  Vi har gjort valet att ha plastförpackningar i kärl 1 eftersom vi har fått information från andra kommuner att detta är en fraktion som behöver tömmas ofta. Plastförpackningar är också ett avfall som kan lukta mer än pappersförpackningar, vilket gör att det finns en hygienfaktor som vi också har tagit hänsyn till. Restavfallet behöver vara så pass stort som det är, beror på att vi har behövt ta hänsyn till att barnfamiljer som kastar till exempel blöjor. Det gör då att vi har fått välja en matavfallsinsats på 60 liter som ska kunna fungerar för de flesta villahushållen.

  När det gäller kärl 2 har vi gjort en 40/60 indelning. Pappersförpackningar ökar därför har vi valt att ha dessa förpackningar i det största facket. Det är också viktigt att man viker ihop förpackningarna så att de tar så minimal plats som möjligt. Det innebär i sin tur att tidningsfacket (där man också sorterar i reklam, broschyrer, kataloger, skrivpapper och pocketböcker) fick vara i den mindre delen. Eftersom det samlas in mer färgat glas än ofärgat har således de ofärgade placerats i kärl 2, metallförpackningar som också är en liten fraktion har fått ta platsen bredvid det ofärgade glaset.

  De flesta återvinningsstationerna finns kvar, vid de tillfällen man har extra mycket förpackningsavfall går det bra att återvinna sina förpackningar som tidigare. Om du behöver få ditt kärl tömt utöver ordinarie tömningsfrekvens finns alltid möjligheten att beställa extra tömning 70 kr/per kärl gå in på vasyd.se, ”mina sidor” eller kontakta kundservice.
  Josefin Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.