Till senaste kommentaren

Paketera eller inte paketera restavfallet?

Hej
En fråga om restavfallet.
Förr hette det att man skulle paketera sina sopor men kan inte hitta info om det någonstans.
Kan man lägga dom i ett kärl inne och sen bara tömma den i restavfalltunnan ?
Tänkte bara om nu staten ska lägga skatt på plastpåsarna. (dom vill ju inte man ska använda plastpåsar).

Kommentarer

 • Hej Bo!

  Restavfallet ska fortfarande paketeras innan man kastar det. Soppåsar (speciellt avsedda för detta) kommer inte att beskattas, så de kan man använda om man inte tar hem nya påsar i samma utsträckning som tidigare. Även papperspåsar går bra.

  Intressant fråga!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej
  Hörde på radion idag att Sysav är dom som släpper ut mest koldioxid i hela Skåne och detta beror på plasten från sopor som eldas upp.
  Är det inte helt tokigt då att vi konsumenter har krav på oss att paketera vårt restavfall i plastpåsar som sedan eldas upp ?
  Vad är problemet att lägga soporna direkt i tunnan utan emballage ?
  Bo J
 • Hej Bo!

  Tack för en intressant fråga. I det avfall som bränns på Sysav ligger tyvärr mycket plast som inte ska vara där, till exempel förpackningar som kan källsorteras för återvinning. Men även, som du påpekar, plastpåsar.

  Det finns inget krav på att det ska vara just plastpåse runt soporna. I våra avfallsföreskrifter så står det att restavfall ska läggas i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Avfallet ska vara väl emballerat så att skada, arbetsmiljöproblem eller annan olägenhet inte uppkommer.

  Det innebär att chaufförerna inte ska riskera skador (exempelvis av söndrigt glas) eller att restavfall faller ur löst ur tunnan på gatan med nedskräpning och spill som resultat.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • När det gäller övriga sorterade sopor så har jag förstått det som att dessa inte ska paketeras. Detta leder ofta till att sopor smiter vid kärltömning, t ex plastpåsar och annat som lätt fångas med vinden. Vilket ansvar har sophämtarna att se till att sopor inte kommer på vift och hur kan vi andra hjälpa till så det inte händer...?
  Malin Malmberg
 • Hej Malin
  Tack för din fråga.

  SORTERING OCH EMBALLERING:
  Fastighetsinnehavare ansvarar för att olika avfallsfraktioner kan sorteras ut och hållas åtskilda. Avfall ska vara emballerat på sådant sätt att det inte sprids, orsakar skada, arbetsmiljöproblem, eller annan olägenhet.
  Matavfall sorteras i papperspåsar som tillhandahålls av VASYD.
  Restavfall ska läggas i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Avfallet ska vara väl emballerat så att skada, arbetsmiljöproblem eller annan olägenhet inte uppkommer.
  Plast kan fördelaktigt sorteras i en plastpåse då det lätt kan fastna i kärlet vid tömning annars.
  Om avfallet är sorterat enligt ovan instruktion av kund, ska vår entreprenör inte sprida avfallet vid tömning och om det sker ska man kontakta VASYD för vidare utredning/åtgärd.

  Sam Kundrådgivare
 • Hej!
  I vårt hushåll sorterar vi vårt avfall. Vi har lådor för förpackningar: Papper, plast, metall, glas, batterier, lampor och vi har självklart kompostpåse. I behållaren bredvid den har vi vår behållare för brännbart. Där lägger vi alltså torrt avfall som varken kladdar, luktar eller är farligt på något vis. Det verkar konstigt att detta ska paketeras i en påse innan det hamnar i vår soptunna? Varför inte gå ut med behållaren och tömma den? Det måste ju vara mest miljövänligt alla kategorier? Plus att det får plats mer i soptunnan när det inte blir en massa ”dödutrymme” ! Kanske är detta inte aktuellt än... men det kommer garanterat att bli så!
  När mitt barnbarn var fyra år, 2008, så berättade min dotter för honom att: -Förr i tiden slängde vi allt i samma påse!
  - Oj, vad praktiskt! blev svaret😂
  Bara en tanke...


  Åsa Stenberg Karlsson
 • Hej Åsa och tack för dina synpunkter!

  I restavfallet läggs allt som inte sorteras som förpackning. Hit räknas t ex kattsand, blöjor, bindor och tamponger, trasigt porslin, fimpar och snus, dammsugarpåsar, engångsrakhyvlar och sågspån från djurburar. För din egen och sophämtarnas skull vill vi gärna att allt restavfall förpackas så att ingen kommer till skada eller att avfallet sprids ut när kärlet hängs upp och ner på bilen.

  Se även tidigare svar från 24 juni 2019.

  Allra vänligast
  Madeléine Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.