Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Renas vattnet i Malmö med kol?

rening av vatten: använder ni här i Malmö rening av vattnet med hjälp av kolfilter, kolstavar? Bor på Hillerödsvägen, är det vatten från Bolmen som leds hit? Hälsningar Christer
Christer Olsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Christer!

  Vilken spännande fråga! Ditt vatten kommer från Vombsjön och renas i Vombverket, innan det går ut till bland annat malmöborna.

  Detta vatten renas inte med de metoder med kol du nämner. En bra information om hur Vombverket fungerar hittar du här: http://sydvatten.se/var-verksamhet-2/vattenverk/vombverket/

  Det är Sydvatten som äger och driftar Vombverket, så om du har fler frågor är du välkommen att kontakta dem för fler detaljer.

  Med vänlig hälsning
  Anna Kommunikatör
 • Hej, tack för snabbt svar! Läst en del av redogörelsen. Är mest nyfiken på vad ni anser om rening med aktivt kol, om det skulle tillföra något utöver den rening som ni har idag? Är det något som ni tror kommer att tillföras reningsprocessen i framtiden? En del av vårt dricksvatten förvarar vi i flaska med en stav av aktivt kol. Tror ni att detta ytterligare förbättrar vattenkvalitén? (Hörde i media för någon tid sedan att vissa reningsverk i Sverige idag börjat använda kolfilter vid reningsprocessen...). Är ju bara amatör men vore intressant att höra vad ni tycker!

  Christer Olsson
 • Hej igen, Christer!

  Kol används i en del anläggningar som renar ytvatten. Kolets främsta uppgift är att ta bort dålig lukt eller smak. Det renar alltså inte från "farligheter".

  Det vatten ni förvarar med en kolstav i har alltså inte högre kvalitet på så sätt, men kanske tycker ni att det smakar bättre? Samma resultat borde man få om man låter kranen rinna en stund innan man fyller en flaska och ställer i kylen.

  I vårt eget vattenverk i Malmö används inte denna reningsmetod då vattnet där kommer från grundvatten. Sydvatten som äger och driver Vombverket (där ditt vatten kommer ifrån) är de som bäst kan svara dig på hur de ser på aktivt kol.

  Med vänlig hälsning

  Anna Kommunikatör
 • Tack för ert snabba svar!! Tydligt och intressant!! Det enda jag inte riktigt förstår är vattenverkets i Malmö funktion, regnvatten som sipprat ner, utsläpp etc?. Vårt vatten kommer ju från Bolmen via reningsverket vid Vombsjön och sedan via ledningarna etc direkt till vår kran (dvs utan att ytterligare passera ett vattenverk i Malmö)... Så även om det används i Malmö så kan det inte kallas grundvatten, Bolmen-vattnet borde ju vara "ytvatten". Men det är nog så jag ska förstå ert svar...

  Jag ställer också frågan till Sydvatten. Tack för tips!!

  Hälsningar från Christer
  Christer Olsson
 • Hej!

  Det är nog jag som varit otydlig: Ca 15% av Malmö (gamla staden och lite till) får vatten från Bulltofta vattenverk. Detta är grundvatten är taget från Grevietäkten i Staffanstorps kommun. Sen ska jag förtydliga att ditt vatten kommer från Vombsjön via Vombverket. Endast en liten del av norra Malmö får vatten direkt från Bolmen.

  Hälsar
  Anna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.