Till senaste kommentaren

Pågående investering i distribution av vatten av "teknisk" kvalitet (delvis renat) - sent i kedjan?

Det är oftast bättre att låta bli att göra fel än att rätta ett fel. Det är dessutom, nästan undantagslöst, dyrare.

Läste om det nu pågående projektet som syftar till att distribuera vatten av sk "teknisk" kvalitet. D v s inte fullständigt renat. Avsikten att man skall använda detta vatten till att spola i toaletter, vattna och till annat som inte kräver dricksvattenkvalitet. Det innebär en helt ny infrastruktur även i befintlig bebyggelse och befintliga verksamheter om man alls skall ha någon nytta av detta. Vattnet skall inte vara orenat vilket innebär att det fortfarande kräver kapacitet i delar av vattenreningsprocessen.
Lösningen innebär att man rättar redan begångna fel:
- Vi uträttar våra behov i rent vatten och förvandlar det därmed till skit.
- Vi använder vatten i processer som på andra sätt förvandlar rent vatten till skit och/eller farligt avfall.
- Vi vattnar växtlighet som vare sig bidrar till att producera livsmedel, djurfoder eller bevarande av biologisk mångfald.
Skulle man inte istället kunna investera pengarna i utveckling av teknik som tar hand om problemet innan det uppstår? T ex en toalett som kan ta hand om vårt avfall på ett säkert sätt utan användning av vatten eller energi (el, gas)? Motsvarande initiativ för andra tillämpningar i bostäder och industri? I det fall det inte går, ta hand om det tidigare i kedjan.
Jag är medveten om att VA Syd inte kan finansiera detta själva men det går kanske att initiera projekt i samarbete med andra intressenter?
Att vattna något som inte är odling av livsmedel eller djurfoder i någon form, eller som är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden borde helt enkelt alltid vara förbjudet. Sett till var vi står idag, är det en relativt liten uppoffring.

Vatten Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för dina frågor.

  Min kollega som är insatt i detta är tyvärr på semester, men vi återkommer med ett svar till dig i mitten på augusti när hon är tillbaka.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar,
  Michelle Kundrådgivare
 • Hej och tack för dina tankar!
  Precis som du skriver så är det absolut intressant med alternativ till vårt system där vi använder vatten för att transportera vårt avlopp till reningsverken. Utmaningen är att iv inte har det systemet idag i Sverige, vårt ledningsnät är uppbyggt så att det är samma vatten som går till toaletten som till kökskranen.

  Vi deltar i olika forskningsprojekt för att hitta nya lösningar för framtiden, för att kunna använda regnvatten och renat avloppsvatten där det inte behöver vara vatten av högsta kvalitet.

  Det är också viktigt att komma ihåg att vi (samhället, industrin, privatpersoner) behöver se över vår vattenanvändning. Vi menar absolut inte att vi ska leverera ett vatten av sämre kvalitet för att man ska kunna fortsätta att slösa med vatten. Vi kommunicerar alltid att det är viktigt att se över sin vattenanvändning, optimera den och att inte använda mer vatten än man absolut behöver. Detta görs redan väldigt aktivt framför allt inom industrin som idag använder stora mängder vatten.

  Hälsningar Malin, VA SYD
  Malin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.