Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Redundans i fibernätet

Hej. Är lite nyfiken på hur redundansen i fibernätet ser ut för kunder utanför Linköping stadskärna. Skall en avgrävd fiberkabel kunna påverka så många kunder som det gör just nu söder om Linköping (Slaka, Skeda Udde, Brokind med mera)? Känns lite skrämmande när vissa mobiloperatörers nät blir påverkade samtidigt.
Förstår att det handlar om ekonomi i hur mycket redundans man kan ha i nätet, men samtidigt så blir fiberuppkopplingen en vital länk till omvärlden och utsikts nät blir därmed en vital samhällstjänst. I min värld så har man två alternativ: antingen så bygger man redunands i fibernätet, eller så kan inte både fibernäts- och mobilnätsleverantörer gå i samma kablage utan att endera har redundans i sin uppkoppling. Säkerligen inte bara utsikts ansvar i denna fråga men vore trevligt att höra eran syn på frågan.

Kommentarer

 • Hej,
  Jag håller med dig om att avgrävningen på fibernätet igår var mycket olyckligt.

  Det var en bonde som plöjde rakt över en baskabel, som är starten av ett stort område på vårt fibernät.

  Vi har en backup på större delar av vårt fibernät och även i Linköpings landsbygd. När den här olyckan hände var tanken att koppla om och använda en annan del av nätet för att täcka upp avbrottet. De delar av nätet som vi tänkt använda oss av var däremot inte helt klara, så det var inte möjligt.

  Jag önskar dig en härlig höstdag och hoppas att du har uppkoppling inom kort.

  Med Vänlig Hälsning,
  Beatrice Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.