Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Zero impact

Hej!
Vilken tid släpps zero impact på UR/play/skola?
Micke Björkbacka Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Efter TV-sändningen läggs respektive program ut på http://urplay.se/
  Hoppas du har möjlighet att följa serien. Start i ikväll kl 21 i SVT1.

  Med vänlig hälsning,
  Robban Kundtjänst
 • Jättebra program! Bra underhållning om en allvarlig fråga. Tack!
  Ann-Mari Hofsten
 • Hejsan!

  Vad kul att höra. Hoppas resten av serien kommer uppskattas lika mycket. Redaktionen hälsar och tackar.

  Med vänlig hälsning,
  Robban Kundtjänst
 • Zero impact bra, men kunde ni inte lägga ut en mall så att vi tittare kunde räkna ut vår egen impact ?
   Tack
  Bernd
 • Hejsan!
  Jag tror att det finns stora vetenskapliga problem med en del generella påståenden i programmet. Tyvärr är det mycket svårt att lyfta dessa problem eftersom det verkar som att det kritiska ögat är helt stängt i vissa fall. Det är viktiga frågor som diskuteras i serien men livscykelanalysen för en ko är en mycket komplicerad fråga som måste belysas från många olika perspektiv. Baseras rådgivningen till medborgarna på fakta från gällande åsiktkorridor kan samhällsutvecklingen gå åt fel håll. Läs gärna vad Sten Ebbersten och Stefan Hellstrand skrivit i Land Lantbruk!
   
  Per Hellstrand
 • Hej Per!
  Tack för ditt inlägg! Kommer att vidarebefordra dina synpunkter till redaktionen för serien Zero impact.
  Catharina Kundtjänst
 • Hej
  Har många synpunkter på detta program som jag inte riktigt förstår om det är ett seriöst sådant eller en komedi. Är det på riktigt?
  Hur har man valt ut dessa familjer? Är de så där naiva och aningslösa som de verkar eller har de fått uppmaning att spela så." min Comfort zone" och "lyxbubblan" pratar pappan i familjen Fleetwood om, man ryser! "Är det verkligen vegatariskt" frågar gästerna när de ska bjudas på middag, samtidigt som man bälgar i sig champagne! (ny rysning)!
  Det mest komiska är ju när mannen rullar in två cyklar på kontoret och säger att man hädanefter ska cykla i stället för att åka taxi. "0%" dyker upp i rutan, då har man väl glömt tillverkning och skrotning av dessa två cyklar, en med bockstyre som måste vara det mest olämpliga att använda i tät stadstrafik. Hur kan man ha god överblick på en sådan tvåhjuling?
  Det var många horrörer i programmet, orkade faktiskt inte titta på det andra mer än en liten stund.
  Hur kan man försvara att man skickar ett antal personer till avlägsna orter med flyg (cyklat har de väl inte gjort och är ju helt omöjligt tvärs över stora hav!!) enbart för att de ska få se dessa soptippar och skövlad mark som vi andra har sett i många reportage på TV och i tidskrifter. Kände de inte till att detta existerar?
  Varför är just dessa familjer valda och inte mer representativa familjer med vanor som mer överensstämmer med en genomsnittlig familjs där man kan känna igen sig. Nu kan vi sitta och förfasa oss över hur den rika överklassen bär sig åt och tro att det där gäller inte oss.
  Özz Nujen gör mig besviken, trodde aldrig att han skulle medverka i ett sådant här progra och rattar sin BMW i stadstrafiken i stället för att åka kommunalt.
  Skärpning UR, ni gör så många andra bra program, låt oss hoppas att detta var en tillfällig tröskelsnubblare
  Kristina A
 • Hej Kristina!
  Tack för ditt inlägg! Så här svarar redaktionen:

  Hej Kristina, tack för din input. Programmet har ett lite annorlunda format eftersom vi vill försöka nå människor som i vanliga fall inte funderar så mycket över klimatfrågan. I de kommande avsnitten deltar olika typer av familjer. Vi ville ha en bredd av familjer med olika socioekonomiska bakgrunder. I avsnitt två träffar vi familjen Akbar som har helt andra ekonomiska förutsättningar än Fleetwood, och i avsnitt tre och fyra familjer med ”vanlig” medelklassekonomi. Både avsnitt ett och två finns nu på urplay.se. Anledningen till att de fick flyga var för att familjerna skulle få en rejäl insikt i hur andra delar av världen drabbas av vår livsstil. Vi tror att effekten hos familjerna skulle inte ha lika stark om man enbart läser om det, utan vi ansågs att familjerna behövde uppleva det på plats. Men du har helt klart en poäng i att det är inte helt oproblematiskt. Den aningslösheten som du beskriver är äkta, dvs familjen Fleetwood hade inte reflekterat särskilt mycket angående klimatfrågan innan sitt deltagande, men gör det definitivt nu. Serien är en av flera där vi behandlar klimatfrågor. Ett annat alternativ som kanske passar dig mer är vår nya serie Härifrån till hållbarheten:
  http://urskola.se/Produkter/200279-Harifran-till-hallbarheten-Omstallning#Om-serien
  All feedback på våra program, både positiv och negativ gör att vi kan utvecklas, så det tackar vi dig för.
  Catharina Kundtjänst
 • Tack för svar på mitt inlägg.
  För dem som frågar kan ni kan väl hänvisa till nätet där det finns flera möjligheter att hitta mallar för att räkna ut sina fotavtryck. Tillförlitligt? Vet ej. Man ges i alla fall en möjlighet till eftertanke.
  Kristina

  Kristina A
 • Hej igen och Bernd speciellt!
  Vi missade ditt inlägg.
  Metoden som användes i serien är https://www.svalna.se/  , men precis som Kristina A skriver så finns det fler mallar för detta exempelvis http://www.klimatkontot.se/
  och även hos http://www.wwf.se/ 
  Trevlig helg önskar vi på UR

  Robban Kundtjänst
 • Tack för svar och Du tillönskas också en trevlig helg med små fotavtryck!
  Kristina A
 • Hej igen, och tack för ert svar. 
  Med tanke på att det finns flera verktyg som kan användas för att beräkna klimatavtryck- och ni har valt svalna för att göra detta, i Zero impact, så tycker jag det bör framgå i tv-serien på ett tydligt sätt. Det gör det inte i nuläget. Det är ju lite synd, då det finns en poäng med att kunna jämföra sig med familjerna, men då måste som sagt era tittare få veta vilken metod just ni använder. Annars går ju denna folkbildarpoäng om intet och det är synd tycker jag. Hoppas ni kan delge tittarna med vilken metod ni beräknat klimatpåverkan i de sista två avsnitten. Hälsar Karin 
  Karin Jonson
 • Hej,

  Intressant serie som jag hoppas många tittar på.
  Men, jag hade hoppats på att hitta bakgrundsmaterial på sajten till hur ni räknat. Nu får man bara två siffror (före och efter) utan att få någon förklaring till vad det var som gjorde skillnad. Väldigt icke-transparent och inte så pedagogiskt. Saknar Hans Rosling!

  (Stör mig varje gång också på att Özz rattar runt i sin SUV hela tiden. Hur tänkte ni där?!)
  Anders E
 • Vilka vetenskapliga belägg finns för att CO2-utsläppen skapar klimatförändringar, havsnivåhöjningar och polarissmältning?

  Carl-Åke Lindsten
 • Tycker man saknar ett helhetsperspektiv. Ska man tex köpa helfabrikat gjort på sojabönor och dricka vin? Kändes väldigt galet... 
  Anna
 • Redaktionen svarar så här:
  Hej Carl-Åke. Det finns forskning som tydligt visar detta. Debatten är snarare om hur mycket. Vi har använt oss av källor från Statistiska centralbyrån, SEI, Naturvårdsverket, Kemikalieverket, Jordbruksverket, Swedwatch, WWF, Europeiska miljöbyrån, Livsmedelsverket, Trafikverket, samt Chalmers som ägnar sig åt global miljöforskning.
  Catharina Kundtjänst
 • Redaktionen svarar så här:
  Hej Anna. Familjerna får själva välja hur de ska sänka sina koldioxidutsläpp. Olika familjer valde olika lösningar.
  Catharina Kundtjänst
 • Varför åker Özz runt i sin stora SUV istället för att åka kollektivt och föregå med gott exempel?
  Jens
 • Kanske även Özz kommer att ta konsekvenserna av all kunskap han, och vi, inhämtar under seriens gång? Det vore en fin avslutning!
  Ann-Mari
  Ann-Mari
 • Hej!
  Så här svarar redaktionen på varför Özz åker runt i en SUV:
  Att Özz sitter i en SUV är ett sätt att visa på motsägelsen i många människors liv.
  Det finns en konflikt mellan hur vi vet att vi borde leva ur en miljösynpunkt, och hur vi egentligen lever och konsumerar.
  Catharina Kundtjänst
 • Ja det stämmer, och  jag hoppas att ni tar upp denna konflikt också när det gäller Özz och gör något bra av den!
  Ann-Mari
  Ann-Mari
 • Det går ej att titta på det senaste avsnittet i serien utan teckenspråkstolkning

  Angelica Nordenwall
 • Catharina Kundtjänst
 • Hej! 

  Intressant serie, men som det nämnts lite ovan så saknar jag lite mer "Svenssons familjer", men det kanske kommer. Samt att jag saknar bakgrund och fakta bakom "miljöbovarna". Att köra bil inte är bra kan jag ha större förståelse för än hur kött och mejeri kan påverka så mycket som det gör i familjernas procentuella presentationer. 
  Jag saknar nyanserna - t.ex så är i princip all min köttkonsumtion viltkött som jag själv skjutit i min skog. Hur står sig denna om man jämför med avtrycket som det importerade köttet som jag tror räknas på som bakgrund till koldioxidavtrycken i serien? Hur står sig lokalproducerat? 
  Det är ju framförallt matvanorna som många i serien finner svårt, kanske kan man inspirera fler till förändrade vanor om man kan visa någon "trappa" till bättre val. Som många i serien reagerar på det veganska alternativet så är det ett ganska radikalt steg. 

  Nästa tanke jag är ju självklart detta med transporter, i detta avlånga land så bör man porträttera / uppmärksamma de som inte har tillgång till att åka kollektivt. Vi finns vi med och känner precis som i många andra skildringar att det är enkelt att prata om "ställ bort bilen", ta alternativ. Om alternativen inte finns då? 
  Känns även smått ironiskt att samtliga familjer hittills har ett gäng flygresor i bagaget, är det verkligen så i dagens Sverige? Är flyget så himla utnyttjat i dagens Sverige? Det kan ju vara min syn på Svensson-familjen som är skev också... 

  Dock, intressant och bra program! Det skapar ju uppenbarligen debatt och reflektion! Det behövs!
  Alexandra
 • Hej Alexandra!

  Så här svarar redaktionen:

  Hej Alexandra, tack för dina synpunkter. Har du sett alla avsnitten? Jag skulle nog kategorisera familjen Gillgren (tredje avsnittet) som en ganska typisk svenssonfamilj. Vad det gäller dina frågor kring köttkonsumtionen är det bättre att rikta den direkt till vår expert i serien, Fredrik Hedenus: hedenus@chalmers.se. Vi svenskar är ett väldigt resande folk, både med tåg, flyg och bil, vilket får konsekvenser för miljön. Men visst har du en poäng i att alla inte har möjlighet att ställa bilen. Pappan i familjen Gillgren är målare. Han valde att cyckla istället med ett stort flak.:)
  Catharina Kundtjänst
 • Hej!

  Jag har sett alla avsnitt då jag tycker att det är en väldigt intressant serie som väcker eftertanke och förhoppningsvis får fler att fundera på vad vi gör i vår vardag. Så ett bra program, missförstå mig inte på den punkten. 

  Familjen Gillgren som testade cykel i arbetet tyckte jag var bra, han hade ju säkert kunna testa buss som ett mellanalternativ till bilen också, men kom ihåg att det finns de i Sverige som även har 5 mil eller fler för att helt enkelt ta sig till sitt arbete. Alla bor inte i staden - Sverige består även av Norrland. 
  Även om man inte väljer familjer därifrån för att man vill i första hand visa hur stadsborna (en stor majoritet) enkelt kan förändra och påverka så skulle det vara fint om man åtminstone bekräftade att det finns andra förutsättningar också, och hur man då kan påverka sina utsläpp. Bör vissa ligga under 2tons gränsen för att andra inte har möjlighet till det? 

  Familjen Psilander var ju ett roligt tillskott till familjefloran, men när pappan berättar att han bara behöver ta bilen 10min innan ett möte för att vara i tid, samt att dom kunde gå till en busshållplats....så tänker jag att " familjen på landet" har vinklats lite väl mycket. För på min definition och verklighet av landet så måste jag först köra bil i 20min för att kunna nå en busshållplats. 

  Men, helt enkelt, vad jag vill belysa är att fler situationer finns och att dessa bör bekräftas också. Speciellt när verklighetsuppfattningen uppenbarligen saknas på mycket mer triviala saker och deltagarna beskriver hur chockade de är av detta...
  Alexandra
 • Hej!

  Tack för ett utmärkt tankeväckande program! Det har fått oss i familjen att diskutera kring hur vi lever och vilka val vi gör. Jag skulle gärna vilja se en uppföljning av familjerna efter ett år- vilka val har de gjort under året som gått efter programmet, vad var lätt och vad var svårt? Vad upplevde de som ogenomförbart i längden och hur ser deras koldioxidutsläpp ut efter en tid? Jag har också saknat lite mer detaljer kring koldioxidutsläppen, för att lättare kunna ta ställning till egna förändringar. Jag hoppas på uppföljare längre fram!!
  Susanne
 • Hej Susanne!
  Så här svarar redaktionen:
  Hej Susanne, tack för din feedback! Vi har intervjuat familjerna ett halvår senare. Du kan ta del av dem i vårt facebookflöde på UR officiell. Du har även möjlighet att mäta ditt eget koldioxidutsläpp på svalna.se, klimatkalkylatorn.se eller klimatkontot.se.
  Catharina Kundtjänst
 • Tack för fyra utmärkta och informativa program. Hur många tittare ser dessa program? Kommer de att sändas i SVT 1 eller SVT 2?
  René Mortensen
 • Hej René!
  Så här svarar redaktionen:
  Hej René, tack för din feedback. Hela serien har sänts i SVT och startade 22 februari 21.00. Varje avsnitt hade i snitt ungefär 260 000 tittare i broadcast, men långsiktigt sett är streamingen från urplay det som ökar vad det gäller UR-program. Har inga exakta siffror kring streamingen ännu.
  Catharina Kundtjänst
 • Tack! Jättebra. //René

  René Mortensen
 • Vad hände med del 5? Borde inte den har visats nu? Ligger bara tom. avsnitt 4 på urplay. Tack för intressant program!
  Lilla H
 • Hej Lilla H!
  Serien Zero impact innehåller bara fyra avsnitt.
  Catharina Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.