Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Zero impact. Nyanserad köttinfo.

Hej! Nu har vi tittat på hela serien Zero impact.

Jättebra! Fantastiskt koncept, som säkert får många svenskar att fundera på sin livsstil.

Det kan väl dock kanske tyckas att det blir väl enkelt för de medverkande familjerna att radikalt minska sin klimatpåverkan under en enda sommarmånad, när det inte behövs någon uppvärmning av bostaden, och de kan cykla de flesta resorna. Skulle vara intressant att se hur de har klarat sig fram till i sommar när det gått ett helt år, om de har slopat flygresor, bytt till elbil och bara shoppar secondhand. En uppföljning skulle uppskattas!

Det vi dock irriterar oss lite på är hur all köttkonsumtion dras över en kam och framställs som livsfarlig för klimatet. Såväl brasiliansk antibiotikadopad feedlotsproducerad biff från skövlad regnskog, som svenskt ekologiskt närproducerat naturbeteskött. Vi tror genomslaget av seriens budskap skulle bli ännu bättre om ni kunde framhålla att med en i huvudsak vegetarisk kost på veckorna, kan man unna sig en god köttbit till helgen - om man väljer svenskt ekologiskt naturbeteskött.

Det finns ju skilda åsikter bland forskare och expertis på området, men allt fler hävdar nu att helt ekologiskt lokalproducerat naturbeteskött inte alls bidrar med någon klimatpåverkan - tvärtom, kompletterat med en vall- och baljväxtbaserad växtföljd, och att de hagmarksträd som årligen hamlas görs till biokol i en pyrolyspanna på gården - så kan sådant kött bidra till att motverka klimatkollapsen, och binda ner mer klimatgaser i odlingsmarken än vad produktionen orsakar.

Vänligen
familjen Bergman
Grästorp
Anders och Annika Bergman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej familjen Bergman!
    Så här svarar redaktionen:

    Hej, tack för er feedback och kul att ni gillar serien. Ja, köttkonsumtionen är det program som har väckt mest diskussion. Forskaren, Fredrik Hedenus för i avsnittet ett resonemang kring vår köttkonsumtion där han visar på konsekvenserna, men betonar också att det finns andra sätt att minska sin koldioxidpåverkan: mindre bilkörning, mindre flygresor etc. I ett avsnitt på 58 minuter får man alltid göra redaktionella avvägningar för att programmet ska bli förståeligt. Det finns då ofta tyvärr inte utrymme för att komplicera bilden för mycket. Programmet var tänkt att rikta sig främst till tittare som inte är så insatta i frågan. Då krävs vissa förenklingar. Men det lämnar utrymme för framtida mer djuplodande program i samma tema.
    Catharina Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.