Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Sockerfilmen

Hej!

Jag är mamma till en flicka som går i sjätte klass i grundskolan. Idag blev jag kontaktad av en kompis vars dotter (som är kompis med min dotter) blivit orolig eftersom det verkade (citat) "pågå någon sorts smalhetskampanj på Astas skola, med någon film som skolan ville att alla barn skulle se". Jag och min kompis försöker båda, med tanke på hur vanligt det är med ätstörningar, uppmuntra våra döttrar att vara observanta på "konstiga" tankar kring mat hos sig själva och sina vänner.

Så jag sms:ade min dotter (som är hos sin pappa denna vecka) och fick till svar att jo, hon hade sett en film om socker och hur det lagrades i kroppen och blev en massa fett, och det kändes jobbigt. Och ännu jobbigare eftersom det finns socker i nästan ALL mat.
Varför hade hon då sett denna film? Jo, för att hon hade fått det i läxa av idrottsläraren. "Sockerfilmen" hette den, och fanns på UR:s webbplats.

Jag brukar aldrig ha synpunkter på mina barns utbildning eftersom jag är sjuksköterska, inte pedagog, men - seriöst? Sockerfilmen? Som undervisningsmaterial? Jag trodde faktiskt att skolan ska förmedla kritiskt tänkande och kunskap som vilar på vetenskaplig grund. Skolan tror förmodligen att UR ska göra detsamma. Och Sockerfilmen vilar INTE på vetenskaplig grund! En bra sammanfattning av kritiken mot filmen finns t.ex. här: https://traningslara.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-om-kost/

Är det inte viktigare att framförallt flickor i känslig ålder får lära sig vad man SKA äta än vad man INTE ska äta? Att de får med sig tillräckligt mycket kunskap om kostens koppling till hälsa för att kunna motstå det ständiga flödet av olika dieter och slippa ett skuldbelagt förhållande till mat? Jag är ingen förespråkare för censur, men kanske kunde ni nämna för målgruppen att filmen är kontroversiell och inte på något vis förmedlar en absolut sanning?

Mvh Cecilia Eriksson
Cecilia Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Cecilia!
    Tack för ditt inlägg! Målgruppen för Sockerfilmen är gymnasiet/allmänbildande. Kommer att vidarebefordra dina synpunkter till ansvariga.
    Catharina Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.