Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Härligt lärorika program, men vänligen tänk igenom ordval!

Hej!

Tack för superintressanta program i serien om gigantiska experiment! Sådana program är verkligen bra för våra barn och våra barn är vår framtid!

Jag tycker tyvärr att ni i programavsnittet "Hoppa sig smal" lyckats missleda barnen ganska mycket genom att man konsekvent använder ordet vikt och ovanpå det ge avsnittet det mycket opassande namnet.

Jag, med ganska mycket fysikstuder i bagaget, anser att ni totalt rör ihopa vikt (dvs. det som folk tänker på som det fysikaliska "massa") med storheten kraft.

*En person som står vilandes på en våg kan läsa sin vikt på vågen, dvs sin massa.

*En person som hoppar bungyjump påverkas, utöver jordens dragningskraft, även av en kraft från gummibandet då detta är utsträckt.

*Personen påverkas i varje ögonblick av jordens dragningskraft, dvs. m*g, och om inget håller emot kommer personen att accelereras mot jordens centrum.

*Efterhand som gummibandet sträcks ut så kommer detta att påverka personen med en kraft, linjär mot gummibandets utsträckning, i motsatt riktning till tyngdkraften.
Summan av de två krafterna som påverkar kroppen kommer att påverka och accelerera kroppen i vertikal led enligt Newtons andra lag.

Således är inte ordet "vikt" alls lämpligt att använda i sammanhanget och man blir inte smal av att hoppa bungyjump. Det enda som blir smalt av att hoppa bungyjump är själva gummibandet då detta sträcks ut.

Önskar er en finfin dag,

Mvh
Tomas Bergh

Kommentarer

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.