Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hittar inte längre Gulahalan, en språkkurs i nordsamiska?

Jag hittar inte språkkursen Gulahalan på UR.
Hur finner jag den?

Agneta Inga Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tyvärr har jag inget roligt besked att komma med. Sajten har plockats bort. Tekniken var äldre och vi har inte haft möjlighet att uppdatera den.

  Här finns de program vi har på samiska. (Alla de olika varieteterna finns samlade där)
  http://urskola.se/Produkter?ur_subject_tree=mod...

  Med vänlig hälsning,

  Robban Kundtjänst
 • Hej!

  Finns det planer på att lägga ut Gulahalan igen?
  Om inte, finns det möjlighet att köpa Gulahalan på t ex CD-skiva eller ladda ner?

  Ingrid
 • Hej Ingrid!
  Det finns tyvärr inga planer på att lägga ut Gulahalan igen. Du kan kontakta Samernas Utbildningscentrum och höra dig för om det finns något material som du kan beställa, klicka på den bifogade länken så kommer du rätt: http://www.samernas.se/ .

  Catharina Kundtjänst
 • Det här var mer än en sorlig nyhet, så dumt, så dumt! Jag har köpt böckerna för att lära vidare och har inte tillgång att lyssna uttalet eller spela det till mina elever. Så oerhört ansvarslöst beslut!

  Erwin
 • Hej!
  Varför ta bort en så fin möjlighet att lära sig nordsamiska? I min närhet är det många som har vaknat och börjat lära sig nordsamiska helt tack vare gulahalan! Jag förstår inte riktigt meningen varför ta bort den? Om något i teknisk väg var föråldrat eller fel så är det väl bättre att uppdatera delar!
  Gulahalan är just startmöjlighet för de flesta och leder till att man skaffar sig fördjupning i språket nordsamiska! Denna möjlighet har påverkat många och öppnat ögonen för samer som ett folk att beakta vilja lära sig och bli bekant med.

  Jag tycker att GULA HALAN skall snarast tillbaka och kompletteras med fördjupning i form av läromaterial i bok/CD/DVD form, som man kan köpa sig.

  Ensio
 • Hej!

  Tack alla för era synpunkter. Vi tar det vidare i vår organisation.

  Man kan köpa böcker och CD via den länk som min kollega bifogat. Gå in här: http://www.samernas.se/bocker/

  Med vänlig hälsning,

  Robban Kundtjänst
 • Vem har gjort Gulahalan? Är det UR eller någon annan som har rättigheter till den? Om jag förstår rätt så var den byggd i falsh. Finns det några planer på att göra om den till HTML5?

  Roland Jatko
 • Hej Roland!
  Det var UR som gjorde den och den kommer inte att göras om eller läggas ut igen.

  Med vänlig hälsning,

  Eva Kundtjänst
 • Det är ett sorgligt beslut, cd-skivorna med böckerna ersätter tyvärr inte det mångsidiga audiovisuella studieprogrammet 🙁

  Erwin Woitsch
 • Tack för ett uttömmande svar. Säljer ni källkoden och bilderna?

  Roland Jatko
 • Hej igen!
  Vi säljer inte källkoder och bilder.

  Med vänlig hälsning,

  Eva Kundtjänst
 • Tråkigt att Gulahalan togs bort! Vi har sett den som en inkörsport till samiskan och många människor har börjat se samer på ett med realistiskt och humanistiskt sett tack vare Gulahalan. Det är många som INTE skulle närmat sig det samiska språket utan Gulahalan och inte heller förstått vilka samer är men att lära sig språket väcker intresset både för språket men även för det samiska samfundet och en fortsättning är betydliget enklare att köpa i CD form även om CD format känns lite gammalt. Som sagt, jag beklagar djupt detta då jag tror att språket skapar kommunikationer och hoppas att man tänker om i denna fråga? MVH D.S.

  Ensio
 • Är cdn man kan beställa i princip samma som programmet på nätet?

  Rikki
 • Hej!

  Tyvärr vet vi inte hur CD:n är upplagd, men troligtvis följer den kursboken och motsvarar inte själva radioprogrammen. Det bästa är att höra med Samernas utbildningscentrum om vad som ingår i CD:n.
  http://www.samernas.se/bocker/

  Med vänlig hälsning,

  Robban Kundtjänst
 • Et hjertesukk fra Norge. Jeg brukte den siden mye for å prøve å lære samisk. Forferdelig trist at Gulahalan ble "tatt ned". Det var det eneste nettbaserte programmet jeg har funnet for å lære samisk på en enkel måte. Håper virkelig at det kommer tilbake, enten blir lagt ut på nytt, eller oppdatert versjon.
  Anne Grethe Gramstad
 • Jeg håber det samme som du Anne Grethe!
  Erwin Woitsch
 • Hej igen!
  När kolonisatörerna en gång förbjöd eller undanskuffade det samiska språket, så lyckades de att dels splittra det samiska folket men också svartmåla deras identitet så hårt och tydligt att många har svårt eller inte kan hitta tillbaka till sina rötter!  Jag har likaledes använt GULAHALAN på nätet, vilket har stärkt mitt samiska språk på ett avgörande sätt och jag är i det läge att jag vill fördjupa mig i samiskan. Den kostnaden är jag beredd att ta och funderar också genomgå lite praktiska utbildningar!
  Vi kan inte tillgodogöra oss den samiska identiteten utan vårt eget språk och därför är oerhört viktigt med en "dörröppnare" för våra systrar och bröder, för att sedan kunna gå vidare. Via språket blir vi ALLA en stöd och utvecklingspotential för det samiska folket!

  MVH Bures Giddadalvi!
  Ensio
  Ensio
 • VELDIG dumt at Gulahalan har blitt tatt bort! Når man må ta bort noe som fungerer og ikke erstatter det med noe like bra, så er det enda et hinder for å gi status og plass til minoritetsspråka i våre land. Dette virker negativt!
  Sigrid Aksnes Stykket
 • samernas.se har lagt upp den här länken: http://gulldalit.se/gulahalan/
  Jonni
 • Buore beaivi!

  Jag köpte Olavi Korhonens ordbok för många år sedan för att försöka reda ut vad min farfar sa när han berättade om min farmor! Om jag bad honom att bberätta på språket vi fick lära oss i skolan så sa han att ... det är omöjligt! Senare fick jag tag i Sammallahtis bok samt en folkhögskole kurs i samisk grammatik som delvis har hjälpt mig att komma till klarhet om farfars språk. Tystnaden från de vuxna var total och det samiska språket förklarades som en smutsig, ovärdig och oförståelig beteendemönster som absolut inte behövdes! Som barn var jag givetvis nyfiken och frågorna varför växte upp i takt med min nyfikenhet på massa andra beteende mönster, bland annat sången - som jag först som vuxen först förstod! Ilskan inom mig växte och frågan, Vem kunde bestämma att farfars språk inte dög?  Till min stora glädje fick jag tips av en samisk vän om Gulahalan och letade upp den direkt från nätet! Detta blev den bästa hjälpen och jag bestämde mig att verkligen sta tillbaka mitt språk! Beklagligt nog är det nu någon annan som har satt stopp för mig - trots att jag  hade  kommit lång in i Gulahalans studieprocess! Smärtsamt! Jag hoppas och uppmanar igen att få tillbaka denna ypperligt fina möjlighet för att få tillbaka Gulahalan så vi kan lära oss våra förfäders sätt att leva, tänka, känna och framförallt tala! Skickar ett tack på förhand! MVH
  Ensio
 • Hej Ensio! Lyckades du inte öppna länken som jag delade?
  Jonni
 • Hej Ensio!
  Goda nyheter! :-) Samernas utbildningscentrum har lagt ut kursen Gulahalan: http://gulldalit.se/gulahalan/ .
  Catharina Kundtjänst
 • Buore giddat!

  Jo ... nu gjorde jag det! Giitoh!
  Detta är mycket hedersamt av er att återinföra Gulahalan!
  Detta sätt att läsa sig och höra uttal mm är helt avgörande för otroligt många av dem som bestulits sitt språk och därmed sin identitet! Vi samer har en lång kamp att vinna tillbaka det som en gång var vårt riktiga ursprung. Nyckel till det är språket!
  Giitoh... till minne av den store Nils-Aslak Valkeapää som en gång sa till mig : "Du är viktig - ge aldrig upp, en dag har du segrat"! Jag hörde honom redan på 1960 talet med sin gitarr och därefter flera gånger som debattör, författare och inspiratör. MVH
  Ensio
 • Tusen, tusen takk for at vi fikk det tilbake! GLAD!!!
  Sigrid Aksnes Stykket
 • Hei, kva med ein redirect frå www4.ur.se/gulahalan til http://gulldalit.se/gulahalan/ ? det er mange gamle lenkjer der ute, og den nye sida dukkar ikkje opp når eg søker
  hei
 • Hej kära vänner!

  Denna länk fungerar för mig!
  Jag är mycket glad över att kunna fortsätta mina studier  av mitt modersmål och med GULAHALAN kan komma så långt att jag sedan köpa mig djupare kurser i samiska språket! Ännu en gång Giitoh!
  http://gulldalit.se/gulahalan/
  Ensio
 • Jag letade efter ett sätt att påbörja studier I det samiska och så hittar jag det här! Giitoh!!


  Franz
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.