Till senaste kommentaren

Lützendimman över Rättarboda

Hej!
Är föräldraledig och bor i Rättarboda. Men kan i praktiken inte gå utanför området pga det väldigt höga bullret och röken som ligger tjock kring stenkrosseriet nära infarten till området. Jag kan inte utsätta min ettåriga dotters öron och lungor för detta. Hon blir livrädd och börjar hosta direkt.
Innebär det här att jag måste vänta med att röra mig utanför området tills dess att maskinerna tystnat för dagen? Dvs en slags husarrest. Får verksamheten verkligen bedrivas så här?? Vad kan/kommer göras åt problemet? När kommer det att ske?

/ Tobias

Kommentarer

 • Hej Tobias!

  Tack för ditt inlägg.

  Verksamhet måste följa NFS 2004: 15 ”Naturvårdsverkets allmänna råd
  om buller från byggplatser [till 2 kap. och 26 kap. 19 § miljöbalken]” och buller nivåer ska inte överskridas. Arbetet får utföras mellan 07.00-19.00. Ang dammet så är mail skickat till berörd byggaktör.
  En av kommunens miljöinspektörer har kontakt med upphandlaren av markentreprenören.

  Mvh


  Victoria
 • Stort tack för ditt svar!
  Innebär det här dokumentet att buller som känns för högt för både stora och små öron (gångvägen går precis förbi ljudkällan så när som på något tiotal meter) är helt ok?
  Förstod inte riktigt, kommer någon kontrollera miljön där eller kommer allt bara fortsätta som vanligt?
 • Hej Tobias!
  Jag har förmedlat ditt inlägg och väntar på svar från projektledaren.
  Med vänlig hälsning
  Victoria
 • Hej Tobias!
  Nu har vi fått svar från projektledaren och det är en privat aktör som arbetar på privat mark.
  För att snabbt få svar på dina frågor vänligen ta kontakt med Sandra Grahn sandra.grahn@constoab.se

  Trevlig helg!
  Med vänlig hälsning


  Victoria
 • Ok, tack för svar.

  Innebär det här att ingen kommer göra någonting åt situationen?

  Vad kan jag förvänta mig?

  Vilka krav ställer kommunen på genomförandet?
 • Hej Tobias!
  I första hand behöver du kontakta verksamhetsutövaren och i andra hand Miljöavdelningen. Om du har varit i kontakt med verksamhetsutövaren och störningen fortsätter kan du fylla i blanketten Anmälan om misstanke om olägenhet för människors hälsa som finns på kommunens hemsida https://www.upplands-bro.se/download/18.64583ae15cabe5d390af8e0/1498657557168/Anmälan%20olägenhet%202016.pdf om störningen inte är ringa och/eller tillfällig.
  Med vänlig hälsning
  Victoria
 • Verksamhetsutövaren ändrar sig såklart inte ett smack efter kommentar från en enskild privatperson som jag. Finns ju ingen anledning att göra.

  Den enda frågan här är om kommunen ställer några krav på genomförandet och vem som ser till att de levs upp till. Känner tyvärr inte att jag fått svar på den frågan av er på kommunen dessvärre. Jag vet fortfarande inte vad jag har att vänta och om jag kan ta för givet att ni ser till att buller- och damnivåer kommer hållas inom gränser för vad som är ok i ett hälsoperspektiv.

  Inser efter att ha läst er text och blanketten att kommunen inte vare sig har varit på platsen eller vill få in några anmälningar. Va synd.


  (obs! Jag är ödmjuk för att satta nivåer kanske inte stämmer överens med vad jag tycker är ok att andas in i lungorna innan man börjar hosta samt hur mycket det får göra ont i öronen efter att man passerat - här får ni rätta mig)


 • Hej igen Tobias!

  Det ligger ett ärende öppet hos miljö gällande detta.

  Projektledaren var ute i måndagskväll på platsen och har utefter det mötet påtalat brister till entreprenör samt rapporterat till Miljö.
  Med vänlig hälsning
  Victoria
 • Tack för er retur i tråden.

  Glädjer mig att höra att det undersöks.

  Håller tummarna för att miljön här i närområdet också blir bättre.


  Tack för er hjälp!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.