Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Layouten på Kungsängens nya torg

Hej!

Var finns själen i det nya torget i Kungsängen?

Torget är en public plats som i någon form borde spegla kommunen, dess kultur, dess invånare och framtidstro. Det finns inget i utformningen som gör torget unikt för Kungsängen/kommunen.

Skaparna av torget har samlat olika redskap (bord, stolar, lekredskap, etc) i torgets yttre kant. Man ska placera bord och stolar under träd vilket innebär att möblerna är nedsmetade med träck varje morgon. Man ska skapa en vattenränna från norr till söder genom torget. Vad är symboliken med denna ränna? Vi har varken någon älv eller flottningsränna inom kommunens gränser. Det kanske ska symbolisera gamla tiders avloppsränna i städer? 

Kungsängen har en historia som gått parallellt med Sveriges historia. Jag skulle gärna sett att konstnärer skulle getts möjlighet att ge torget en särprägel med "bilder" från vår historia. En "park" med statyer, solitärer skulle känts rätt. Vi har ett rikt musikliv i kommunen. Detta skulle också kunnat återges i torget via t ex små inbyggda högtalare i parkbänkar etc. Det finns inget sagt om belysning förutom att man  ska bygga ett antal höga "master" med strålkastare. Varför inte utnyttja den nya belysningstekningen och våga leka med ljus. Varför inte köpa in en projektor som på en vägg, ICA eller bankhuset, har möjlighet att visa olika ljusspel?

Jag skulle gärna vilja få svar från "torgets skapare" och beslutsfattare om deras intentioner med det nya torget. Utformningen som den beskrivs "känns" fattig.

Ok, jag har blandat texten med kritik och förslag men jag tycker dock att det föreslagna torget är bättre än nuvarande.
Östen Gidlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Östen

  Vi skickar dina synpunkter och frågor till ansvarig.
  Återkommer med svar.

  Med vänlig hälsning
  Emma
 • Hej igen Östen
  Här kommer savar från ansvarig:
  Tack för dina synpunkter
  Som det går att läsa på kommunens hemsida så bygger torgets utformning på den medborgardialog som genomfördes i höstas. Resultatet är en sammanvägning från de synpunkter och önskemål som kom in under dialogen. Det nya torget kommer att möjliggöra för olika typer av kulturella aktiviteter och arrangemang som visar upp kommunens breda utbud av både konst och musik. Här finns möjlighet för att historia och tradition kan möta framtiden på ett modernt torg. Målsättningen är att torget ska vara en plats för alla, gammal som ung alla tider på året. Det är vi människor som gör platser levande och besjälar dem, i våra möten med varandra, när vi vinkar till en vän över torget, en hälsning, en liten pratstund.
  Det som många önskade för det nya torget var:
  Utökad belysning
  Mer grönska
  Möjlighet till aktiviteter och lek
  Vatten/fontän
  Sittmöjligheter i sol och skugga
  Bättre tillgänglighet
  Wow-faktor!
  Målpunkt och mötesplats
  White arkitekter har arbetet fram en utformning som bygger på det sammanvägda resultatet av medborgardialogen, målsättningen har varit att tillgodose så många av synpunkterna som möjligt.
  http://www.upplands-bro.se/gata--park/projekt/det-har-ar-dromtorget.html

  Med vänlig hälsning
  Jenny

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy