Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hjärtstartare i Kungsängens centrum

Vart tog mitt inlägg om hjärtstartare vägen? I egenskap av SMS-livräddare skrev jag ett längre inlägg som handlade om att det inte finns en hjärtstartare tillgänglig i Kungsängens centrum utanför kontorstid. Tyvärr blir jag nu tvungen att upprepa mig då ni tog bort inlägget, vilket jag finner rätt irriterande. (I Bro centrum finns en hjärtstartare i simhallen, med hyfsad tillgänglighet)

Ni svarade att det är svårt att ha en hjärtstartare tillgänglig dygnet runt utan bevakning, trots att jag hade ett förslag på hur detta skulle kunna gå till. Själva poängen med inlägget var dock inte att maskinerna med nödvändighet måste vara tillgängliga dygnet runt, utan att öka tillgängligheten.

Jag föreslog att kommunen kunde sätta upp en apparat på pendeltågsstationen och på så sätt göra den tillgänglig i stort sett dygnet runt. Ni svarade att SL har en vision om att sätta upp hjärtstartare och att det enda ni kunde göra var att hoppas på att SL sätter upp en även i Kungsängen.
Menar ni med det svaret att kommunen inte får sätta upp en hjärtstartare på stationen för att SL säger nej, eller att kommunen förlitar sig på att SL så småningom ska förse oss så att kommunen slipper bry sig?

Tydligen finns det kommuner som är bra mycket mer handlingskraftiga än Upplands-Bro:
Artikeln som länkas handlar om hur lilla Eksjö kommun utrustat Coop-butiken med hjärtstartare+utbildning. Det har man gjort just för att butiken har så generösa öppettider att apparaten får så stor tillgänglighet som möjligt.

Upplands-Bro kommun gör tvärtom. Vuxenutbildningen på kyrkvägen har en hjärtstartare och det är förstås bra, men den är tillgänglig förhållandevis få timmar per vecka. Vårdcentralen, bara 50 meter därifrån, har en apparat med bättre tillgänglighet.

Kulturhuset, i mitten av centrum och med öppettider som vida överstiger vuxenutbildningens, har ingen hjärtstartare.

En apparat placerad på Kungsgården äldreboende skulle i princip alltid vara tillgänglig, då boendet såvitt jag kan förstå är bemannat dygnet runt.

Som synes finns det många möjligheter att enkelt lösa detta. Om vi SMS-livräddare ska ha någon reell möjlighet att rädda liv, krävs stor tillgång till hjärtstartare, både i tid och rum. Enbart HLR räcker inte utan man måste defibrillera inom några minuter för att kunna rädda en person med hjärtstopp.

Ta nu inte bort det här inlägget. Jag är säker på att det finns andra invånare som har bra synpunkter och förslag som rör detta.

Kommentarer

 • Hej,
  Kommunen har inga formella förpliktelser eller krav
  att vi ska tillhandahålla denna utrustning (som dessutom är stöldbegärlig) på
  annan plats än på/i kommunala verksamheter.

  Dessutom så är det en fråga om underhåll och tillsyn
  av hjärtstartarna som är kontinuerlig och att vi i dessa fall inte har någon
  organisation inom kommunen för att ombesörja detta…

  Kommunen måste prioritera det som är lagstadgat och
  den verksamhet som är fastställd och beslutat  i trygghetsarbetet.

  Vi anser dock att frågeställningen är befogad och
  intressant och avser att ta upp den för kommande investeringar och satsningar
  bland annat i samarbete med Nobina och SL.

  Mvh
  Linda Kontaktcenter
 • Det är ju lovvärt att frågan förhoppningsvis tas upp så småningom.

  Jag har fortfarande några funderingar:
  Både kulturhuset och äldreboendet utgör kommunala verksamheter. Vad gör vuxenutbildningen så speciell att den måste ha en hjärtstartare? Hur underhålls den och alla andra hjärtstartare i kommunens ägo, om det nu saknas en organisation för det? Är inte alla dessa apparater stöldbegärliga?
  Är det inte bättre att med omsorg välja placering för de få hjärtstartare som kommunen tillhandahåller istället för att placera ut dem på måfå?

  Hade det varit frågan om stora investeringar så kunde jag ha förståelse för att det krockar med andra kostnader och att beslut krävs, men det finns ett flertal företag som hyr ut hjärtstartare för under 300 kronor i månaden, inklusive underhåll. Det ger en fingervisning om hur lite pengar det faktiskt kan tänkas röra sig om.

  PS. Hjärtstartaren på vuxenutbildningen har fortfarande felaktig kartposition. Jag har varit i kontakt med hjärtstartarregistret och den som har registrerat apparaten måste själv justera positionen på kartan när det blivit fel i registret. Tiderna för tillgänglighet verkar inte heller stämma med expeditionens öppettider.

 • Hej igen,
  Tack för att vi fått insikt i missvisande information ang. hjärtstartare på Komvux. (Kyrkvägen 6).
  Vi har vid genomgången också blivit varse om att hjärtstartartaren på Kontaktenter, receptionen i kommunhuset, inte längre fanns med i registret.
  Vi har även uppdaterat denna information och kompletterat till hjärtstartar registret.
   
  Vi har även tagit upp frågan om att förse Trygghetsvärdarna (som jobbar fredags och lördagskvällar mobilt i hela kommunen) med en enhet som kopplas till SMS livräddare via Trygghetsvärdstelefonen.
   
  I övrigt refereras till tidigare lämnad information ang. kommunens åtaganden i frågan.
  Mvh
  Linda Kontaktcenter
 • Hej,
  Nu stämmer kartpositionen för vuxenutbildningens hjärtstartare, tack för det.
  Det var förnämligt att upptäcka att också kommunhuset har en hjärtstartare och att den även är tillgänglig via kulturhuset. En klar förbättring! Jag vill inte verka allt för gnällig, men kartpositionen för kommunhusets hjärtstartare är felaktig och visar att apparatens position är precis bredvid fastighetsbyrån. Hjärtstartarregistrets funktion för att ändra kartposition är lite knölig, men det finns en knapp för att slå på flygfoto på kartan så att man även ser byggnaderna. Då blir det lättare att placera ut rätt.
  Mvh
  SMS-livräddare

 • Hej igen,
  Nu har vi ändrat possitionen på kommunhusets hjärtstartare och hoppas att det stämmer bättre.
  Mvh
  Linda Kontaktcenter
 • Hej,
  Det är dessvärre fortfarande fel position. Se bifogad bild. Det kan tyckas petigt, men det borde gå att få till rätt, annars hittar man inte. Uppdraget att hämta hjärtstartare kommer dessutom att skickas till fel SMS-livräddare.


  Jag antar att det är på www.hjartstartarregistret.se ni ändrar positionen?

  Mvh
  SMS-livräddare

 • Hej,
  Vi är medvetna om att hjärtstartaren har fel position och vi har gång på gång försökt ändra detta, men ändringen slår inte igenom.
  Vi fortsätter att försöka få rätt position!

  Med vänlig hälsning
  Anna Kontaktcenter
 • Nu verkar det fungera! (I registret, jag tror att SMS-appen släpar efter lite med uppdatering) Och jag ser att ni verkligen tagit det hela på allvar - jättefina bilder på ingång både till kommunhuset och kulturhuset! Tack, bra jobbat.
  Mvh SMS-livräddare
 • Ja, nu så verkar det vara rätt!

  Ha en fortsatt bra dag
  Anna Kontaktcenter
 • Tycker mig ha sett en hjärtstartare inne på Apoteket i centrum. Även om de inte har öppettider långt utanför kontorstider men iaf några timmar mer samt lördagar.


 • Hej Sara,
  Tyvärr har inte apoteket i centrum uppdaterat sina öppettider och rättat den felaktiga kartpositionen på hjärtstartaren hos hjärtstartarregistret, trots att jag varit i kontakt med apoteket om detta. Det innebär att när ett sms-larm om hjärtstopp går ut så kommer kanske inte apotekets hjärtstartare upp som tillgänglig, eller så är positionen på kartan fel så fel livräddare kallas till fel plats. De livräddare som är närmast hjärtstoppet ska nämligen ta sig direkt till den drabbade, medan andra livräddare ska ta omvägen och hämta hjärtstartare med hjälp av en kartposition i mobilen.
  Men du ska ha tack, det är bra att jag fick reda på att apotekets hjärtstartare även är tillgänglig på lördagar.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.