Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hemtjänsten kör på Gång- och cykelbanor i Finnsta, Bro

Hej!
Jag undrar när ansvariga tänker göra något åt att kommunens egna hemtjänst kör runt på gång- och cykelbanorna på sena kvällar och nätter i Finnsta? Björklyckestigen, Finnstastigen, Fjärilsstigen, vid Finnsta skolan, Blommans förskola och runt ”lillskogen”. De parkerar även på Björklyckestigen i höjd med husen vid Liljestigen, halvt på gräsmattan, halft på gång- och cykelvägen, utan varningslysen på. De kör ofta i ca 40 km/h.
När konfronterade är de mycket otrevliga och visar ingen förståelse varför de inte bör köra där.
Jag tycker att det ser otroligt illa ut att kommunens egna anställda kör på gång- och cykelvägar, speciellt nu när polisen gör stora insatser för att få ordning i Finnsta. Jag har inte sett något av de privata hemtjänstbolagen köra på gång- och cykelbanor.
Jag har pratat med den person på kommunen som var tillfälligt ansvarig i somras. Ingen förändring har skett. De kör varje kväll och natt. 
Vi är flera som önskar att kommunens anställda kunde vara bra förebilder för de unga i området och att vi själva kan gå ut med våra djur i lugn och ro.
Vi önskar återkoppling från ansvarig person.
Med vänlig hälsning,
Linda

Kommentarer

 • Hej,
  Jag har gjort samma observationer i Kungsängen, bl.a. kör de på Hjortronvägen, på den del som endast är för busstrafik och kör därvid över spårviddshindret och skrapar sönder bilarnas underrede. Vem står för dom reparartionskostnader som uppkommer?
  Dom kör också med endast dagljuset påslaget, det s.k. DRL-ljuset, trots att det är mörkt vilket bl.a. innebär att att bilarna är helt mörklagda bak.
 • Hej!
  Jag har förmedlat era inlägg till chefen för den kommunala hemtjänsten.
  Återkommer med svar här.

  Bästa hälsningar,
  Marcus Kontaktcenter
 • Hej!
  Vi väntar på återkoppling!
  Mvh
  Linda
 • Hej,
  Vi väntar på svar från ansvarig chef. Om ni vill bli kontaktade går det bra att maila era uppgifter till kommun@upplands-bro.se så kan vi be ansvarig kontakta er.
  Med vänlig hälsning
  Martina Kontaktcenter
 • Tack för info!
 • Vi vill gärna ha ett svar här då vi är ganska många som är intresserade av svaret.
  Mvh
  Linda
 • Hej Linda,
  Jag beklagar att det har tagit tid att få svar på frågan. Jag förstår att ni vill ha svar så fort som möjligt, frågan är nu vidarebefordrat igen till enhetscheferna på diverse hemtjänst i både Bro och Kungsängen.
  Ha en fortsatt trevlig måndag!
  Mvh,
  Jasmin Kontaktcenter
 • Tack så mycket!
 • Hej.
  Upplands-Bro kommuns hemtjänst uppträder hotfullt. Kör extremt omdömeslöst. De har kört på min vän när hon lugnt och sansat frågade varför de inte kör på bilvägarna och kör in på Fjärlisstigen via bommarna till parkeringarna.
  Alla vi försökt att prata med säger att polisen har givit dem tillstånd.
  Vilket visar sig vara ren lögn. Någon på kommunen har givit tillstånd för det. Tillståndet sägs gå ut på att de får köra i gångfart vid akuta situationer. Ingen av dessa kriterier är uppfyllda när kommunens personal kör i uppskattningsvis mellan 30 och 50 kilometer på sina schemalagda rundor. Vem har utfärdat tillståndet och med vilken motivation? Det finns ingenstans de kommer fram fortare från punkt A till B genom att köra i snigelfart på gångvägarna. Allfarvägarna är det snabbaste sättet.
  Det finns 3 aktörer på hemsjukvård/hemtjänstsidan. Det är bara kommunens bilar vi ser på gångvägarna.
  När vi talat med de andra så säger samtliga att det absolut inte finns något behov av gångvägskörning då framkommligheten via allfarvägarna är mycket god. Dessutom är det förbjudet tillägger många.
  Jag önskar få tillskickat ett foto eller kopia på tillståndet för gångbanekörning som kommunen utfärdat. Det är en offentlig handling.
  Om ni inte skickar foto så vill jag ha instruktioner om hur jag ska gå tillväga för att få handlingen.
  Mvh
 • Hej Marie,

  Det är verkligen beklagligt att detta har hänt, har du något datum eller tider på när hemtjänsten har kört på detta vis? När blev din vän påkörd? Informationen är enbart för vidare utredning. Du kommer att få ett svar under dagen från enhetschefen för hemtjänsten.
  Mvh,
  Jasmin Kontaktcenter
 • Hej
  Hon blev påkörd den 11September 22.54. Hon gjorde en polisanmälan som rubricerades vållande till kroppsskada och smitning/trafikolycka.
  Hemtjänsten kör regelbundet alltså varje sen kväll och natt på gångvägarna till botten på Fjärilsstigen och till Liljestigen och parkerar framför brukarens hus med halva bilen på gräsmattan och halva på Björklyckestigen. Därefter kör de tillbaka till Fjärilsstigen. De kör ofta in i området vid Finnstaskolan. Vi har sett dom i princip på alla gång och cykelbanor.
  Exempel på tider:
  28/8 22.32
  11/9 22.42
  27/9 22.40
  Hemtjänsten men i privat bil SLH 556. En Volvo Datum ?
  25/10 22.52 Videoinspelning finns.
  23/11 23.04 går vi på Björklyckestigen och ser kommunens bil komma körande från Fjärilsstigen och svänger upp på Björklyckestigen. De kör några meter, stannar backar och vänder tillbaka in på vägen de kom ifrån och försvinner i hög fart.
  Vi har inte dokumenterat varje tillfälle men det kommer vi att göra hädanefter även de körningar som görs runt 02-tiden. Vi ska försöka att komplettera med bilder också. Vi har även nu en del bildmaterial.
  Den som var ansvarig i somras meddelades då och till henne har vi givit datum och klockslag och det gjorde vi vid flera tillfällen.
  Mvh
  Marie Rosell
 • Intressant läsning och man kan konstatera att kommunen inte klarar av att åtgärda problemet. Kontaktcenter tycks göra sitt jobb men ansvariga chefer inom kommunen gör det inte. Jag saknar årtal i systemet. Är det här från 2017? Tråkigt att officiella vägar via kontaktcenter inte verkar fungera och vad återstår då? Kontakta media, dokumentera, lägg ut bevis o.s.v. och till slut medborgaraktioner? Det vore ju bättre om kommunens ansvariga klarar av att göra sitt jobb.
 • En mycket bra sammanfattning av situationen Staffan. Tråden är aktuell, 2017.
 • Tack Lina. Fortsätt att dokumentera allt, datum, tidpunkt, plats, reg,nr. på bilen, personen om det går. Ev. bara skriva ner på papper om någon hävdar PUL (personuppgiftslagen). Lägg märke till att det är juridiskt lagligt att spela in samtal som man själv deltar i d.v.s. sätt på mobilens inspelning och fråga ut personen som kör olagligt. Man måste kunna bevisa det man påstår. Flera vittnen är också bra. Om du vill nå mig så googla, det är jag som är författaren.
 • Tack för bra upplysning Staffan Öberg.
  Det är bra att du skriver. Kommunen verkar inte förstå hur jobbigt vi boende i området har det.
 • Hej igen kommunen.
  Jag blev lovad svar och det har gått två dagar.
  Har det hänt något som gör att ni inte kan svara?
  Vore bra om ni visar något livstecken
  Mvh
 • Hej
  Det har gått 3 dagar sedan vi blev lovade svar.
   Kan vi få ett livstecken?
  Mvh
  Marie Rosell
 • Hej!
  Här kommer ett svar från enhetschefen för den kommunala hemtjänsten.
  "Upplands-Bro hemtjänst ledning beklagar djupt det som har hänt och de konsekvenser som det fått för boenden i Bro.
  Hemtjänstens ledning ser allvarligt på det inträffade och kommer agera kraftfullt för att liknande händelser inte skall inträffa igen.
  Vi kommer att ha samtal med all personal och gå igenom rutiner om bilars användning i tjänsten. All nattpersonal kommer även träffa närpolisen som är bjuden till nästa arpetsplatsträff. Upplands-Bro hemtjänstens ledning kommer att kartlägga verksamheten för att försäkra sig om att verksamheten bedrivs på rätt sätt och vad som behöver förbättras."


  Bästa hälsningar,
  Marcus Kontaktcenter
 • Hej
  Stort tack för svaret.
  Igår parkerades det 22.23 på Björklyckestigen i höjd med Liljestigen.
  Frågan vi ställer oss är varför det inte bara räcker att en gång  påpeka för hemtjänstpersonalen att olovlig körning måste upphöra nu.
  Det låter väldigt oroväckande att närpolis måste hjälpa till att få ordning  på er personal.
  Mycket obehagligt. Och sorgligt att ni har sådana personler anställda för att ta hand om värnlösa människor.
  Det är riktigt, riktigt hemsk att tänka på
  Tack till er på kundcenter för att ni står ut med den här korrespondensen.
  Marie
 • Bra om det ordnar sig och suveränt att ni har detta forum.
 • För ca 10 år sedan pratade jag med ansvarig för kommunens bilar, då de alltid körde fort i vårt område, Södra Brunna,  och körde väldigt nära fotgängare. De parkerar ofta inne på gårdarna vilket man inte får. Även sett i Kungsängen c hur en kille försökte med kommunens bil köra över stenarna som är i mitten av parkeringen för att komma över till andra sidan. Detta gick såklart inte och man undrar hur bilen såg ut under efter detta?


 • Terry
  För 10 ÅR sedan!?!
 • Ja?
 • Hej Enhetschefen
  Jag hänvisar till tidigare inlägg där jag ber om kopia eller fotografi på dokumentet där kommunen ger hemtjänsten befogenheter att köra på gång och cykelbanor. Alternativt upplyser oss om hur vi skall göra för att få det till oss.
  Har fler tillstånd utfärdats eller är det ETT gammalt beslut som fortfarande gäller? Enligt Terry har anmälningar gjorts för ett decennnium sedan.
  Utredningstiden är anmärkningsvärt långt.
  Marie
 • Detta låter som ett problem som går att lösa ganska lätt.  men vid akut larm så får man köra in hela vägen dock sker inte sådana varje dag. Sker detta kan de vara bra av invånare att ha i bakhuvudet att det kan vara ett larm av någon som behöver ambulans och oftast är hemtjänsten de första på plats pga larmen de äldre har.  

  Som sagt dessa larm sker inte dagligdags och borde vara lätta att ta tag i. Se vad som är problemet.  parkeringstillstånd som gör det lättare att parkera närmre på parkeringen tex.
 • Dem körde bakom tvättstugan på ojämna sidan I Finnsta Fjärilsstigen i veckan som var, så jag & hundarna fick gå in i buskarna. Detta är en gångväg. Viss ggr kör dem väldigt fort inne på gårdarna. Vaktbolaget godkänner max 6-7 min på gårdarna sen sätter dem böter.
 • Det låter för min del som att kommunen har dålig koll på sin hemtjänstpersonal.
  Det påminner om tångväxterna i badplatsen i Hällkana. Folk klagar år efter år efter år och inget händer. Som Min säger borde problemet vara lätt att lösa men om intresse för det saknas så kommer problemet att finnas kvar (om inget annat händer).
 • Hej!
  Som enhetschefen skriver  i sitt svar så kommer detta att tas upp med all hemtjänstpersonal. Självklart ska trafikreglerna följas! OM personal inte kör/parkerar enligt reglerna så uppskattas det att man hör av sig till kommun, helst via mejl,  (kommun@upplands-bro.se) med datum, tid och plats/gata så att ansvarig chef kan ta det med berörd personal.

  Med vänlig hälsning  
  Anna Kontaktcenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.