Finnsta Skog

Hej. Bra att det röjs på skogskullen. När jag går från Brf Finnsta Gård på gångvägen till skolan finns det en gammal igenvuxen gångväg strax innan runstenen. För några år sedan blev några stenar bortrullade från den och det vore bra om det går att rätta till det. Den gångvägen har nämligen likadan Kompassriktning som Processionsvägen vid Rösaring. Kan det vara så att stigen går till gravplatsen?
MVH
Hasse

Kommentarer

 • Hej Hans,
  Jag har vidarebefordrat frågan till ansvarige, återkommer så fort vi vet mer.
  Mvh
  Linda Kontaktcenter
 • Hej Hans!

  Det är svårt att veta precis vilken gångväg du menar utan att du visar på plats. Jag kan tänka mig att väglämningen kan ha något att göra med den väg som gått från Härnevi, förbi gården Finnsta och vidare till Lejondal. Annars kan det vara en liten väg inom Finnsta. En äldre fas av gården finns i det som nu är skolområdet och lämningar från en yngre fas (ca 1920-tal) syns i skogspartiet med gravfältet, strax söder om runstenen.

  Det kanske du redan vet, men runstenen står inte i sitt ursprungliga läge. Enligt uppgift från 1860-tal ska den ha hittats ÖNÖ om Finnsta, nära vägen till Lejondal mellan Finnsta och Finnstaberg (Se Sveriges runinskrifter, Uppland, band 3; Häradskartan Bro härad 1860 och Raä Bro 272:1 i Fornsök).
 • Besviken och väldigt ledsen blev jag idag när slyröjningen har övergott till trädfällning. Varför ta bort, enligt mig, helt friska träd?
 • Hej Hans,
  Målet är att öppna upp krontaket för att skogen ska bli ljusare. Det ska kännas tryggare för folk att gå i Finnstaskogen. Vissa träd tas också bort för att andra större träd som grova gamla tallar ska få mer plats för att kunna utvecklas och leva vidare.
  Dessutom gör trädfällningen att stensättningarna syns bättre. Stora träd ska undvikas om möjligt på gravar eftersom de kan göra stor skada på fornlämningen om de faller. Några få träd kommer att lämnas kvar på marken som ny död till gagn för svampar, insekter och mossor.
  Vi skapar med denna skogsvårdsinsats en ljusare skog med hänsyn både till fornlämningarna och för en biologisk mångfald.
  Mvh
  Linda Kontaktcenter
 • Över ett år har informationsskylten "Upplands Bro Kommun" varit demolerad vid E18 vid Willys. Inte trevligt vid inkörning till Bro och Galoppen, Bro Hof mm. Ser hafsigt ut och inte bra reklam för kommunen.

  Vid betongstationen finns en skylt /vepa som nu har fallit ihop. Den handlade om hur kommunen hade planterat lövskog.
 • Hej Ingalill,

  Vi är medvetna om dessa och det kommer att åtgärdas. Informationen jag har fått angående skylten/vepan som har fallit ner så ska den tas bort snarast.
  Ha en fortsatt fin dag!
  Mvh,
  Jasmin Kontaktcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.