Till senaste kommentaren

Cykelförbud lillsjön-örnässjön naturreservat

Varför har det införts cykelförbud på lillsjöns naturreservat? I skrivandets stund så slängs det sopor och skräp runt alla grillplatser i lillsjöns naturreservat. Folk är helt enkelt idioter. Mtb cyklister i området skräpar inte ner någonting och vi är upprörda över nedskräpningen och extra upprörda över cykelförbud i terräng. Varför är det förbjudet?

Kommentarer

 • Hej Jonas,
  Här är svar från vår kommunekolog:

  "Det stämmer att det inte är tillåtet att cykla i terräng och på anvisade ridstigar, ridleder och ridslingor. Terrängen är helt enkelt känslig och på ridstigarna är det för att inte överraska ryttare med en cykel och vice versa. Det går alldeles utmärkt att cykla på alla andra vägar och motionsspår och strandpromenaden.
  I Lejondals naturreservat och Frölunda går det bra att cykla i terrängen och på stigarna. Många använder också Upplands-Broleden för cykling.
  Nedskräpning är verkligen tråkig, vi gör vårt bästa för att städa men givetvis är skulle ingen skräpa ner – då vore allt mycket lättare och trevligare för alla parter! Och för naturen så klart."

  Ha en fortsatt fin dag!
  Mvh,


  Jasmin Kontaktcenter
 • Hej,
  Jag förstår fortsatt inte vadå känslig? Hur är det annorlunda mot Lejondal? Hur har an kommit fram att en cykel är så mycket mer störande än någon som går eller springer?

  /M
 • Hej Mårten!

  Det är ett högre besökstryck i Lillsjön-Örnässjöns naturreservat eftersom det ligger tätortsnära och genom att kanalisera cyklingen till motionsspår och stigar så blir det ett mindre slitage. Vi har gjort på samma sätt med ridningen som nu sker enbart på anvisade ridleder.

  Med vänlig häslning
  Anna Kontaktcenter
 • Aha, så man får cykla på stigar?
 • Som det står tidigare i tråden så går alldeles utmärkt att cykla på alla andra vägar och motionsspår och strandpromenaden.
  I Lejondals naturreservat och Frölunda går det bra att cykla i terrängen och på stigarna. Många använder också Upplands-Broleden för cykling.


  Anna Kontaktcenter
 • Men du skrev ju ”genom att kanalisera cyklingen till motionsspår och stigar ” 

  Får man därmed cykla på stigar runt Lillsjön?


 • Hej igen!
  Ja, man får cykla på stigarna förutom ridlederna. Där är det också skyltat med cykelförbud för att förtydliga.

  Ha en fortsatt bra dag
  Anna Kontaktcenter
 • Finns det någonstans på kommunens mark där man får cykla med elcykel utanför väg? Till exempel elcykel ner till Lillsjön, eller kanske Lillsjötoppen?
  Elcykelperson
 • Hej!
  Jag kollar upp detta och återkommer så fort jag har ett svar.
  Ha en fortsatt fin dag!
  Jasmin Kontaktcenter
 • Hej igen!
  Det är samma regler som gäller för elcykel som för vanlig cykel. Max. hastigheten på en elcykel ska vara 25km/h och allt över detta räknas som en motordriven fordon. För reglerna se tråden ovan.
  Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar.
  Ha en fortsatt fin dag!
  Jasmin Kontaktcenter
 • Hej och tack för svaret.
  Det är krångligt det här:
  En elcykel räknas visserligen inte som motordrivet fordon och får därför framföras utanför väg, utan att det behövs någon dispens från terrängkörningslagen.
  Även om elcykel inte räknas som motordrivet fordon, omfattas den ändå inte av allemansrätten, enligt Naturvårdsverket.
  Därför behövs i dagsläget markägarens tillstånd för att cykla med elcykel på till exempel cykelstigar, om inte stigen uttryckligen är skyltad som cykelväg. Med vanlig cykel får man cykla på alla stigar där det inte uttryckligen finns ett cykelförbud.
  Därav min fråga vad som gäller på kommunens mark.

  Elcykelperson
 • Hej igen,

  Det var en klurig fråga så vi får se hur vi gör med elcyklarna i naturreservaten. 
  Jag ska kolla upp detta med vår kommunekolog och återkommer med svar.

  Ha en fortsatt fin dag!
  Jasmin Kontaktcenter
 • Hej!

  Vi har kollat på detta och rådfrågat Naturvårdsverket. Svaret vi har fått är ju som du skriver att motordrivna fordon inte inkluderas i allemansrätten. Så elcykel får cyklas på cykelväg eller stigar med skyltning om att det är tillåtet att cykla på. Andra stigar och leder är det ej tillåtet med elcykel om ni cyklar med el, stänger ni av elen och cyklar "vanligt" så är det ok. Hör gärna av dig om ni har fler frågor eller funderingar!
  Ha en fortsatt fin dag!
  Jasmin Kontaktcenter
 • Tack Jasmin, jag är nöjd med det svaret.

  Elcykelperson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.