Till senaste kommentaren

Hur stor andel av alla upphandlingar är innovationsupphandlingar?

Hej! Håller på att studera till offentlig upphandlare. Jag undrar om det finns en siffra på hur många % av alla upphandlingar per år gäller innovationsupphandlingar. Skulle behöva svar snarast 😀

Kommentarer

 • Hej Malin,

  Tack för din fråga. Det finns en rad termer som används för att beskriva det du efterfrågar: exempelvis. innovationsupphandling, funktionsupphandling och effektupphandling. En upphandling kan, oavsett förfarande, ha inslag av innovation och funktion i olika grad och i mångt och mycket handlar det om vilket mindset den upphandlande organisationen har när de fokuserar på vilket behov eller problem som ska lösas. I dagsläget har vi dock tyvärr inte möjlighet att särskilja dessa upphandlingar i vår statistik.

  Däremot finns det vissa förfaranden som öppnar upp för mer innovation och funktion och dessa är konkurrenspräglad dialog och förfarande för inrättande av innovationspartnerskap. Dessa är dock få till antalet. År 2018 annonserades 34 upphandlingar med konkurrenspräglad dialog och 2 med innovationspartnerskap, sammantaget 0,2 procent av alla annonserade upphandlingar. Men som sagt, den verkliga andelen innovationsupphandlingar är sannolikt högre.

  Med vänlig hälsning,
  Annika T
 • Hej,
  Finns uppdaterad statistik för år 2019 eller finns i dag möjlighet att särskilja de olika typerna av upphandling: innovationsupphandling, funktionsupphandling och effektupphandling?
  Marie
 • Hej Marie,

  På vår webbplats finns rapporten Statistik om offentlig upphandling 2020 med de senaste siffrorna.

  Det finns idag ännu inte möjlighet att särskilja dessa upphandlingar i vår statistik.

  Med vänliga hälsningar,
  Erika Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.