Start

Enkel eller sammansatt produkt vegetabilier?

Publicerad 25 maj 2018
Hej, jag skulle vilja få ett förtydligande kring vad som anses vara en enkel vegetabilisk produkt och vad som anses vara en sammansatt?

Om jag har en produkt som innehåller 5 ingredienser, men bara en av dem utgör över 20% av produkten, skall produkten då tolkas som en "enkel produkt".

Ex Ingredienser: Tomat (70%), Solrosolja (15%), Olivolja (10%), salt (3%), basilika (2%).

Och är det då riktigt att KravID: 10372:1 inte är tillämpbart på ovan nämnda exempel?

Tack!

Charlotta

Publicerad 25 maj 2018

Hej,

En enkel vegetabilisk produkt består av en råvara, till exempel enbart tomat eller enbart solrosolja.

En sammansatt produkt består av flera råvaror, till exempel ditt exempel som innehåller fem ingredienser. Detta oavsett om alla råvaror som utgör produkten når över 20 procent av produkten eller inte. Produkten i sin helhet ses som en sammansatt produkt.

Ingredienser i din produkt: Tomat (70 procent), Solrosolja (15 procent), Olivolja (10 procent), salt (3 procent), basilika (2 procent). Det är då riktigt att KravID 10372:1 kan användas.

KravID: 10372:1 innebär följande:
"För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad"

Detta innebär i praktiken att enbart tomaten når över 20 procent och bör efterfrågas av den offentliga kunden. Givetvis kan alla råvaror vara av intresse att veta, men uppföljningen bör även vara resursmässigt effektiv utifrån upphandlingens syfte.

Om leverantör vet ursprung även på råvaror under 20 procent kan det med fördel redovisas, till exempel på Upphandlingsmyndighetens leverantörsförsäkran för livsmedel.

Det kan tyckas att 20 procent är en högt satt gräns men den måste vägas mot det arbete som krävs av producent/leverantör för att bevisa prestandan på sina produkter, särskilt när det gäller mycket komplicerade sammansatta varor med låga procenttal av ingående råvaror. Exempelvis rekommenderas inte att efterfråga ursprung i en buljongtärning av exempelvis kött och fisk då uppföljningsresurserna är begränsade eftersom det finns många andra viktiga hållbarhetsaspekter att följa upp i en livsmedels- eller måltidsupphandling för att främja sunda affärer för en hållbar framtid.

Hälsningar,

Monica

Hållbarhetsspecialist

25 maj 2018 (Uppdaterat 05 juni 2020)

Tusen tack för ett bra svar. Nu känns det mer begripligt.

Men jag fick direkt en följdfråga från en kollega. Hur skall man till exempel betrakta en produkt som består av:

Exempelvis: Bönor (76%), vatten, salt.
Exempelvis: Kokos (88%), vatten, stabiliseringsmedel E412.

Dessa produkter innehåller förvisso flera ingredienser och är förädlade, men bara en av ingredienserna har vegetabiliskt ursprung. Skall de då betraktas som sammansatta utifrån principen att de innehåller flera ingredienser, eller skall de betraktas som enkla utifrån principen
"För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande..."

mvh, Charlotta

Charlotta Sjöström

25 maj 2018

Hej Charlotta,

Bra följdfråga!

Dina exempel ser vi som att de består av:
"en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande..."
Produkten består av en råvara (bönor eller kokos) eftersom vatten och salt inte ses som råvara och E412 är en tillsats eller liknande.

Ska man vara petig kan man tänka sig att det är olika bönor med olika ursprung och omfattas inte av det sammansatta kriteriet om sammansättningen är 19 procent + 19 procent + 19 procent... detta kan tyckas märkligt men det måste även vägas mot de resurser som krävs av leverantören för att ta fram bevis för Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier - och även kunden som ska följa upp alla sina krav i upphandlingen.

Troligtvis går dock utvecklingen mot att kunden vill veta mer och mer och procentsatserna för sammansatta produkter i framtiden kommer justeras nedåt.

Hälsningar

Monica

Hållbarhetsspecialist

29 maj 2018

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.