Start

Kan man kräva endast svenskt kött i kommunal verksamhet?

Publicerad 01 november 2018
Hej! Jag läser på flera ställen här att man inte får upphandla med kravet på endast svenskt kött. Ändå finns det ju flera kommuner som endast köper in svenskt kött. Hur är det möjligt då?

Norrtälje, Sunne och Ulricehamn är ju sådana kommuner.


Mattias Ternehäll

Publicerad 01 november 2018

Hej Mattias,

Det är som utgångspunkt inte tillåtet att, i en offentlig upphandling, ställa krav på hur nära eller hur långt bort en produkt är odlad. Det skulle strida mot principen om varors och tjänster fria rörlighet inom EU.

Det är inte heller alltid tillåtet att ställa krav som innebär en geografisk begränsing. För mer generell vägledning i frågan hänvisar vi i första hand till inlägget Får man ställa krav som innebär en geografisk begränsning? i vår Frågeportal.

Ställ krav på andra sätt för att främja lokalproducerat
Upphandlande myndighet har dock möjlighet att inom upphandlingsregelverkets ramar ställa krav på efterfrågade varors och tjänsters prestanda, exempelvis kvalitet, hållbarhetsaspekter, leveransvillkor och förpackningar.

Läs mer om upphandling av närproducerade livsmedel på vår webbplats.

Med vänlig hälsning,

Monica

Hållbarhetsspecialist

08 november 2018 (Uppdaterat 06 september 2023)

Hej Monica!

Vilka lagrum utgår du ifrån vid ert svar?
Skulle gärna behöva dem då jag vill bevisa samma poäng ni visat till min kommun.

Tack på förhand!

Erik

12 april 2023

Hej Erik,

Som det framgår av min kollegas svar är det är som utgångspunkt inte tillåtet för en upphandlande organisation att, i en offentlig upphandling, ställa krav på hur nära eller hur långt bort en produkt är odlad. En upphandlande organisation har ett förhållandevis stort utrymme att utforma en upphandling som den önskar. En förutsättning är dock att upphandlingen utformas och genomförs med beaktande av de grundläggande upphandlingsprinciperna.

De grundläggande upphandlingsprinciperna finns reglerade i 4 kap. 1 § lagen om offentlig upphandling (LOU). I det här fallet handlar det främst om principen om icke-diskriminering och likabehandlingsprincipen. Kammarrätten i Göteborg kom bland annat fram i dom i mål 2216 – 2221-10 att krav på att livsmedel skulle ha producerats i enlighet med svensk djurskyddslagstiftning stred mot principerna om icke-diskriminering och likabehandling, och i mål nr 2921 - 2922-10 kom samma kammarrätt fram till att krav avseende transporttid till slakt i livsmedelsupphandling stred mot principen om icke-diskriminering.

För mer information om krav som är geografiskt avgränsande hänvisar vi till inlägget Får man ställa krav som innebär en geografisk begränsning? i vår Frågeportal, där vi även går igenom proportionalitetsprincipen mer utförligt och det finns hänvisningar till mer domstolspraxis.

Med vänlig hälsning,

Bel

Jurist

13 april 2023

Hej Bel!

Tack för ett snabbt svar!
Dock undrar jag ifall det finns vissa undantag som gör det möjligt att köpa svenskt kött? Om man utgår ifrån EUs praxis m.m ?

Erik

13 april 2023

Hej Erik,

Till vår kännedom finns det inte ett sådant undantag även om man utgår från EU:s praxis. Mot bakgrund av detta är det förbjudet att avsiktligt ställa krav på svenskt kött i en upphandling med anledning av de grunder som vi nämnde i de tidigare svaren.


Med vänlig hälsning,

Bel

Jurist

18 april 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.