Vad är en Världsförälder?

Att vara Världsförälder innebär att du varje månad ger pengar via autogiro till vårt arbete för utsatta barn runt om i världen. Dina pengar går inte till ett enskilt fadderbarn i ett speciellt land, utan till barn över hela världen. Vi fördelar hjälpen efter behov. De barn som är mest utsatta får hjälp först.

Som Världsförälder är du med och kämpar vid de utsatta barnens sida varje dag, året runt. Tack vare att du ger regelbundet kan vi planera långsiktigt för framtiden och skapa varaktiga förändringar. Anmäl dig som Världsförälder här.

Kommentarer

 • Hur VET jag att min gåva verkligen går till de drabbade barnen? Läser ofta om regeringar som skor sig själva, jättesvårt att känna sig säker på att mina pengar räddar barnens liv.
  Ann af Kleen
 • Hej Ann,

  Tack för att du hörde av dig till oss.

  Vi har stor förståelse för din fundering kring detta. Det är otroligt viktigt för oss att man känner sig trygg med att skänka gåvor till vårt arbete för alla barn. Därför är transparens grundläggande för oss och information om dessa frågor finns därför alltid tillgänglig på vår hemsida.

  UNICEF Sverige har ett 90-konto och kontrolleras därför av Svensk Insamlingskontroll. För att få ha ett 90-konto måste organisationen göra en årsredovisning som årligen granskas av auktoriserad revisor. Det finns också krav på att minst 75% av de insamlade medlen måste gå till verksamheten. Under 2020 gick 85 procent av våra intäkter till UNICEFs arbete för barn runt om i världen medan våra kostnader för insamling var 13 procent och administration endast var 2 procent.

  Kostnader är nödvändiga om vi ska kunna värva ännu fler givare och om vi ska kunna följa upp och kontrollera att pengarna används på rätt sätt. Vi strävar självfallet alltid efter att hålla våra kostnader så låga som möjligt. Du kan läsa mer om vår ekonomi här: https://unicef.se/ekonomi

  Jag hoppas att du fick svar på din fråga och du är alltid välkommen att återkomma om du har ytterligare funderingar.

  Bästa hälsningar,
  Ronja

  Ronja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.