Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sopsortering

Hej. Vi sopsorterar gärna och är glada över att det kommit igång i vår kommun.

Vi har dock två problem:
För det första så är (iaf för oss) facken för papper o plast för små, det vi inte får plats till tvingas vi slänga i restavfallet och det är ju synd.

För det andra så har vi fullt sjå att hålla reda på tömningsdagar ( har dessutom trädgårdstunnan) Har ofta tänkt på att det hade varit fantastiskt med en app som har koll på detta smile

Kommentarer

 • Hej Tina,

  Jag har fått följande svar från tekniska förvaltningen:

  Hej
  Det finns ett antal abonnenter som har mycket plast och pappersförpackningar.
  De nya kärlen är ganska stora men om facken inte räcker så finns det många
  återvinningsstationer i Trelleborg där det som inte får plats kan lämnas.
  När det gäller tömningsdagar kan du ringa 0410-733016 så får du besked. Vi tittar på sms- tjänst när det gäller dagar. Det kommer kanske den vägen.

  Med vänlig hälsning
  Börje Jönsson
  Enhetschef
  Avfalls- och återvinningsavdelningen
  Trelleborgs kommun

  Med vänlig hälsning,

 • Vakuumförpackning o platsfilm hur sorteras det ? när man köper blandfärs/nötfärs hur ska det sorteras allt är ju en ända röra i dag med all sopsortering är mycket som är onödigt matavfallspåse är lätt men vad ska man släga i valiga soppåsar ? även papper o wellpapp är lätt men i
  soppåsar ? är en gåta kan man få svar på det vore tacksammt

 • Hej Bengt
  Vi har fått följande svar till dig:

  Skölj ur dina förpackningar om det behövs. Väldigt kladdiga förpackningar lägger du i restavfallet. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras ska den sorteras efter det dominerande materialet.

  **Restavfall
  **är det som blir kvar när du sorterat ut matavfall, förpackningar, tidningar och farligt avfall. Till exempel disktrasor, trasiga dricksglas, dammsugarpåsar, blöjor, bindor, kläder, smink utan lösningsmedel, snus, fimpar, presentsnören, kuvert, post-it, pennor, etiketter, CD-skivor, videoband, krukväxter, textilier, ballonger.
  Avfallet måste vara paketerat (i hopknuten plast- eller papperspåse) och får inte läggas löst i kärlet.

  Plastförpackningar
  Flaskor, burkar, lådor, dunkar, bärkassar, plastpåsar, refillpaket, plastfolie och -film. Förpackningarna ska vara tomma och rena. Handtag, lock och andra detaljer som inte är av plast ska om möjligt tas bort. Förpackningarna ska läggas lösa i kärlet (förutom mjukplasten, se nedan). Stora plastförpackningar, som inte går in i behållaren, lämnas på en återvinningscentral.
  Minimizer - för mjukplasten
  Med hjälp av minimizern kan du trycka ihop och paketera all mjukplast. Använd till exempel en tom brödpåse. Påsen knyter du ihop och lägger i facket för plastförpackningar.

  Pappersförpackningar
  Förpackningar som till minst hälften består av papper, exempelvis pastakartonger, mjölkpaket, juicepaket, bärkassar, omslagspapper och påsar av papper samt förpackningar av wellpapp. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats. OBS! Inte tidningar, broschyrer, kuvert eller kontorspapper.

  http://www.trelleborg.se/sv/bygga-bo-miljo/avfa...

  Relaterat dokument: Broschyr om insamling av avfall för villahushåll (se nedan)

  Med vänlig hälsning
  Carina Eklund
  Miljö- och kvalitetsutvecklare
  Avfalls- och återvinningsavdelningen
  Trelleborgs kommun

  Bifogad fil:
  https://kundo.se/site_media/attachment/forum_85...

  via

  Ove Hed Kommunikatör
 • Av vad jag sett och läst här ,Så ska man när kärlen inte räcker till åka till tippen med det?Som plast och Kartong(mjölkkartonger) osv,Vi är bara två pers men vissa fack blir snabbt fyllda ,ska vi lagra i säckar eller köra till tippen själv?

  Eva dahlgren
 • Hej Eva,
  Din fråga är vidarebefordrad till vår renhållningsavdelning. Återkommer så fort vi har fått ett svar.

  Med vänlig hälsning,

  Johanna Wahlberg
 • Hej ! kan man lägga gammalt bröd, clementiner, apelsiner mm direkt i kärlet eller skall det ligga i avfallspåsen ?

  Ha en bra dag mvh Susann Lussetti

  Susann Lussetti
 • Svar till Susann Lussetti

  Matrester ska läggas i avfallspåsen. Se informationen i länken nedan.
  http://www.trelleborg.se/files/Tekniskaforvaltn...

  God Jul

  Ove Hed Kommunikatör
 • Skulle inte båda tunnorna tömmas denna vecka? 2:an har inte blivit tömd betyder det att den blir tömd ordinarie tid eller?

  Eva dahlgren
 • Hej Eva!

  För att kunna kolla upp det skulle vi behöva veta din adress. Du kan även kontakta avfalls- och återvinningsavdelningen direkt.

  Telefon: 0410-73 30 00
  E-post: avfall@trelleborg.se

  Med vänlig hälsning

  Susanne Nilsson Infomaster
 • Hej !
  Vi har samma problem som Eva, tunna nr 2 blev ej tömd, det stod att den skulle stå vid tomtgränsen hela veckan t om måndag 11/1 men inget har hänt.
  Tunna 1 tömdes på måndagen.

  Vi bor på Kaptensvägen 24, 23132 Trelleborg.

  Mvh Susann Lussetti

  Susann Lussetti
 • Hej Eva och Susann
  Avfallsavdelningen kommer att ta kontakt med er på de epostadresser ni uppgett när ni skrivit era inlägg.

  Mvh

  Ove Hed Kommunikatör
 • Kommentaren har flyttats till ett separat inlägg.

  Jasmine
 • Hej!
  Hur gör man med använd frityrolja (ca 4 l)? Ser att det är ganska olika från kommun till kommun

  Jonas
 • Hej Jonas!

  Jag har skickat din fråga vidare och återkommer så snart jag har ett svar.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Nilsson Infomaster
 • Hej Jonas!

  Detta sorteras som restavfall i en soppåse.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Nilsson Infomaster
 • Hej, bor på sankta Gertruds väg 18 och vårt sopkärl nr 1 skulle tömmas mån 21/3. Vår grannes kärl nr 1 blev tömt. Trots vi ringt 4ggr tom ons eftermiddag och även vår husansvarig har ringt ett antal ggr STÅR VÅRT KÄRL FORTFARANDE OTÖMT! Restsoporna ska vi inte tala om hur mkt det blivit med avfall från kattlådorna samt barnbarnens blöjor. Vem ska man prata med ? Inte den informationsbefriade killen som jag ringt sedan måndags middag, han var snarare besvärad av att leta fram vem som bor på vår adress än att få skiten bortforslad. Ps. Era sopstationer har försvunnit på Stavstensvägen och Ripatorget , hur vill ni att vi ska sopsortera om man inte är bilburen?

  Sussi
 • Hej Sussi
  Vi har skickat dina frågor både till Kundtjänst och till Avfallsavdelningen för svar.
  Mvh

  Ove Hed Kommunikatör
 • Kan vi stoppa denna tråden nu? Jag fick svar på min fråga för två år sedan men varje gång någon kapar tråden så får jag mail...

  Tina
 • Hej Tina
  Längst ned i e-postmeddelandet finns det en text och länk som lyder "Om du inte längre vill bli meddelad när någon svarar kan du sluta följa detta inlägg". På så sätt kan du välja att slippa att få aviseringar.

  Mvh

  Ove Hed Kommunikatör
 • Hej, varför är facken för plast papper och restsopor så undermåliga till oss små hushåll .Vi översvämmas av förpackningstvång nertill den minsta tandborste och med all livsmedel som inte kan tas hem opackad, som tex mjölk produkter, glass, bröd av de alla slag drycker och kattgrus till kattlådan. När tunna nr 2ska hämtas, innehåller den 2-3 små burkar vi haft sylt i. En och annan vin/:spritflaska har funnits med. Utöka plast och papperstunnan till en ensam tunna så vi får dubbelt så nytta av denna. Ta bort fack till ofärgat och färgat glas, dessa kan kastas vid miljöstationer .Ett annat sätt att hantera de läskiga och illaluktade sopor vi tvingas ha framme och må dåligt av( maskar och fluglarver som är parasiter på innehållet) Fixa andra nedbrytbara vänliga plast avfallpåsar som inte är farliga för miljön och återvinningen i Trelleborg Mvh Sussi

  susanne
 • Hej Susanne
  Vi har skickat dina frågor vidare till Avfallsavdelningen.
  mvh

  Ove Hed Kommunikatör
 • Kärlet tömdes 29/3 , 8 dagar för sent pga ni bara har numrerat kärlen på en sida. Sopkillarna tror att det är kärl 1 och 2 vilket det ej var utan två 1:or. Tack och hej

  susanne
 • Hej!
  Funderar på när de "nya" sorterings kärlen kommer ut till oss i och utanför anderslöv? Ser fram emot smidigare sorteringsmöjligheter...
  Mvh
  Fredric

  Fredric Edlund
 • Hej Fredrik och Susanne

  Vi får hänvisa till Avfalls- och återvinningsavdelningen
  Telefon 0410-73 30 00
  E-post avfall@trelleborg.se
  http://www.trelleborg.se/sv/bygga-bo-miljo/avfa...

  Mvh

  Ove Hed Kommunikatör
 • Trelleborgs kommun,detta system är sämre än sämst. Kärl som inte töms. Trots påminnelser. Fack som inte räcker. Ska man behöva bruka bilen till sopstationen, när inte facken räcker till? Vem har räknat på hur mycket det här obegåvade systemet "sparar" ,miljön? Bikörning för oss som bor ett par mil utanför staden, gynnar väl inte atmosfären? ¨Resultatet har blivit att folk ute på landsbygden stoppar sopor i plåtkärl och eldar upp dem. Hellre det, än möss och råttinvationer. Vi importerar avfall till Sverige i mängder.

  Maria
 • Hej Maria!

  Jag har skickat dina synpunkter vidare till vår Avfalls- och återvinningsavdelning.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Nilsson Infomaster
 • Hej för ett par månader sen skrev jag om problem om att sopkärlen inte töms när de ska. Tvåans kärl med papper och plast skulle vara ensamma om att dela utrymmet. <då kanske kärlens storlek räcker innan den töms efter 2 VECKOR.! Ni i bestämmandesitsen i denna miljösynpunk har inte haft rätt underlag för att köra igång en sopsorttering som vi invånare ska stå för utan tillfrågan. Sedan alla som är bundna till att dela upp sopor kan ej köra bort till Maxi parkering,Engelbrektsgatan eller ute bakom Akka. . Det är orimligt med eller utan bil. Bilen är ur miljösynpunkt inte ok och cykla eller gå med skitpåsar genom stan vill väl ingen eller!?.

  Susanne Eklund
 • Hej Susanne!

  Kontakta Avfalls- och återvinningsavdelningen direkt. De behöver veta vilken adress det rör sig om.
  Telefon: 0410-73 30 00
  E-post: avfall@trelleborg.se

  Med vänlig hälsning

  Susanne Nilsson Infomaster
 • Hej
  På hemsida står det att tunnorna ska vara utkörda till tomtgränsen senast kl 07.00 på tömningsdagen.
  Blir tunnan tömd om den inte är framkörd 06.30?

  På vårt område kommer sopbilen resan vid 06.00

  Eva

  Eva
 • Hej Eva
  Jag skickar vidare din fråga till avfalls- och återvinningsavdelningen.

  Återkommer till dig med svar.

  Med vänlig hälsning

  Fanny Nyberg Kommunikatör
 • Hej Eva
  Man bör köra ut sina kärl innan sopbilen kommer och tiderna för sophämtning kan variera från område till område. Man bör därför själv hålla lite koll på när soporna blir hämtade.
  Bäst är att kanske redan kvällen innan sophämtning är att ställa fram sina kärl. Och att då placera dem på sånt sätt att de inte blockerar gångvägar och andra allmänningar och med handtagen utåt.

  Vi meddelar Avfalls- och återvinningsavdelningen att de kanske borde titta över sin information på webbplatsen.

  Trevlig helg

  Ove Hed Kommunikatör
 • Hej,Var kastar jag glödlampor, proppar?Har ni någon mer exakt lista pdf på var saker ska kastas.
  MvhLottaTyp en sån här:http://vafabmiljo.se/hushall/sorteringsguide-a-o/#ath
  Lotta Lindell
 • Hej Lotta
  Glödlampor och proppar ska kastas på återvinningscentralerna. Du kan kolla när de har öppet här: http://www.trelleborg.se/sv/bygga-bo-miljo/avfall-atervinning/sortera-avfall/atervinningscentralerna/
  Fanny Nyberg Kommunikatör
 • Hej från Beddingestrand!
  Har normalt avfallstömning jämna veckor och de brukar tömmas någon gång vid middagstid, detta har inte hänt idag Måndag 2017-07-10.
  Är det något som inte funkar idag eller är det bara tillfälligt?
  Mats Jalker
 • Hej Mats
  Jag har skickat din fråga till avfalls- och återvinningsavdelningen. Återkommer när jag har fått ett svar.
  Fanny Nyberg Kommunikatör
 • Hej igen Mats
  Det var på grund av fordonshaveri som ditt kärl inte blev tömt igår. Avfalls- och återvinningsavdelningen hälsar att kärlen i Beddingestrand ska tömmas senast imorgon, onsdag den 12 juli. Du kan läsa mer på följande länk:  http://www.trelleborg.se/sv/aktuellt/nyheter/2017/juli/mandag-10-juli-avbruten-avfallshamtning-i-beddingestrand/
  Fanny Nyberg Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.