Villavagn eller husvagn på tomten

Hej.
Får man ställa en villavagn  på sin tomt utan anmälan eller bygglov?
Tina

Kommentarer

 • Hej Tina,
  Vi har nu fått svar från Catrin Lif, bygglovsarkitekt. Se svar nedan:

  En byggnad behöver ett lov om den är ”varaktigt placerad” på en plats. Detta gäller oavsett om byggnaden har hjul eller ej. Detta innebär att man tillfälligt (med tillfälligt menar vi ett par månader) kan ställa en villavagn på sin tomt utan bygglov, men ska den stå där under en längre tid krävs bygglov.


  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Therese Kommunvägledare
  (Uppdaterad )
 • Vad gäller angående husvagn?
  Sonne Pennerup
 • Hej Sonne,  Vi ställde fin fråga till våra bygglovsarkitekter som svarar
  såhär:

  Uppställning av båtar, husvagnar och husbilar kan kräva bygglov eftersom det kan betraktas som ett upplag.

  Det krävs dock inte bygglov för säsongsförvaring av högst två fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus. Uppställningen får bara göras på en tomt där det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Finns det inget bostadshus får man alltså inte ställa upp båt, husvagn eller husbil utan bygglov.

  Uppställningen ska vara av säsongskaraktär. Det bör innebära att de får ställas upp på tomten under den säsong de inte används. Om de står uppställda hela året gäller inte undantaget från lovplikt.

  Uppställningen måste göras i omedelbar närhet av ett en- eller
  tvåbostadshus.

  Uppställningen ska göras minst 4,5 meter från gräns. Det är dock möjligt att placera båten, husvagnen eller husbilen närmare gränsen än 4,5 meter om de grannar som berörs medger det. Vilken gräns som avses kan vara olika, det kan till exempel vara tomtgräns eller fastighetsgräns.  Sofia
  (Uppdaterad )
 • Räknas villavagn som attefallshus kan jag ställa den på min tomt utan bygglov
  Lars Henriksson Bergelv
 • Hej,

  Se svar från vår bygglovsavdelning:

  "En byggnad behöver ett lov eller anmälan om den är ”varaktigt placerad” på en plats. Detta gäller oavsett om byggnaden har hjul eller ej. Detta innebär att man tillfälligt (med tillfälligt menar vi ett par månader) kan ställa en villavagn på sin tomt utan bygglov, men ska den stå där under en längre tid krävs bygglov eller attefallsanmälan."
  Ruben Kommunvägledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.