Till senaste kommentaren

Ungdomar har inte rätt till försörjningsstöd?

Hej!

Jag är anhörig till en ungdom som är 19 år. Hans föräldrar låter inte honom bo hemma längre. Han har inte rätt till försörjningsstöd enligt Arbetsmarknadsförvaltningen då hans föräldrar är försörjningsskyldiga och jag kan inte lämna en orosanmälan till mottag och utredningsenheten gällande barn och ungdomar. Hur går jag tillväga för att hjälpa honom?
Frågvis

Kommentarer

 • Hej!

  Om ungdomen inte ansökt om försörjningsstöd har hen alltid rätt att göra det, en utredning kommer att göras efter det. Om hen ansöker bör samtycke till kontakt med föräldrarna att lämnas för att en utredning ska kunna göras.

  Med vänlig hälsning,
  Eleonore Schlyter
  Enhetschef Försörjningsstöd
  Arbetsmarknasförvaltningen

  Hej!

  När det finns en oro för en ung vuxen, 18–19 år, har man möjlighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Denna anmälan hanteras dock annorlunda än om anmälan hade rört ett barn. Socialtjänsten kan göra utredningar, oberoende av samtycke, när det gäller personer som har fyllt 18 år men inte 20 år, när det kan bli aktuellt att tillämpa tvångslagstiftning, LVU. Annars krävs att den myndige själv ansöker om stöd för att utredning ska inledas.

  Med vänlig hälsning,
  Joachim Andersson
  Enhetschef Mottag och utredningsenheten
  Socialförvaltningen
  Fredrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.