Trelleborgs vatten

Varför måste Trelleborgs grundvatten ”gå igenom några reningssteg i vattenverket för att få klassas som dricksvatten”? Vad är det som måste renas bort och vad tillförs till vattnet?
Lars-Olof Nilsson

Kommentarer

 • Hej Lars-Olof!
  Se nedanstående information som finns att hitta på vår hemsida:

  Det grundvatten som pumpas upp är av bra kvalitet, även om det också är hårt och järnrikt. Ett hårt vatten orsakas av en hög kalciumhalt och gör att det bildas kalkavlagringar i ledningar, kaffebryggare och andra apparater som är i kontakt med vatten. Ett hårt vatten minskar också löddrings- och rengöringsförmågan hos tvål och andra rengöringsmedel. Detta är orsaken till varför man i områden med hårt vatten till exempel måste använda större dos tvättmedel.

  Innan grundvattnet distribueras till våra hushåll måste det därför gå igenom ett antal processer i ett vattenverk. Vattnet går igenom tre huvudsteg i vattenverket: luftning, filtrering och avhärdning. Observera att inga kemikalier tillsätts förutom natrium, det vill säga vanligt koksalt (NaCl). Ingen klorering sker!

  Utgående dricksvatten från vattenverket har efter avhärdning en hårdhetsgrad mellan 7 och 9 °dH (tyska hårdhetsgrader). Som en extra säkerhetsåtgärd bestrålas också vattnet med UV-ljus för att säkerställa att vattnet är helt fritt från bakterier innan det distribueras som dricksvatten till hushållen.


  Ha en trevlig dag!


  Therese

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.