Tillstånd för höns?
Jag vill ha höns i inhägnad. Ingen tupp. Bor i Fru Alstad. Behöver jag tillstånd?
Följ inlägget
6
följare
I och med att Fru Alstad ligger utanför detaljplanerat område så behövs inget tillstånd.
Ha en bra dag!
Enligt Trelleborg kommuns lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö, är det inom område med detaljplan förbjudet att hålla nötkreatur, häst, get, får, svin samt pälsdjur och fjäderfä som inte är sällskapsdjur. Särskilt tillstånd krävs av samhällsbyggnadsnämnden om det är inom detaljplanerat område. Sådant tillstånd får förenas med särskilda villkor för att vid djurhållning förhindra uppkomsten av olägenhet för människors hälsa. Tänk på att du också kan behöva tillstånd enligt djurskyddslagen, detta söker du hos länsstyrelsen i Skåne. Blanketten för att ansöka hittar du i länken nedan.
Ansökan djurhållning
Ha en trevlig dag!
Det beror på var i Södra Åby ni ska flytta. Är det inom detaljplanerat område så är det inte tillåtet att ha tupp. En del av Södra Åby är detaljplanerat. Vi ber dig därför att ringa till oss med mer information på 0410-733000 så kan vi kontrollera om området dit ni ska flytta är detaljplanerat.
Ha en trevlig dag!
För när jag kikade för några år sedan så hänvisade man till länsstyrelsen och då gällde max 5 höns, ingen tupp, inom detaljplanerat område utan tillstånd.
Hej Erik,
Se svar nedan från miljöinspektör Ingela
Gammelby:
Ha en fortsatt trevlig dag!
Tack för svar.
Då har jag tre följdfrågor:
1. Har man övervägt att lätta lite på kraven gällande höns, såsom man har i exempelvis Malmö och Lomma?
2. Varför finns inte Ansökan om djurhållning under https://trelleborg.se/sv/bygga-bo-miljo/djur/ ?
3. Ansökan känns väldigt omfattande så det vore praktiskt om det fanns förklaringar till de olika fälten, samt gärna någon exempelmall utifrån några vanliga scenarion, man vill ogärna betala 4000kr för ett avslag på en teknikalitet.
Vänliga hälsningar,
Erik
Se nedan svar från miljöavdelningen:
1. " Dokumentet för ”lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön” beslutades av kommunfullmäktige under 2011 och är gällande. Undantag från tillståndskravet i nuvarande föreskrifter för hållande av dvärghöns inom detaljplanelagt område kan, efter bedömning i det enskilda fallet, godkännas. Miljöavdelningen kommer vid framtagandet av nya föreskrifter överväga att fåtal hönor i detaljplanelagda områden kan godkännas utan tillståndskrav. Det förutsätter att djurhållningen inte medför störningar för grannar i form av lukt, ljud, skadedjur med mera. Samhällsbyggnadsförvaltningens miljöavdelning kan via miljöbalken ställa krav på att hönshållningen bedrivs utan olägenheter för människors hälsa via krav på djurägare om försiktighetsåtgärder.
2. Länk till e-tjänsterna/blanketter är länkat från den aktuella sidan.
3. Vi kommer titta över innehållet i e-tjänsten/blanketten."
Ha en bra dag!Då kommer fler följdfrågor/kommentarer:
1a. Det var lite otydligt, vem skickar man ansökan om dvärghöns till? Och vad är skillnaden mot att söka ett vanligt tillstånd.
1b. Finns det något planerat arbete med nya föreskrifter?
2. Aha, ni menar under den övergripande rubriken "självbetjäning", det förutsätter att man ska veta att det finns en blankett att leta efter, det kanske vore lämpligt att hänvisa till att det finns blankett under självbetjäningen?
3. Gott!
Vänliga hälsningar,
Erik
Se svar från miljöavdelningen:
"1 a, Blanketten gäller för ansökan om djurhållning, bl.a. för hållande av fjäderfä, inkl. dvärghöns. Miljöavdelningen kan medge dispens från de lokala föreskrifterna enligt 12 §, om det är uppenbart att risk för olägenhet inte föreligger. Miljökontoret gör en bedömning av inkommen ansökan om hållande av dvärghöns, och kan ge dispens om djurhållningen uppfyller villkoren om försiktighetsmått och inte medför olägenheter för närboende. Ansökan för hållande av dvärghöns debiteras inte.
1 b, Miljöavdelningen har lyft frågan till ledningsgruppen om nya lokala föreskrifter. Det finns i nuläget inget besked om när nya föreskrifter kommer att tas fram."
Ha en bra dag!
Jag undrar hur föreskrifterna ser ut idag?
Flera storstäder tillåter hönshållning ( utan tupp) inne i stan och fler och fler väljer att ha höns ur miljö och djurhållningsaspekt.
Varför är vi efter isf? Borde ju inte vara några problem så länge grannarna godkänner det...
Är detta något ni har gjort eller kommer lyfta?
Vi har skickat dina frågor vidare till miljöavdelningen och återkommer så fort vi fått svar.
Ha en bra dag!
Den nya hemsidan var inte lätt att hitta på, så jag kan inte hitta nått om det.
Vi fick följande svar från en av våra miljöinspektörer:
"Hej.
Man behöver ansöka om tillstånd för att hålla höns inom detaljplanerat område. Upp till fem höns utan tupp så behövs inget tillstånd."
Ha en fortsatt trevlig dag!
Tack för hjälpen och Gott Nytt År!
Tidigare krävdes tillstånd för att ha höns inom detaljplanerat område. Sedan 2020 gäller att man kan ha upp till 5 höns utan att söka tillstånd. Det krävs alltså inget tillstånd för småskalig hönshållning och man får ha dem i bostadsområden.
Hönshållningen ska skötas så att den inte medför olägenhet för kringboende genom till exempel lukt- eller ljudstörningar. Grannar bör alltid informeras om hönshållningen innan de påbörjas.
Hönshållningen bör inte omfatta tupp eftersom det medför stor risk för ljudstörningar hos kringboende.
Inom detaljplanerat område är tupp inte tillåtet.
Om hönshållningen bedöms orsaka olägenhet kan miljöavdelningen fatta beslut om åtgärder eller förbud.
tack för att du kontaktat oss!
Bor du inom detaljplanerat område så är det förbud att ha tupp om man inte har fått ett särskilt tillstånd från Samhällsbyggnadsnämnden.
Bor du utanför detaljplanerat område och ingen har framfört klagomål på eran tupp så har miljöavdelningen inga invändningar.
Ha en fin dag!